x

Tidligere tørvefabrik skal være lokalt samlingssted på Norddjurs

Pressemeddelelse 20. januar 2022

I landsbyklyngen Midt i Norddjurs skal en tidligere tørvefabrik være både lokalmuseum og mødested for hverdagslivets fællesskaber. Norddjurs kommune, Realdania og Lokale og Anlægsfonden støtter ombygningen af Stenvad Mosebrugscenter.

Mellem marker, mose, skov og hede ligger Stenvad Mosebrugscenter i en gammel tørvefabrik. Bygningen får nu en ny dobbeltfunktion som lokalmuseum og mødested. I den fornyede bygning vil der være plads til hverdagens fællesskaber – her kan man mødes og snakke eller bruge væve- og træværksteder til kreativ udfoldelse. Der bliver plads til såvel yoga som fællesspisning, og både besøgende i området og lokale foreninger, iværksættere og ildsjæle kan bruge bygningens faciliteter:

”Med ’Projekt Folkets Fabrik’ har vi ladet os inspirere af historien. Man kan sige, at vi rusker op i al den handlekraft, opfindsomhed og betydning, som tørvefabrikken havde lokalt, og samtidig indbyder vi til fællesskab på nye måder på tværs af landsbyskel. Jeg er meget glad for, at projektet nu for alvor kan gå i gang,” siger Ikki Lyng Knudsen på vegne af landsbyklyngen Midt i Norddjurs, der består af 6 større og godt 20 mindre landsbyer i Norddjurs Kommune. 

Man kan sige, at vi rusker op i al den handlekraft, opfindsomhed og betydning, som tørvefabrikken havde lokalt, og samtidig indbyder vi til fællesskab på nye måder på tværs af landsbyskel.

Ikki Lyng Knudsen På vegne af landsbyklyngen Midt i Norddjurs

Ombygningen af Mosebruget er tegnet af Claus Pryds Arkitekter, der blandt andet indsætter åbninger i den lukkede facade mod nord, for at invitere naturen og lyset indenfor. Samtidig vil man inde i bygningen kunne se de togskinner, der i tidligere tider bandt tørvegravene i lokalområdet sammen med fabrikken.

Landsbyklynger er et samarbejde om det gode liv på landet 

Et stærkt samarbejde mellem landsbyer, der ligger geografisk tæt på hinanden, kan være med til at udvikle både den enkelte landsby og hele området. Lokale og Anlægsfonden og den filantropiske forening Realdania støtter derfor Projekt Folkets Fabrik med 3 millioner kroner. Projektet er desuden støttet af Norddjurs Kommune med 3,3 millioner kroner:

”Jeg er som ny udvalgsformand rigtig glad for den markante opbakning fra Realdania og Lokale og Anlægsfonden. Nu bliver der mulighed for at give de fysiske rammer et løft og dermed skabe et godt fundament for projektets udvikling og fremtid – forhåbentlig til stor glæde for både lokale borgere og besøgende i vores kommune,” siger formand for Kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune, Allan Gjersbøl Jørgensen.

”Landsbyklyngen Midt i Norddjurs og alle de frivillige skal have et kæmpe skulderklap for deres store indsats med at realisere visionen om et nyt, fælles mødested. Samarbejde mellem landsbyer kan helt sikkert være med til at styrke udviklingen i den enkelte landsby, og vi håber, at andre landsbyklynger vil lade sig inspirere,” siger projektchef i Realdania Simon Harboe. 


”Projektet er et rigtig flot eksempel på en bæredygtig transformation af en bygning med kulturhistorisk værdi. ’Projekt Folkets Fabrik’ vil i fremtiden danne ramme om en unik sammensmeltning af hverdagsliv og kulturhistorie, og de smukke omgivelser omkring den nedlagte Gjerrildbane giver Stenvad og resten af landsbyklyngen et styrket udgangspunkt for kulturelle naturoplevelser,” siger udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden Jens Øyås Møller.