x

Realea modtager arkitekturpris for restaureringen af Nørre Vosborg

Pressemeddelelse 18. juni 2008

Ejendomsselskabet Realea har modtaget Holstebro Kommunes årlige arkitekturpris for restaureringen af den historiske herregård Nørre Vosborg i Vestjylland. Det skete ved en prisoverrækkelse i byrådssalen i Holstebro tirsdag den 17. juni 2008.

En enig bedømmelseskomite tildelte prisen, der består af et diplom og en plade, der kan mures ind i den præmierede bygning, med den begrundelse, at herregården efter restaurering samt opførelsen af den nye tilbygning fremstår som et fornemt billede på både vores kulturhistorie og arkitektur.

"Vi er meget glade for at modtage denne pris på vegne af alle, der har været med til at løfte denne opgave. Håndværkere og rådgivere har leveret en beundringsværdig indsats i det store arbejde med både at føre Nørre Vosborg tilbage til fordums storhed og samtidig ind i en ny bæredygtig fremtid. Derfor er prisen også til dem," udtaler administrerende direktør i Realea Peter Cederfeld.
 
Arkitekturprisen, der blev oprettet i 2003, uddeles årligt med det formål at værdsætte borgere m.fl., der medvirker til at skabe god arkitektur og tilsvarende forskønnelse af kommunen.

Komiteen, der har bedømt forslagene til dette års pris og har fundet frem til vinderen, består af: Arkitekt Aage Schmidt-Christensen, Sdr. Nissum, der er udpeget af BY og LAND i Ulfborg-Vemb området, Planchef i Holstebro Kommune, Søren Hemdorff, formand for Teknisk Udvalg, Eli Vium, arkitekt Mette Stavad, Århus, der er udpeget af Akademisk Arkitektforening, Borgmester Arne Lægaard, der er formand for komiteen, Arkitekt Mads Møller, Århus, der er udpeget af Akademisk Arkitektforening og endeligt af Henrik Hoffmeyer, der er udpeget af Foreningen for By- og Landskabskultur i Holstebro og Omegn.

Den præmierede bygning
Nørre Vosborg er en herregård med 700 års historie bag sig. Det fredede anlæg er smukt beliggende i et enestående kulturlandskab i Vestjylland og består af bygninger opført i perioden 1542 til 2007. Nørre Vosborg er i dag ejet af ejendomsselskabet Realea, der i 2004-2008 har forestået en gennemgribende restaurering og nyindretning af herregården, der i dag er indrettet som hotel og kultursted.

Motiveringen for Arkitekturpris 2008
Her er bedømmelseskomiteens samlede motivering for valget af Nørre Vosborg til arkitekturprisen:  

  • "Efter herregårdens restaurering samt opførelsen af den nye tilbygning fremstår anlægget som et fornemt billede på både vores kulturhistorie og arkitektur.
  • Herregårdsatmosfæren er bevaret i det samlede bygningsanlæg, der er indrettet til konferencecenter med hotel og mødefaciliteter. Restaureringen er således gennemført både i helheden og ned i detaljen med et overbevisende resultat med store oplevelsesmuligheder.
  • I indretningerne af de forskellige rum og i møbel- og inventarvalg er der et klart billede, der spænder fra ældre tidstypiske møbler til møbelserier af nyere dato, hvor i særdeleshed møderummene i barokfløjen er et studie værd. Det er ligeledes udstillingskonceptet og indretningen i den store ladebygning. Tilsvarende skal de næsten sakrale rum til både konference, musik og teater fremhæves for deres fine detaljering og smukke rummelighed.
  • Den nye værelsesfløj fremstår i sin afklarede enkelthed som fin arkitektur af i dag. Bygningen har et sikkert samspil med de overfor liggende nyrestaurerede ladebygninger i murværk og stråtag.
  • Det grønne rum imellem disse bygninger tegner til at blive et meget smukt sted.
  • Valget af de gennemgående, sortmalede træfacader er overbevisende, og detaljeringen i både gallerigangenes facader og tagenes åbninger på klink giver et fint lys til værelserne og en oplevelsesrig facadekomposition.
  • Selve indretningen af værelserne og arbejdet med dagslyset i rummene, terrasserne og de åbne gange lever op til, at huset som helhed er et sikkert arkitektarbejde og stærk arkitektur".