x

Nu åbner porten til Danmarks største marskområde

Pressemeddelelse 6. august 2019

Når formidlingsstationen ved Højer Mølle indvies den 16. august, får gæster et optimalt udgangspunkt for at opleve Tøndermarsken. På dagen vil der være taler, lokal mad og mulighed for en guidet gåtur på den nyanlagte Marsksti. Indvielsen er et led i Tøndermarsk Initiativet, der med et massivt løft skal gøre Tøndermarsken endnu mere attraktiv for alle, der besøger, bor og arbejder i området.

Højer Mølle

I Højer Mølles to tidligere kornmagasiner, "Store Spiker" og "Lille Spiker", klippes snoren til nye udstillinger, der fortæller om områdets unikke fugleliv og natur, grænsehistorien, lokal byggeskik og menneskenes kamp med og mod vandet. Samme dag er der mulighed for at vandre på to nye stisløjfer på Marskstien.

Klokken 13.00 er der taler ved borgmester Henrik Frandsen; direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen; filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk; direktør i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Henrik Tvarnø; direktør i Museum Sønderjylland, Henrik Harnow, og formand for Nationalpark Vadehavet, Janne Liburd.

Klokken 14.00 åbner udstillingerne, og man kan smage lokale fristelser som saft, mousserende frugtvin og kanapéer med marskens fødevarer. Hertil serveres håndlavede fyldte chokolader med lokale urter.
 
Alle er velkomne til at deltage i åbningen.
 
Formidlingsstationen ved Højer Mølle er blevet til i et samarbejde mellem Tøndermarsk Initiativet og Museum Sønderjylland, og bliver Tøndermarskens største informationscenter.

Indholdet er skabt af JAC-Studios, der også er kendt for deres udstillinger og samarbejder med blandt andet Vadehavscenteret, Vasamuseet i Stockholm, Holstebro Museum og Tøjhusmuseet.

Marskstien åbner

Samtidig indvies Marskstien - en 54 km lang vandresti - som bringer dig gennem Danmarks største marskområde. Ruten går også gennem byer som Tønder, Møgeltønder, Rudbøl og Højer og forbi seværdigheder som Schackenborg Slot, Højer Mølle og Lægan pumpestation. Med Marskstien kan besøgende nu lettere finde vej i det store område og komme ud i hjørner, der før virkede utilgængelige, med respekt for det rige fugleliv, der er et af Tøndermarskens kendetegn.
 
Sort sol-fænomenet tiltrækker mange turister til Tøndermarsken. Det har gennem flere år været hovedattraktionen i marsken, og har man én gang set de tusinde stære male solen sort, glemmer man det aldrig. Men det er i høj grad hverdagen i Tøndermarsken, der gør området unikt. Vejret gør oplevelsen forskellig fra dag til dag, og som de lokale siger: "Vores vigtigste seværdighed er himlen."

På en vandretur gennem det åbne landskab, langs de mange kanaler med får til alle sider og gæs i luften, ved man, hvad de lokale mener.

Landskabet er formet af menneskers liv med og mod vandet. Dette levende kulturlandskab rummer et enestående fugleliv med områder af særlig international værdi. Dele af området indgår i Nationalpark Vadehavet, der har status som UNESCO Verdensarv.
 

Lokal forankring

Marskstien er et resultat af samarbejde mellem mange forskellige grupper i samfundet og er i høj grad forankret lokalt. Mange har deltaget i lokale sti-lag eller har sendt forslag ind via Facebook, en app eller mails. På den måde er ruten blevet testet og forbedret, så vandreglæden er i top, uanset om man er rutineret vandrer eller endnu ikke har så mange vandrekilometer i benene.

På åbningsdagen tilbydes guidede vandreture på to af de nye stisløjfer med tilknytning til Marskstien.

Afgang fra Højer Mølle kl. 15.00. Møllegade 23, Højer. 

Begge ture bringer gæsterne ud i Tøndermarsken. Ruterne er på henholdsvis fire og 9,5 kilometer.