x

Universel design #10 Evalueringens betydning for fremtidens byggeri

Video

Dato
juni 2023

Længde
9 min 15 sek

Ved at bruge ressourcer på at gennemføre og udvikle metoder til evaluering af et projekt bliver man klog på brugerbehov og effekt af det byggede. En vigtig læring og vej til at bygge bæredygtigt og inkluderende i fremtiden.

På Musholm arbejder arkitekter og bygherre fortsat sammen om at undersøge og evaluere stedets kvaliteter og løsninger. Men det kan kun lade sig gøre gennem tæt dialog med brugerne. Mark Peters og Leon Jørgensen er til landsholdstræning i kørestolsrygby på Musholm. Det kan de uden at skulle være bekymrede over barrierer for dem, når de skal rundt på stedet. Alt er brugervenligt, så de kan koncentrere sig om træningen og det at være sammen. Musholm er et ferie-, sport- og konferencecenter med god tilgængelighed for alle mennesker. Centret er opført for Muskelsvindfonden og tegnet af AART architects.

Denne film giver eksempler på evalueringsmetoder og belyser, hvad evaluering af et byggeri og analyse af brugeroplevelser kan betyde for bygherrer, rådgivere og arkitekters læring og arbejde.

I filmen medvirker Mark Peters og Leon Jørgensen, landsholdsspillere i rugby, Kathrine H. Stærmose, partner, AART architects, Henrik Ib Jørgensen, direktør, Muskelsvindfonden og Camilla Ryhl, forskningsdirektør, Bevica Fonden.

En del af filmprojektet ”Hvem bygger vi for?” fra Danske Arkitektvirksomheder

De fysiske rammer påvirker os mentalt og fysisk. Uhensigtsmæssig byudvikling, manglende tværfagligt samarbejde mellem byggeriets aktører og traditionel silotænkning i byggeriet påvirker udsatte brugergrupper særligt negativt. Det kan føre til inaktivitet, isolation, følelse af ensomhed og mindreværd m.m. Det er baggrunden for filmprojektet "Hvem bygger vi for?
Produceret for Danske Arkitektvirksomheder af Feldballe Film & TV i samarbejde med Bevica Fonden, Realdania og Dreyers Fond.