x

Rejsegilde på Isfjordscentret i Ilulissat i Grønland

Pressemeddelelse 15. oktober 2019

Fire måneder har det taget at rejse skelettet til bygningen, der skal formidle mange tusinder års natur- og kulturhistorie, ved Isfjordens udmunding i Diskobugten ved Ilulissat i det vestlige Grønland. I sidste uge kunne Realdania By & Byg holde rejsegilde på det kommende isfjordscenter, som forventes at stå færdigt i 2021

”Sneuglen er landet og står nu med fødderne godt og solidt plantet på fjeldet. Nu skal den til at pudse sine fjer og gøre sig til for os alle sammen”. Sådan lød det fra Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen, da han sammen med håndværkere, ingeniører, arkitekter og samarbejdspartnere kunne holde rejsegilde på det kommende isfjordscenter i byen Ilulissat i det vestlige Grønland cirka 300 kilometer nord for Polarcirklen. 

Her på en klippeafsats ved den gamle helikopterlandingsplads på byens højeste punkt har et skelet af tonstunge stålrammer siden 1. juni 2019 lagt sig til rette, og bygningerne er ved at tage form. Meterhøje glasfacader er monteret, og som en fugls vingefang har de transparente facader foldet sig ud i det betagende landskab. Når centeret åbner i 2021, vil de besøgende fra disse vinduer kunne nyde udsigten over isfjordens grandiose udmunding i Diskobugten.

Centeret, der opføres i et partnerskab mellem Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia og med Realdania By & Byg som bygherre, skal fungere som formidlingscenter for områdets natur og historie. Samtidigt skal Isfjordscenteret være med til at styrke turismeudviklingen i området.

Isfjorden er et af de steder i verden, hvor man tydeligst – og på helt nært hold – kan se isen smelte, og al forskning peger på, at to tredjedele af det stigende havniveau i verdens have kommer fra afsmeltning af den grønlandske indlandsis. Det er netop disse håndgribelige konsekvenser af klimaforandringerne samt isens cyklus og betydning for mikrolivet og fødekæden og i sidste ende betingelserne for bosættelse, som det kommende Isfjordscenter skal formidle.

 

Dygtigt udført håndværk 

Ved rejsegildet i sidste uge var der fra Frants Frandsen stor ros til håndværkerne, som på kort tid og over lange afstande har skabt fundamentet og skelettet til et formidlingscenter af høj kvalitet og arkitektonisk særklasse.

- Nogle af jer håndværkere var også med ved Realdania By & Bygs restaureringsprojekt i bygden Ilimanaq for få år siden. Og takket være det fine håndværk, der dengang blev udført på de to historiske huse i den lille bygd, modtog vi for et par år siden den internationale restaureringspris, Europa Nostra Prisen. Samme dygtigt udførte håndværk ser vi også her i Ilulissat. Det skal I have stor ros for, lød det fra Frants Frandsen.

Den midterste del af bygningen er nu lukket, så den kan holdes varm. På den måde kan håndværkerne at arbejde videre indenfor, selvom vinteren kommer med temperaturer ned til omring minus tyve grader. 

Isfjordscentret kommer blandt andet til at indeholde udstilling og cafe. Oven på bygningens tag kommer en af områdets tre centrale vandreruter til at passere. På den måde vil det blive et nyt samlingspunkt for beboere i området og et nyt oplevelsessted for turister i Grønland. Centeret er tegnet af Dorte Mandrup Arkitekter, som i 2016 vandt en international konkurrence om at tegne huset, og byggeriet blev sat i gang i foråret 2019.