x

Koldinghus - et hovedværk i dansk arkitektur

Realdania By & Byg Klubben sætter fokus på udvalgte hovedværker i dansk arkitektur fra arkitekterne Arne Jacobsen, Erik Christian Sørensen samt Inger og Johannes Exner, der alle er arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. Et af disse er restaureringen af Koldinghus. Oplev Koldinghus sammen med Realdania By & Byg Klubben.

Arrangementet er afholdt

Dato 08. juni 2021

Tidspunkt
kl. 14.30 — kl. 17.00

Adresse
Koldinghus 1
6000 Kolding

Adgang for alle
200 kr.

Se alle arrangementer
Koldinghus - et hovedværk i dansk arkitektur

Realdania By & Byg Klubben sætter fokus på udvalgte hovedværker fra store danske arkitekter repræsenteret i Realdania By & Bygs samling. Et af disse er restaureringen af Koldinghus.

Jyllands sidste kongeslot, Koldinghus, har spillet en rolle i danmarkshistorien i mere end 700 år. Efter en stor brand i 1808 henlå slottet dog som ruin, indtil en omfattende restaurering fra 1972-1993 under ledelse af arkitekterne Inger og Johannes Exner tilførte slottet nyt liv.

Exner-parret var imod at lade nogen del af ruinen nedrive for at bygge nyt. I stedet valgte de at dække murhullet i sydfløjen med en trævæg beklædt med egespån ophængt i tagkonstruktionen. I kælderen er der nye fundamenter, hvorpå er rejst en konstruktion af limtræssøjler, der bærer tag og etageadskillelser. Hele konstruktionen stabiliseres af et 100 meter langt stålgitter fra slottets nordøsthjørne til det sydvestlige hjørne.

I restaureringen er bevidst arbejdet med materialer, der adskiller sig fra de tidligere anvendte. Originale bygningsdele kan således skelnes fra de dele, som er tilført ruinen gennem restaureringen. Desuden er alle nye lag reversible.

Ærligheden i konstruktion, kærlighed til materialet og forståelsen for det eksisterende, for historien og for stedet er et gennemgående træk i Exner-parrets virke, som også opleves i deres eget hus i Skodsborg fra 1961.

For Exner-parret var ruinen museets største og fineste genstand; det er i de sodsværtede, mosbegroede sten, de slidte trappetrin og selv i de bortkomne bygningsdele, at fortællingen eksisterer. Exner greb her med deres eksempel ind i den tilbagevendende diskussion om principper for restaurering, og skabte et restaureringsværk, der har høstet stor anerkendelse også i udlandet, og som har defineret dansk restaureringspraksis lige siden. 

Du kan læse meget mere om Koldinghus, museumsbutikken, restauranten og praktiske forhold på museets egen hjemmeside: Koldinghus

Program

Museets dygtige guide, Hanne Mette Pedersen, tager deltagerne med rundt på det gamle kongeslot og fortæller om slottets historie og arkitektur samt om den omfattende restaurering. Vi mødes i billetsalget, og turen starter præcis.

Særlige bemærkninger

Ønsker du at se udstillingen og museet på egen hånd, kan du gøre dette både før og efter rundvisningen. Bemærk, museet lukker kl. 17.00. Der er adgang til museet for Realdania By & Byg Klubbens gæster fra kl. 14.00.

Det er muligt at hænge sin jakke og taske i garderoben eller benytte en af museets garderobebokse. Du skal bruge en tikrone til boksene. 

Tilmelding

Som medlem af Realdania By & Byg Klubben kan du købe to billetter til medlemspris. Ønsker du flere billetter end to, skal du betale fuld pris for de øvrige. Erhvervsmedlemmer kan købe op til 10 billetter til medlemspris.

Tilgængelighed

Du kan læse mere om tilgængelighed på Koldinghus på museets hjemmeside her: planlæg dit besøg

COVID-19

Vi følger sundhedsmyndighedernes anvisninger. Mød ikke op til arrangementer, hvis du er smittet eller oplever feber, hoste, vejrtrækningsbesvær, muskelsmerter, hovedpine eller ondt i halsen. Hvis en person i dit hjem har COVID-19, beder vi dig også om at blive hjemme.