x

Første spadestik til Københavns nye byrum

Pressemeddelelse 17. maj 2013

Torsdag den 16. maj 2013 blev der efter syv års forberedelse endelig taget første spadestik til det ambitiøse Bryghusprojekt. Visionen er at skabe nye bymæssige sammenhænge, nye byrum og en bygning, der kan være en magnet for både københavnere, turister og fagfolk

Bryghusprojektet består af udendørs opholdspladser, havnepromenade, legepladser, boliger og cafe. Der samarbejdes sideløbende med Københavns Kommune om at skabe nye broforbindelser, der kan kæde de nye byrum sammen med de eksisterende. Samtidig bygges et unikt hus med udstillingsfaciliteter i verdensklasse, boliger og et underjordisk fuldautomatisk panlæg.

En synligt stolt Flemming Borreskov, administrerende direktør i Realdania, bød velkommen til 400 fremmødte gæster og samarbejdspartnere, der i solskinsvejr var med til at fejre dagen og skovle den første tønde jord.

"Det er vigtigt for os at bygge et sted, som mange mennesker kan få glæde af i fremtiden. Byggegrunden er en vigtig brik i København, som bidrager til, at havnen også på denne side åbnes og indtages af mennesker, der søger et attraktivt opholdssted tæt på vandet. Desuden samarbejder vi med Københavns Kommune om at gøre stedet mere indbydende for cyklister og fodgængere, blandt andet ved at etablere nye forbindelser på tværs af og langs havnen, som vil styrke sammenhængen mellem by og havn. Selve huset skal være et dynamisk kraftcenter for byudvikling og byggeri", siger Flemming Borreskov, administrerende direktør i Realdania.
 
Nyt samlingssted og besøgssted
Dansk Arkitektur Center flytter ind i huset, og kontorfaciliteterne skal udlejes til virksomheder, der arbejder med byudvikling, byggeri, arkitektur og design. Huset bliver dermed et nyt samlingssted for branchen, hvor der skal arbejdes, udstilles, forskes og tænkes. Og det bliver et udflugtsmål for folk. Et sted, der er åbent for alle og fyldt med gode tilbud - fra udstillinger og legepladser til restaurant og nærheden til vandet.
  
En moderne byport
Bryghusprojektet bygges over Christians Brygge (ring 2) og kommer til at fungere som en portal og en moderne byport til København. Her kan man vælge at parkere sin bil, sætte sig og nyde udsigten, spadsere langs vandet eller ind til byen ad den nyanlagte Vester Voldgade.

"Området skal være et sted, hvor man har lyst til at sætte sig ned, cykle forbi langs nye cykelstier eller besøge - uanset om man kommer for arkitekturen, oplevelserne eller omgivelserne. Det bliver et ekstraordinært sted i byen", siger Flemming Borreskov.
 
Realdania bestyrelsesformand, Jesper Nygård, og Københavns Kommunes Teknik- og miljøborgmester, Ayfer Baykal, holdt tale og tog det første officielle spadestik. Herefter var der musik, et let traktement, is til børnene og mulighed for at høre mere om Bryghusprojektet. Arrangementet sluttede kl. 17.00. Bryghusprojektet forventes klar til ibrugtagning primo 2017. Realdania finansierer byggeriet, Realdania Byg er bygherre på projektet.