x

Et tidligere patienthotel for Aarhus Amtsygehus er omdannet til Ungdomskulturhuset UKH med 24 boliger - kaldet UKHome - til unge mellem 18 og 30 år. Halvdelen af boligerne er målrettet unge på vej ud af hjemløshed med udgangspunkt i en housing first-tilgang, hvor den unge tilbydes unge en fast, betalelig bolig i kombination med bostøtte.

De 24 ungdomsboliger ligger i sammenhæng ungdomskulturhuset, og det skaber spændende og kreativt ungdomsmiljø med kunst, kultur og fællesskab som omdrejningspunkt. 

De fysiske rammer

Der ligger mange tanker bag den måde, huset er indrettet på. Ideen med at skabe ungdomsboliger, hvor unge med forskellig baggrund bor side og side, er blevet til i et tæt samarbejde mellem unge og ansatte i Ungdomskulturhuset, Aarhus Kommune – og med støtte fra Hjem til Alle Alliancen og foreningen Realdania. 

Indretningen af huset bærer præg af et ønske om at kunne tilbyde unge på vej ud af hjemløshed muligheden for deltage i forskellige grader af fællesskab med andre unge, alt efter overskud og behov. Derfor har alle værelser eget tekøkken og bad, men der er også mulighed for at lave mad og spise med de andre beboere i fælleskøkkenet, eller gå i ungdomskulturhuset i underetagen og tage del i et større fællesskab om musik, dans, kreative værksteder eller fællesspisning.  

Målet er, at størsteparten af de unge, som kommer fra hjemløshed, flytter ind og bliver en del af huset, fastholder deres bolig og undervejs kommer i gang med arbejde og uddannelse. 

Værelser

  • De 24 værelser er fordelt på to etager med 12 værelser på hver.
  • Værelserne ligger omkring en lang, central gang.
  • Der er fire typer af næsten ens værelser, alle mellem 15-22 m2.
  • Værelserne er indrettet med et lille tekøkken med en enkelt kogeplade, emhætte, køleskab og vask, eget badeværelse, og på den ene væg er som fast inventar et hyldesystem.

Fællesarealer

  • De to værelsesgange har hver et fælleskøkken, som beboerne kan benytte.
  • De to køkkener er udstyret med komfur, opvaskemaskine, køleskab, fryseskab, indbyggede skabe og et langt bord med plads til 12 beboere.
  • De to fællesrum er placeret i stueetagen. I det ene, tv-stuen, står et sofamøbel bygget af beboerne med hjælp fra en arkitekt af materialer fra det gamle patienthotel. Over sofamøblet præger et stort vægmaleri, malet af en kunstner fra UKH.

Ungdomskulturhus

  • Ungdomskulturhuset (UKH) udgør størstedelen af underetagen. UKH er et kulturhus drevet af Aarhus Kommune for unge i alderen 15-30 år og er et mangfoldigt sted, hvor brugerne er med til at sætte rammerne for, hvad der skal foregå i huset. Huset lægger bl.a. rammer til fællesspisning, koncerter, festivaler, kreative værksteder, atelierer, dansesal m.m.
  • Beboerne i UKHome har deres egen bagindgang til UKH via en trappe.

Området

  • Kollegiet og ungdomskulturhuset er placeret centralt i Aarhus, beliggende i det forhenværende Amtshospitals omfattende bygningskompleks. På sigt skal hele hospitalsområdet udvikles.