x

To nye koncepter for boligfællesskaber rulles ud i Nærheden

Pressemeddelelse 20. september 2019

I den nye forstad Nærheden bliver boligudviklere opfordret til at bygge boliger, der fremmer fællesskabet og den nemme hverdag. Lige nu udrulles de nye koncepter ’Plushusene’ og ’Bovieran’ i den nye bydel.

Ved Hedehusene Station, 19 minutter med tog fra Københavns Hovedbanegård, vokser en helt ny bydel med plads til 8000 beboere frem under navnet ’Nærheden’.

Ambitionen med den nye bydel, som udvikles i partnerskab mellem Høje-Taastrup Kommune og Realdania By & Byg, er at skabe en forstad, hvor der er optimale rammer for at dyrke fællesskabet og den nemme hverdag. Partnerskabet stiller derfor krav til, at fællesskabet og det nemme hverdagsliv kan udfolde sig i de boligbyggerier, som forskellige private bygherrer opfører i den nye bydel. 

Senest er der indgået aftale med to boligudviklere, der begge har set en potentielt god forretning i at udvikle koncepter med særligt fokus på fællesskab. Og de to koncepter ’Bovieran’ og ’Plushusene’ bygges nu tæt ved hinanden i den nye bydel. 
Hør om fællesskab i boligformer og bydele

Hør om fællesskab i boligformer og bydele

Kom med til Realdania By & Bygs erhvervsarrangement i Nærheden den 28. oktober og mød udviklerne bag Plushusene og Bovieran. Hør også Ole Møller fra Nærheden fortælle om, hvordan fællesskab og godt naboskab fremmes i byudviklingen.

Fællesskab på tværs af alder i Plushusene

’Plushusene’ er et helt nyt boligfællesskabskoncept, som NREP og CASA Group gennem selskabet Plushusene vil udbrede mindst 10 steder i Danmark. Og første boligfællesskab skal ligge i Nærheden.

Plushusene bygges som seniorboliger sammen med familieboliger således, at der kan opstå meningsfulde fællesskaber på tværs af alder. Plushusenes beboere får adgang til et stort fælleshus, hvor de kan mødes på tværs af generationer, og hvor en vært sørger for at sætte gang i en lang række fællesskabsorienterede aktiviteter. 

Plushusene kommer til at bestå af 139 lejeboliger i rækkehuse og lejligheder samt som nævnt et stort fælleshus. Der er fuld gang i byggeriet af Plushusene, men boligerne er ikke på markedet endnu.

”Med Plushusene ønsker vi at forbedre livskvaliteten for vores beboere gennem et inspirerende og spændende miljø på tværs af alle generationer i et certificeret bæredygtigt byggeri. I Plushusene har vi taget de bedste ting fra de traditionelle bofællesskaber og kombineret dem med moderne menneskers behov for frihed, service, plads og individuelle ønsker. Vores research viser, at seniorer meget gerne vil bo sammen med eller tæt på familier med børn, og at børnefamilierne ligefrem foretrækker at bo tæt på seniorer – dette er vores koncept bygget op omkring”, fortæller Martin Kring, der er direktør for Plushusene.

Seniorbofællesskab med middelhavsklima i Bovieran

’Bovieran’ er andet nyt koncept, som er startet i Sverige, hvor det har fået så stor succes, at det nu også realiseres i Danmark gennem selskabet Bovieran Danmark, der ejes af Sjælsø Management og det svenske ejendomsselskab Fastighets AB Balder.

Konceptet går ud på at bygge seniorbofællesskaber med fælles faciliteter og en stor fælles vinterhave med et klima som ved den franske Riviera – deraf navnet, som betyder Bo-ved-rivieraen. Den første Bovieran i Danmark bygges i Frederikssund, og nummer to bygges i Nærheden, hvor de eftertragtede lejligheder allerede er solgt og under etablering. 

Der er 55 andelslejligheder i Bovieran Nærheden, og ved salgsstart lå seniorerne i kø i flere dage for at få fat i favoritlejligheden.

Byudviklingsdirektør mærker stigende efterspørgsel på fællesskab

Ifølge Ole Møller, som er direktør i byudviklingsselskabet NærHeden P/S, ligger de to nye koncepter godt i tråd med visionen for Nærheden, men de afspejler også en stigende efterspørgsel på netop fællesskaber.
”Meningen med Nærheden har fra starten været at bygge en forstad, hvor beboerne havde mulighed for at danne stærke fællesskaber - men det har ikke altid været helt så ligetil at få andre med på ideen. For omkring fem år siden fik vi foretaget en undersøgelse, som viste, at fællesskab egentlig ikke havde den store betydning for vores målgruppe, hvorimod ting som privat parkeringsplads og egen have havde meget høj prioritet. Nu kan vi se på markedet, at fællesskabet er blevet et vigtigt parameter i danskernes boligvalg. Og det er der heldigvis også nogle dygtige boligudbydere, der har fået øjnene op for”, siger direktør Ole Møller fra NærHeden P/S.
 

Fakta: Fællesskab omkring boligen giver øget livskvalitet

Ifølge en stor undersøgelse, som Kantar Gallup har udført for Realdania og Bolius viser det sig, at danskere med gode naborelationer har højere livskvalitet og føler sig mere trygge i deres nabolag end danskere med dårlige naborelationer.  Læs mere her.

I en anden undersøgelse har Realdania rettet luppen mod seniorerne. Her viser det sig, at 91% af de seniorer, der flytter i seniorbofællesskab, oplever forøget livskvalitet og at 75% oplever at få bedre relationer.  Læs mere her.