x

Hør Vestegnens bygninger tale

Nyhed 3. juli 2024

Kroppedal Museum har fået markante bygninger i Albertslund, Høje-Taastrup og Ishøj til at tale. Og nu kan de dramatiske fortællinger om bygningerne høres som tre lydværker, der er blevet til i samarbejde med 90 gymnasieelever fra Vestskoven Gymnasium.
Projektet er støttet af Realdania som en del af en samlet indsat, der har til hensigt at øge engagementet i lokal bygningskultur.

Med udgangspunkt i tre boligområder på Københavns Vestegn - Bredekærs Vænge i Ishøj, Galgebakken i Albertslund og Gadehavegård i Høje-Taastrup har Kroppedal Museum i samarbejde med unge gymnasieelever, Foreningen Kunst ud til Folket og arkitekt Grethe Pontoppidan udviklet nye formidlingsmetoder til unge.

Gennem en række workshops har de arbejdet med at få de udvalgte bolig-kulturmiljøer til selv at fortælle om deres arkitektur, stilart, materialer og kulturhistorie. 

Kroppedal Museum har bl.a. ansvar for at formidle bygningskulturen på Vestegnen. Derfor har museet - sammen med en række samarbejdspartnerne - sat sig for at lade bygningerne tale gennem små korte historier, hvor lytteren lærer, at Galgebakken gemmer på en ret så dramatisk historie, at gymnasieelever forestiller sig at stilladset på Gadehavegård er et monster, og at det er den polske soldat Edmund, der står bag Danmarks største typehusudstilling, Bredekærs Vænge, i Ishøj.

Entusiastiske gymnasieelever

”Det har været meget spændende og lærerigt at arbejde sammen med 1. g. eleverne på Vestskoven Gymnasium. De unge gik til opgaven med stor entusiasme, og det var sjovt at opleve, hvordan de virkelig forsøgte at få bygningerne til at fortælle deres historie. Vi har arbejdet med både arkitektur, kulturhistorie og fri fantasi,” fortæller Kirsten Egholk, der er formidlingsleder på Kroppedal Museum.

Boligområdernes fortællinger er nu blevet udviklet til tre selvstændige lydværker af GoLittle Creative, som beboere og andre interesserede kan lytte til via. QR-koder på plakater i byrummet. De kan derudover allerede nu lyttes på Spotify. 

I de tre lydværker får man indblik i forskellige eksempler på Vestegnens boligbyggerier fra 1970´erne: 

  • Bredekærs Vænge i Ishøj, som er et unikt parcelhuskvarter med arkitekttegnede typehuse fra 1970-71 fra den største permanente typehusudstilling.
  • Galgebakken i Albertslund, som er en tæt-lav rækkehusbebyggelse fra 1973-74, der i øjeblikket undergår et af Danmarkshistoriens største renoveringsprojekter. 
  • Gadehavegård i Høje Taastrup, som er en stor etagebebyggelse med lejligheder opført fra 1977-82.

Kroppedal Museum og Vestskoven Gymnasium holder fernisering og fejrer afslutningen på projektet ”Tal med Vestegnens bygninger” den 16. august. 

Kom og oplev Vestegnens bygninger tale – Kroppedal Museum

Kulturhistoriske museer som formidlere af den lokale bygningskultur

Projektet er blevet til med støtte fra Realdania, der udover Kroppedal Museum har støttet fem andre lokale museer. Hensigten er at øge museernes formidling af bygningskulturen og igangsætte nye tiltag, der vækker interessen og engagementet blandt de lokale beboere og besøgende. 
Museerne har fået støtte til forskellige tiltag, der tager udgangspunkt i lokale steder og historier, som fokuserer på inkluderende aktiviteter og fællesskaber.

Kulturhistoriske museer sætter fokus på lokal bygningskultur