x

1100 gæstede Utzons Romerhus

Pressemeddelelse 23. april 2013

1100 interesserede lagde fredag og lørdag den 19. og 20. april vejen forbi Jørn Utzons Romerhus i Helsingør, da Realdania Byg åbnede huset op for alle som afslutning på en intensiv restaurering.

Romerhusbebyggelsen blev skabt af den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon fra 1957-1960 og består af i alt 60 gårdhavehuse placeret i et landskabeligt terræn. Husene var i samtiden et nyskabende og eksperimentelt boligbyggeri og det første danske forsøg i tæt-lav-stilen. Bebyggelsen er i dag kendt som et enestående eksempel på et socialt boligbyggeri, og fremhæves både for sin indretning, materialebrug og bebyggelsesplan.

De berømte huse er alle ejerboliger, og Realdania Bygs hus vil også i fremtiden blive lejet ud til private, så på trods af det gode vejr, der ellers indbød til en tur i haven eller en afslappende gåtur til nærmeste iskiosk, var åbent hus arrangementet en enestående muligheden for at få et kig indenfor, som mange ikke ville lade gå fra sig. 

I maj 2010 købte Realdania Byg et af Romerhusene efter den tidligere ejer, som havde boet i huset siden dets opførelse. Huset stod ved overtagelsen meget originalt men var træt og slidt. Arrangementet var derfor både en mulighed for at se et af de få huse, der stadig står med mange af de originale detaljer, og samtidig en mulighed for at se hvordan Realdania Byg havde løst opgaven med både at restaurere huset og samtidig optimere det, så huset i fremtiden kan bebos af en familie. 
 
Realdania Byg har i forbindelse med åbent hus arrangementet udgivet en bog om huset. Bogen blev uddelt gratis til alle besøgende. Fra den 1. maj vil det også være muligt at købe eller downloade bogen gratis på hjemmesiden. 

Se flere billeder fra åbent husarrangementet