x

Børnenes Hovedstad

Med kun lidt over 6.000 indbyggere er Billund en relativt lille by, men samtidig har den også en række store turistattraktioner, som vurderet på turisttal kan måle sig med nogle af de helt store byer i Europa. Den dobbelthed giver Billund særlige udfordringer, som tydeliggøres i takt med byens høje udviklingstempo. 

Billund stod i en rivende og særpræget udvikling, som de ønskede skulle være bæredygtig, fremtidssikret og tage udgangspunkt i visionen om Billund som Børnenes Hovedstad. Ambitionen var samtidig at tydeliggøre Billund som international destination med et stort potentiale inden for turisme og som et oplagt hjemsted for virksomheder, der arbejder inden for leg, læring og kreativitet.

En bæredygtig visionsplan

I samarbejde med Billund Kommune og KIRKBI skabte vi en ny og bæredygtig visionsplan for udvikling af byen med udgangspunkt i den vision om Billund som Børnenes Hovedstad, der blev lanceret i 2009. Billund ønskede at sætte nye standarder for byudvikling med børn og deres forældre i fokus.

Udviklingsplanen blev udarbejdet i et samarbejde mellem Billund Kommune, KIRKBI og Realdania.

Billund Byvision

 

Udviklingsplanen forholdte sig bl.a. til tre store udviklingsprojekter: I Billunds midtby var LEGO House under opførelse; idefasen til to nye jernbanestationer ved Billund Lufthavn og tæt på de store turistattraktioner var i gang. Og samtidig var plangrundlaget for Nordeuropas største Quality Outlet ved Lalandia også på plads.

Det var tre meget store og konkrete projekter blandt mange, som ville øge tilstrømningen til byen Billund, hvor der i forvejen kommer over tre millioner gæster hvert eneste år for at besøge turistattraktionerne LEGOLAND, Lalandia eller rejse til og fra lufthavnen.