x

Fra lagerhal til prisvinder: Tscherninghuset hyldes for genbrug og upcycling

Pressemeddelelse 5. september 2024

Renoveringen af Tscherninghuset – virksomheden Tschernings hovedsæde – er netop blevet kåret som vinder af Renoverprisen 2024 på grund af projektets stærke fokus på genbrug og upcycling. Desuden gik Renoverprisens Specialpris 2024 til Lydinge Aagård, en over 175 år gammel bindingsværksgård, som et ungt ægtepar har renoveret ved brug af århundredgamle metoder og materialer.

Årets vinder af Renoverprisen er hovedsædet for virksomheden Tscherning – Tscherninghuset. Ved en kåring onsdag aften blev Tschernings tidligere lagerhal, der har gennemgået en transformation til kontorer med brug af 89 % genbrugte og upcyclede materialer, hyldet som den bedste renovering med størst eksempelværdi blandt 160 indstillede renoveringsprojekter til Renoverprisen 2024.

Tscherninghuset blev kåret efter en afstemning i Renoverprisens Valgkollegium, som består af 87 fagpersoner fra byggebranchen, udpeget af 11 forskellige organisationer.

Karen Mosbech, forperson for Renoverprisens Nomineringsudvalg, siger om årets Renoverpris-vinder: ”Transformationen af Tschernings lagerhal til kontorfaciliteter er et fantastisk projekt. Det viser, hvordan man kan genbruge og upcycle byggematerialer og give dem nyt liv. Bygningen er under renoveringen blevet betragtet som en cirkulær legeplads, hvor man med en kreativ og legende tilgang har demonstreret nye måder at sætte genbrugte og upcyclede materialer sammen på. Årets vinder af Renoverprisen har dermed en enormt stor eksempelværdi til inspiration for andre.”

Næsten alle materialer i er genbrugte

Det vindende projekt ligger i Hedehusene og består af 442 kvadratmeter, der er omdannet fra lagerhal til moderne kontorpladser med en klar vision om at anvende så mange genbrugte og upcyclede materialer som muligt. Resultatet er en bygning, hvor næsten alle materialer er genbrugte, og stort set kun installationer og toiletter er nye.

Projektets fleksible samarbejdsproces er ligeledes bemærkelsesværdig. Da mange af de anvendte materialer kom fra nedrivninger, har det krævet en tæt proces mellem bygherrer, arkitekter og udførende håndværkere for løbende at finde innovative måder at integrere de fundne materialer på.

Søren Tscherning, administrerende direktør for Tscherning, der modtog prisstatuetten onsdag aften på projektets vegne, siger: ”Det er helt fantastisk at vinde Renoverprisen. Tscherninghuset er mit hjertebarn, så det er fedt, at det nu bliver anerkendt som en inspiration for hele byggebranchen, og at mange andre end Tscherning selv kan få gavn af vores viden. Vi har vist en vej, og at det, man i branchen ofte siger, ikke kan lade sig gøre, rent faktisk godt kan lade sig gøre. Jeg håber, at det kan være med til at udbrede kendskabet til, hvordan man kan genbruge og upcycle, også når det gælder de tunge konstruktioner.” 

En gammel gård fyldt med charme løb med Specialprisen

Udover vinderen af hovedprisen blev der onsdag aften også kåret en vinder af Renoverprisens Specialpris 2024. Valget faldt på Lydinge Aagård på Fyn, en over 175 år gammel bindingsværksgård, som et ungt ægtepar har renoveret med stor nænsomhed og faglig omhu ved brug af århundredgamle metoder og materialer. Karen Mosbech, forperson for Renoverprisens Nomineringsudvalg, siger:

”Vinderen af årets Specialpris – Lydinge Aagård – er et ægte ildsjæleprojekt; det lille projekt med en stor historie. Parret bag er ikke selv håndværkeruddannede, men har løst opgaven ved at søge viden og sparring blandt dygtige professionelle og være vedholdende i deres interesse, research og udførelse af gamle teknikker. Kort sagt er Lydinge Aagård et pragtfuldt projekt, som man bliver meget inspireret af.”

Materialevalget har for det unge par været meget betydningsfuldt, og de er gået hele vejen med fokus på detaljerne, bl.a. med brug af lermørtel/lerpuds i tråd med den oprindelige byggemetode, omhyggelig udfyldning af revner i bindingsværket med en blanding af tjære, linolie og sort farvepasta samt opbygning af en masseovn efter gammel skik. Mange af de benyttede materialer er desuden genbrugte.

Berit og Niels Gredal siger: ”Det er en kæmpe ære for os at vinde Renoverprisens Specialpris. Det betyder jo, at andre har set på det, vi har gjort på vores gård, og oplever, at det er den helt rigtige måde at gøre tingene på. Samtidig er vi er virkelig stolte af, at Renoverprisen synes, at andre kan lære noget af vores projekt.”  

Et kæmpe katalog af gode ideer

Karen Mosbech understreger, at der ikke kun er kreative ideer og nytænkning i de to vinderprojekter, men i det samlede felt af indstillede projekter i 2024:

”Det er opmuntrende, at renovering bliver stadig mere anerkendt som en særlig disciplin, og der er stor iderigdom at hente blandt alle de 160 indstillede projekter i 2024. Gode renoveringer er en værdifuld klimaløsning frem for nybyggeri, så det er glædeligt, at så mange har indstillet og beskrevet deres fremragende renoveringsløsninger til inspiration for bygherrer og den samlede byggebranche.”

Læs om både vinderprojekterne og alle de indstillede projekter på renover.dk