J.F. Willumsen var både arkitekt og bygherre til villaen, der ligger i et kvarter i Hellerup domineret af tunge, monolitiske og monumentale huse.
Villaen er tegnet og opført i 1906-1908 til Willumsen selv og hans hustru, billedhuggeren Edith Willumsen. Parret boede i huset frem til 1928 (dog kun sporadisk fra 1916), hvor de gik fra hinanden. Edith Willumsen blev boende i huset frem til sin død.
Ateliervillaen er med sit ydre en fantasifuld udgave af en middelalderborg og indenfor som en labyrintisk spiral. Huset kan ses som en del af Willumsens opgør med periodens konventioner inden for kunst og arkitektur.
Kom tæt på vores historiske huse
Tegl, mørtel og stråtag. Materialerne i historiske huse fortæller om byggeskik og arkitektur gennem tiden. Men også om familie, magt, politik og meget mere. Med Realdania By & Byg Klubben kan du være med til at holde historien om vores fælles bygningskultur i live.
Oplev, og del fortællingerne om vores bygningskultur
Kom tæt på vores historiske huse
Tegl, mørtel og stråtag. Materialerne i historiske huse fortæller om byggeskik og arkitektur gennem tiden. Men også om familie, magt, politik og meget mere. Med Realdania By & Byg Klubben kan du være med til at holde historien om vores fælles bygningskultur i live.
Anvendelse i dag
Realdania købte ejendommen i 2002 for at bevare det fredede hus og sikre, at der også fremover kunne blive skabt kunst i den markante villa. Efter en gennemgribende restaurering bliver villaen igen anvendt til bolig og atelier. Da Realdania Ejendomme (det senere Realdania By & Byg) blev stiftet i 2003 indgik J.F. Willumsens ateliervilla, som en af de første i selskabets portefølje af historiske huse.
Hvis du ønsker at se huset, beder vi om, at du viser hensyn. Adgang kun efter aftale. Kontakt info@realdaniabyogbyg.dk for evt. besigtigelse.
Jens Ferdinand Willumsen
J.F. Willumsen (1863-1958) er mest kendt for sin billedkunst, men ateliervillaen anses i dag for at være et af hans hovedværker. Willumsen er husbygningseksaminand fra Teknisk Skole i København og kunne derfor også arbejde som arkitekt.
Han tilbragte det meste af sit liv i Frankrig eller på rejser og var i sin samtid en de mest provokerende og internationalt orienterede kunstnere i Danmark. Arkitektur og maleri var bare to ud af mange udtryksformer, som Willumsen benyttede i sit virke som kunstner.
Udover villaen på Strandagervej 28 tegnede Willumsen også to andre bygninger: Et hus til sig selv på Hellerupvej samt udstillingsbygningen for "Den Frie Udstilling", som i 1898 lå i Aborreparken i København. I 1910 blev bygningen dog flyttet til Oslo Plads på Østerbro på grund af opførelsen af den københavnske jernbane.
Restaurering
Da Realdania By & Byg i 2002 overtog Willumsens ateliervilla på Strandagervej, blev der udført en gennemgribende restaurering af ejendommen, således at den fredede villa igen fremstod som ved opførelsen.
Villaens facader og tag fik i 2011 nyt liv. Arbejdet omfattede bl.a. en genlægning af de bevarede tagsten, en konstruktiv sikring af de to store ateliervinduer samt en kalkning af huset facader, så de atter har den oprindelige farve.