x

Et kulturelt fyrtårn

Vendsyssel er et område med en lang og stolt tradition for kunst og kultur, og Vendsyssel Teater bidrager til kulturlivet i regionen som et kulturelt fyrtårn for hele det regionale kulturliv i Nordjylland. Samtidig har teaterbygningen været med til at skabe fornyet aktivitet og sammenhæng i byen.

Visionen med teatret har været at nytænke kulturinstitutioners rolle som en del af byens offentlige rum. Dertil fungerer det som samlingssted og vækstlag for de lokale unge og de ikke–organiserede, der interesserer sig for musik, teater og kulturliv.

Teatret er et visionært bygningsværk, der bidrager til at styrke det i forvejen stærke kulturliv i Vendsyssel. Derudover er ønsket at teatret skal bidrage til at gøre byen og kommunen mere attraktiv for derigennem at tiltrække kompetente medarbejdere og i sidste ende skabe bosætning.

Et omdrejningspunkt for exceptionel teaterkunst

Teatret er hjertet i projektet og fungerer som omdrejningspunkt for exceptionel teaterkunst i intime rammer. Teatret er omkranset af rum og aktiviteter for byens kreative miljø. Det er med til at sikre huset en bred folkelig opbakning og tilfører huset liv – også uden for teatertid.

Huset er på 4200 kvadratmeter og rummer en teatersal med plads til 250 – 350 tilskuere. Scenen er udstyret med den mest avancerede sceneteknik, herunder muligheden for ”in-the-round”-opstillinger af scenerummet, hvilket giver mulighed for intime og særlige teateroplevelser helt tæt på. Når det kombineres med den allernyeste sceneteknologi, der giver stor fleksibilitet og frihed, kan der skabes helt særlige og anderledes rammer om scenekunsten.

Med gennemtænkte kantzoner og pladsdannelser skaber teatret attraktive opholds- og udfoldelsesmuligheder i byens centrum og bidrager til at skabe sammenhæng i byen. Huset er placeret centralt i Hjørring på rutebilsstationen, nær amtmandsboligen, byens øvrige kulturinstitutioner og et nyetableret shoppingcenter. Den smukke have ved amtmandsboligen er samtidig gjort tilgængelig for offentligheden.

Foruden Vendsyssel Teater er der plads til, at andre kreative miljøer i Hjørring kan skabe aktivitet i og omkring bygningen.

Arkitektkonkurrence og forundersøgelse

Forundersøgelse 

Sammen med Hjørring Kommune gennemførte vi i foråret 2012 en forundersøgelse om muligheden for at styrke rammerne med et nyskabende teater i Hjørring. Undersøgelsen blev udført i samarbejde med Rambøll Danmark A/S, Hausenberg ApS, professor Jens Kvorning, teatereksperterne Steffen Aarfing og Mats Nyström samt cost consultants fra Davis Langdon. 

På baggrund af disse forundersøgelser og med økonomisk støtte fra Realdania, ENV-fonden og det Obelske Familiefond, besluttede Hjørring Kommune at opføre Vendsyssel teater i Hjørring, hvor busstationen før lå.

Arkitektkonkurrence 

Bag vinderprojektet står det århusianske arkitektfirma Schmidt Hammer Lassen Aarchitects, arkitektfirmaet Finn Østergård, Brix & Kamp A/S, Alectia, LiWplanning, Gade & Mortensen Akustik samt AIX Ark. AB-Arteno.

Bedømmelseskomité:

 • Borgmester Arne Boelt, Hjørring Kommune 
 • Formand for Fritids- og Kulturudvalget, Sven Bertelsen, Hjørring Kommune 
 • 2. viceborgmester Susanne Sander, Hjørring Kommune
 • Forhenværende direktør Hans Peter Svendler, Realdania 
 • Projektleder Stine Lea Jacobi, Realdania 
 • Teaterleder Peter Schrøder, Vendsyssel Teater 
 • Arkitektfagdommer, Bo Lautrup, CUBO 
 • Arkitektfagdommer, Søren Daugbjerg, Vilhelm Lauritzen 
 • Ingeniørfagdommer, Bo Søgaard, Lemming & Eriksson

Økonomi

Det samlede budget for byggeriet er 180 mio. kr. inkl. grunden (2016-prisniveau)

Følgende har bidraget til projektet:

 • Hjørring Kommune: 60 mio. kr.
 • Realdania: 70 mio. kr.
 • Det Obelske Familiefonde: 25 mio. kr.
 • ENV-"Fonden": 25 mio. kr.

Desuden har flere andre fonde bidraget med inventar og lys; Spar Nord Fonden med facadelys.