x

Oluf Bagers Plads i Odense vinder byens arkitekturpris

Pressemeddelelse 8. oktober 2024

”En plads, hvor der er kræset for detaljerne”. Sådan lød det fra Odenses by- og kulturrådmand, da kommunens årlige arkitekturpris for nylig blev overrakt til bygherren Realdania By & Byg og arkitektfirmaet Praksis Arkitekter. Prisen fik de to parter for Oluf Bagers Plads, som blev indviet for godt fem år siden og i dag bidrager til at skabe sammenhæng mellem nyt og gammelt i den fynske hovedstad.

For ti år siden var dét område, hvor Oluf Bagers Plads i dag er anlagt, præget af tæt trafik fra den firesporede og i dag nedlagte Thomas B. Thriges Gade, der skar sig gennem byen. Siden startede en omfattende byudvikling overalt i Odenses centrum med udvikling af nye bygninger, nye byrum og nye veje, og som en del af den store byomdannelse blev en ny plads og to nye bygninger for godt fem år siden indviet midt i byen: Oluf Bagers Plads.

I starten af oktober modtag pladsen, der er opkaldt efter en af byens hedengangne storkøbmænd, Odense Kommunes årlige arkitekturpris. Prisen blev overrakt til Realdania By & Byg og Praksis Arkitekter.

– Vi er glade og stolte over, at vi sammen med Praksis Arkitekter er blevet tildelt årets arkitekturpris fra Odense Kommune. Som bygherre ønskede vi at skabe et tidløst nybyggeri, som kunne binde Odenses historiske bykvarterer sammen med den nye bydel ved den tidligere Thomas B. Thriges Gade. Samtidig ønskede vi at skabe en offentlig plads, hvor byens borgere kunne slå sig ned og nyde roen i et område, der tidligere var præget af biler, sagde Realdania By & Bygs administrerede direktør, Peter Cederfeld, da han sammen med arkitekt og indehaver Mads Bjørn Hansen fra Praksis Arkitekter modtog prisen.

– I dag kan vi se, at pladsen bliver brugt, og at den opleves som et naturligt bindeled mellem nyt og gammelt i byens centrum. For os er dette et udtryk for, at vi har ramt noget rigtigt med både bygningerne og pladsen, understregede Peter Cederfeld.

Kræset for detaljerne

At både bygningerne og byrummet har fundet sin naturlige plads blandt de omkringliggende huse og gader, blev også bemærket af Odenses by- og kulturrådmand.

– Praksis Arkitekter og Realdania By & Byg vinder fortjent årets arkitekturpris med Oluf Bagers Plads, hvor der er kræset for detaljerne med to bygninger af enestående kvalitet, der passer smukt ind i det omkringliggende miljø. Det er den form for arkitektur og kvalitet, som vi skal have meget mere af i Odense, lød det bl.a. fra by- og kulturrådmand Søren Windell, da prisen blev overrakt.

Om arkitekturen og de materialer, der er anvendt til Oluf Bagers Plads og de to nye bygningerne, supplerede arkitekt Mads Bjørn Hansen med følgende:

- Realdania By & Bygs ambitioner for bæredygtighed på Oluf Bagers Plads satte nye standarder, og det har sat sine tydelige præg på projektet, der er opført i tegl og ler i videst muligt omfang. Indeklimaet er markant forbedret af dette materialevalg. Oluf Bagers Plads er opført som et sundt og bæredygtigt byggeri med en høj materialekvalitet, primært af tegl og af ubrændt ler. Man kan se på murerarbejdet og de fine ornamenter i facaderne, at det er virkeligt dygtige fagfolk, som har været med til at opføre husene.

Udpeget af Odense Arkitekturråd

Fra Odense Arkitekturråd, som i et felt af nominerede kandidater, udvalgte netop Oluf Bagers Plads som årets prisvinder, lød det bl.a. i begrundelsen:

"Skalaen er på forhånd dikteret af det fine gamle købstadsmiljø med Oluf Bagers Mødrene Gård på den ene side og H.C. Andersen kvarteret på den anden side. Med den nye letbane som nærmeste nabo fremstår de to byhuse som bindeleddet mellem den gamle og den nye bilfri bydel, hvor tempoet er lavt og omgivelserne registreres fra fodgængerens perspektiv. Særligt i den kontekst er det fantastisk at opleve, at der med Oluf Bagers Plads er kræset for detaljerne, og at der har været en stærk bygherre og dygtige arkitekter til stede, som i flot forening har skabt to smukke bygninger, der rummer en vision og et håndværk, man sjældent ser."