x

Hjælp til en knækket vinge

Agersø Mølle er en velbevaret mølle med stor lokal opbakning. Med dens smukke beliggenhed samt store betydning for lokalsamfundet, er møllen i høj grad bevaringsværdig som historisk og kulturelt samlingspunkt.

Agersø Mølle, som ligger på Agersø ved Skælskør, er en ottekantet, meget velbevaret hollandsk vindmølle med et galleri eller "omgang", som det hedder på fagsproget. Den ligger på en bakke overfor havnen i Agersø og har altid været øens vartegn. Den har tidligere fungeret som sømærke. Fra møllen er der udsigt over Agersø Sund til Stigsnæs.

Ved afholdelsen af Dansk Mølledag den 15. juni 2008 knækkede den ene af møllens vinger, og vingerne blev derefter nedtaget. Det viste sig, at vingerne, som var lavet af Douglas gran, trods en alder på kun 14 år var rådnet op indefra.

Som et bevaringsværdigt stykke kulturhistorie, valgte vi derfor at støtte genopbygningen af den gamle mølles vinger og krøjebjælke, som er den øverste bjælke, der ligger på tværs under møllens hat.

Agersø Mølle malede korn for sidste gang i 1959. I årene 1984 til 2002 gennemgik møllen en omfattende restaurering, der startede, da Danske Møllers Venner restaurerede møllen i 1984. I 1994 fik møllen et helt nyt sæt vinger, og i 1995 blev et nyt krøjeværk monteret. Møllen fik i 2002 en ny møllesten, nye tænder på hat- og stjernehjul samt nye sejl og vindbrædder på vingerne, og den stod herefter færdigrenoveret.

I 2003 blev møllen overtaget af Agersø Møllelaug, som nu har ansvaret for vedligeholdelse og restaurering, og det er møllelaugets og museumsforeningens ønske at bevare Agersø Mølle som historisk og kulturelt samlingspunkt for det lille øsamfund og som tiltrækning af turister.

Møllens opbygning

Galleri

Galleriet eller "omgangen", som det hedder på fagsproget, er en form for gangbro udenpå møllen ca. 1/4 oppe ad selve møllehuset.

Krøjebjælke

De store bjælker, der sidder bag på en mølle kaldes krøjeværket. Krøjebjælken er den øverste store bjælke, der ligger på tværs under møllens hat. Krøjeværket bruges, når møllen skal krøje, hvilket vil sige, at møllehatten med vingerne på drejes op mod vinden. Det er nødvendigt, at vingerne står op mod vinden for at de kan rotere.

Hat- og stjernehjul

Hathjul og stjernehjul er begge dele af det værk, der driver møllen.