x

Her trådte danske arkitekter deres barnesko

Pressemeddelelse 7. august 2015

Jacobsen, Exner, Meldahl, Gunnløgsson, Rosen, Heiberg, Bindesbøll, Willumsen og mange flere. På tværs af stilarter, tidsaldre og bygningsværker har de mange prominente danske arkitektnavne ét til fælles: Charlottenborg, Danmarks Kunstakademi. Her i dette fornemme barokpalæ midt i København har de alle på en eller anden måde haft deres gang og virke gennem tiden.

Et blik i arkivalierne afslører fx, at Charlottenborgstolen, som Arne Jacobsen designede i 1936 - under navnet AJ237 - blev præsenteret for første gang på Charlottenborgs forårsudstilling i 1937.

Om J.F. Willumsen afsløres det, at han i 1889 blev pure afvist på Charlottenborg og derfor sværgede, at han aldrig mere ville udstille der. Han vendte dog tilbage senere, men stiftede i mellemtiden, sammen med andre kunstnere, Den Frie Udstilling som protest til den censurerede forårsudstilling på Charlottenborg. (Se billeder af J.F Willumsens eget hus)

Om Bertel Udsen fremgår det, at han i 1968 fungerede som censor ved Charlottenborg Forårsudstilling - den årligt tilbagevendende udstilling af billedkunst, grafik, fotografi, kunsthåndværk, arkitektur m.m.

Og Ferdinand Meldahl? Ja, han var arkitekten bag tegningerne til selve udstillingsbygningen, som åbnede i 1883.
(Se billeder af Meldahls ting- råd- og arresthus i Fredericia

Bopæl for dronning Charlotte Amalie
Sådan har de alle på en eller anden måde tilknytning til dette palæ på Kongens Nytorv midt i København, opført i 1672-83 for Kong Frederik den 3.s søn, statholderen i Norge, Ulrik Frederik Gyldenløve.

Senere blev palæet opkaldt efter dronning Charlotte Amalie, som ved århundredeskiftet købte det og boede her som enke efter Kong Christian den 5.

I midten af 1700-tallet blev bygningen anvendt af en lang række offentlige institutioner, men i 1754 oprettede Kong Frederik den 5. officielt Det Kongelige Danske Skildre-, Bildhugger- og Bygningsakademie, senere omdøbt til blot Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Efter mange diskussioner om, hvordan der kunne opføres en tilbygning til udstillingsformål ved akademiet, blev Charlottenborg Udstillingsbygning endelig åbnet i 1883, opført efter tegninger af arkitekterne Ferdinand Meldahl og Albert Jensen.

Bygningen, der har et udstillingsareal på ca. 1.400 m2 og i dag også rummer Danmarks Kunstbibliotek, blev gennemgribende restaureret og ombygget i slutningen af 1970'erne, og gennem tiden er bygningen blevet anvendt til mange skiftende udstillinger, bl.a. Charlottenborgs forårs- og efterårsudstillinger.

I 2007 skiftede udstillingsbygningen navn til Kunsthal Charlottenborg.

Kunstens højborg
Selvom meget har ændret sig på de 260 år, hvor Charlottenborg og Kunstakademiet har sameksisteret, er det smukke palæ stadig en kunstens højborg i Danmark, og i snart 160 år har bygningen hvert år dannet ramme om den legendariske Forårsudstilling.