x

Spaden er stukket i jorden til fremtidens seniorbofællesskab

Nyhed 9. september 2019

”En attraktiv ramme for hverdagsfællesskaber”. Sådan lød det fra Realdania By & Bygs administrerende direktør, Peter Cederfeld, da han fredag eftermiddag – sammen med Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester, Hans Østergaard – tog det første spadestik til et nyt seniorbofællesskab i Naturbydelen i Ringkøbing.

Selv om vejret indbød mere til gummistøvler end festsko, så var humøret højt hos de mange fremmødte, som trodsede regnen, og fredag den 6. september deltog ved første spadestik på det kommende seniorbofællesskab i den nye Naturbydel i Ringkøbing, som Realdania By & Byg udvikler i et partnerskab med Ringkøbing-Skjern Kommune.

Og det var heller ikke et hvilket som helst seniorbofællesskab, som blev skudt i gang denne september-fredag, men faktisk det første af sin slags i Danmark.

- Vi kalder det ”Fremtidens seniorbofællesskab”, sagde Realdania By & Bygs administrerende direktør, og det betyder bl.a., at vi har sløjfet det klassiske bofællesskab, hvor private boliger med små haver ligger i en cirkel omkring et fælleshus i midten. En indretning, som, man kan sige, først og fremmest lægger op til ”festfællesskaber”.

- I stedet vil vi gerne skabe attraktive rammer for ”hverdagsfællesskaber”, forstået på den måde, at vi blander boligerne med en lang række fælles faciliteter, som mange ikke har adgang til i deres private bolig, såsom bibliotek, fællesrum og gæsteværelse. Hertil kommer også væksthus, urtehave, soldæk og grejskur til kajakker, der kan bruges af de aktive seniorer, sagde Peter Cederfeld.Med sammenblandingen af boliger, fællesfaciliteter og ikke mindst natur er der skabt gode rammer for, at beboerne kan mødes med hinanden på kryds og tværs og forhåbentlig få en sjovere og lettere hverdag - i samspil med naturen. I Naturbydelen spiller naturen, fjorden og havet nemlig en afgørende rolle; faktisk er naturen i den nye bydel kommet før husene. Og da hele udviklingen af bydelen bygger på en grundlæggende ide om at bruge naturen som en stor, fælles have, er det ifølge bygherren, Realdania By & Byg, et oplagt sted at opføre et seniorbofællesskab.

Ét ud af ni kommende seniorbofællesskaber

Det kommende seniorbofællesskab i Ringkøbing er ét af i alt ni seniorbofællesskaber, som foreningen Realdania udvikler i øjeblikket over hele landet som en del af indsatsen ”Rum og fællesskaber for ældre”. En indsats, der skal være med til at inspirere andre til at bygge seniorbofællesskaber og afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber. Målet er at imødekomme den stigende efterspørgsel på denne boform og dermed bidrage til at bekæmpe den stigende ensomhed blandt ældre.

Undersøgelser viser nemlig, at mange seniorer drømmer om færre kvadratmeter, mindre havearbejde, mere fællesskab med naboerne og nem adgang til natur og by, og dén drøm ligger lige for i den nye Naturbydel.

Her slipper beboerne for at luge og slå græs i hver sin lille have. I stedet kan de nyde livet på deres private terrasse eller altan og bruge den omkringliggende natur til ren afslapning, gåture eller forskellige aktiviteter. Og for dem, der ikke kan undvære havearbejdet helt, bliver der mulighed for at dyrke egne afgrøder i væksthuset.

Om det var muligheden for at slippe for havearbejdet, de mange attraktive fællesfaciliteter, de forskellige boligtyper eller en blanding af det hele, som tiltalte de fremmødte, vides ikke. Men efter det officielle første spadestik, blev der i hvert fald spurgt interesseret til boligstørrelser, materialevalg, fællesfaciliteter, den kommende udlejningsproces, sammensætning af beboere osv. Flere ville gerne skrives på en særlig interesseliste, så de får tilsendt information, når den kommende udlejningsproces går i gang i løbet af efteråret.

De andre otte seniorbofællesskaber, som foreningen Realdania udvikler, sker i samarbejde med private og almene bygherrer. Seniorbofællesskabet i Ringkøbing opfører Realdania By & Byg for Realdania, og dermed er der gode muligheder for netop her at afprøve nye løsninger og tilgange, der kan inspirere markedet. Den afgørende forudsætning er dog, at seniorbofællesskabet opføres inden for en almindelig anlægsøkonomi.