x

Kulturkajen og Willemoes Plads i Assens kan nu åbne

Nyhed 4. oktober 2023

Lørdag den 4. november åbner Kulturkajen og Willemoes Plads i Assens med en festlig fejring med taler, underholdning og masser af aktiviteter fra kl. 10-14. Alle er velkomne.

Indvielsen af Kulturkajen og Willemoes Plads blev udskudt fra den 10. juni i år, da en underrådgiver på byggeriet gik konkurs. Det medførte, at sluterklæringen og ibrugtagningstilladelsen til en nybygget foyer ikke var klar. Men nu er alle dele af projektet godkendt, og dermed har Assens fået et kulturelt samlingspunkt og en rekreativ havneplads – tæt ved vandet. 

Kulturkajen ligger i det tidligere rådhus, som nu er omdannet, og huser en lang række funktioner: Assens Bibliotek, Udvikling Assens, VisitAssens, Kompetence- og mødecenteret Kompas’et, den kommunale afdeling for Børne- og Familieindsatser, Sundhedsplejerskerne i Assens og Tandprotetikeren. Biblioteket er en af kommunens største kulturinstitutioner med omkring 70.000 besøg årligt.

Mange af de eksisterende bygningsdele fra rådhuset samt bygningsdele fra andre projekter er genanvendt i renoveringen. Flere dele af den indvendige indretning er også lavet af genbrugsmaterialer. Blandt andet en megatrappe i foyeren, hvor man kan sidde og nyde en god bog eller udsigten over havnen.

Projektet er gennemført af Assens Kommune med støtte fra den filantropiske forening Realdania. Udviklingen af Kulturkajen er udarbejdet i samarbejde med WE Architecture. Planerne for Willemoes Plads er udviklet i samarbejde med byMUNCH by- og landskabsdesign. 

Citater 

Borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen siger: ”Det er en vigtig milepæl i hele udviklingen af vores velbevarede, attraktive og hyggelige købstad, som ligger smukt ved Lillebælt. Med Kulturkajen og Willemoes Plads er vi kommet et skridt tættere på at realisere udviklingsplanen for Fremtidens Assens, hvor vi udvikler byen fra primært at være en industri- og erhvervsby til i endnu højere grad også at være en levende kultur- og oplevelsesby, der orienterer sig mod vandet.” 

Programchef i Realdania, Astrid Bruus Thomsen siger: ”I Realdania arbejder vi for at styrke landets små og mellemstore byer og deres bymidter, så de også i fremtiden er attraktive for alle, der bor, besøger og arbejder i byerne. Kulturkajen og Willemoes Plads er et rigtig godt eksempel på, hvordan bymidten i Assens styrkes med et nyt mødested i byen, som kan supplere handelslivet og styrke sammenhængen mellem handelsgaden og havnens rekreative miljøer. At genanvende en funktionstømt bygning som kulturhus for byens borgere samt adgang til bl.a. virksomhedsrådgivning, iværksætteri og turistkontor er en klog tilgang til udviklingen af Assens bymidte.”

Formand for Medborgerskab, Kultur og Beskæftigelsesudvalg Søren Thomsen siger: “Biblioteket skal være med til at understøtte, at Kulturkajen udvikler sig til et moderne kultur- og foreningshus, der skaber liv på havnen. Og fungerer som tydelig markør, der binder handelsgade, by og havn sammen. Kulturkajen skal udvikle sig til at være byens dagligstue, der binder foreninger, kultur, kulturhistorie og turisme sammen. På længere sigt skal hele huset fyldes med forskellige foreninger, aktører og borgergrupper i et kreativt fællesskab, der også indeholder åbne værksteder, hvor borgere og turister kan slippe kreativiteten løs.“  

Formand for Miljø, Teknik og Planudvalget, Jens Jakobsen siger: ”Den nye grønne havneplads Willemoes Plads er indrettet, så den appellerer til ophold, samvær og hygge og til aktiviteter, som får fællesskaber til at spire. Samtidig er den med til at skabe sammenhæng mellem handelsgaden og den gamle købstad og vandsiden af Assens.”