x

Fremtidens seniorbofællesskab åbner for ansøgninger

Nyhed 19. november 2019

Er du 50 år+, og drømmer du om en bolig med mere fællesskab, mere natur og mindre havearbejde? Så kan du nu søge om én af de 14 lejeboliger i et anderledes seniorbofællesskab, som Realdania By & Byg opfører for Realdania i Ringkøbings nye naturbydel helt ud til fjorden.

Et nyt bud på fremtidens seniorbofællesskab skyder netop nu op i Naturbydelen i Ringkøbing. Byggeriet vender op og ned på det klassiske bofællesskab, som ofte består af private boliger i en cirkel omkring et fælleshus. I stedet blandes 14 lejeboliger og en lang række fællesfaciliteter sammen i tre bygninger omkring en åben plads i hjertet af byggeriet. En indretning, der skal fremme fællesskabet mellem beboerne i hverdagen.

Byggeriet er nu oppe i fuld højde, og man kan for alvor begynde at fornemme udsigten til fjorden og naturen, den hyggelige fællesplads og størrelsen af boligerne og fællesfaciliteterne. Selvom de kommende 14 lejere først kan flytte ind i sensommeren 2020, åbner bygherren Realdania By & Byg, der også er udlejer, nu for ansøgninger til det nye seniorbofællesskab.

- Vi vil gerne give de kommende lejere mulighed for at få indflydelse på den afsluttende indretning af såvel boligerne som fællesfaciliteterne, siger projektleder Jørgen Søndermark, Realdania By & Byg, og fortsætter:

- Samtidig håber vi, at vi på denne måde vil opleve, at fællesskabet kan begynde at spire mellem lejerne, allerede inden de flytter ind.

Privatliv og fællesskab

De 14 boliger får en overskuelig størrelse på 50 – 120 m2 med eget køkken-alrum, bad/toilet og en terrasse eller altan med udsigt til den fjordnære natur, der fungerer som en stor, fælles have, som ikke skal passes og plejes. Samtidig får beboerne glæde af en række fælles faciliteter, som man sjældent får i en traditionel bolig og i mange andre seniorbofællesskaber.

Indendørs kommer der fx et hyggeligt fælleskøkken, moderne vaskeri med kaffehjørne, fælles-rum med højt til loftet og masser af plads, gæsteværelse, et lunt bibliotek og et stort, robust værksted. Alle faciliteterne vender ud mod en central plads i hjertet af byggeriet, der smelter sammen med den omkringliggende natur og bliver det naturlige mødested i hverdagen. Mellem og omkring bygningerne har man også adgang til en urtehave og et væksthus, vaskeplads til mountainbikes, et soldæk mod vest, et grejskur med plads til fx kite drager og kajakker.

- Der er tale om et bofællesskab, hvor du naturligt møder dine naboer og kan få en sjovere og lettere hverdag ved at lave forskellige aktiviteter sammen, hvis man ønsker det. Det er ikke et kollektiv, og man kan også altid trække sig tilbage i sin private bolig og bare nyde nærheden til naturen og udsigten til fjorden, siger Jørgen Søndermark.

Bred beboersammensætning

Udlejningen sker ikke efter et først-til-mølle-princip, men ved at interesserede lejere i første omgang sender en motiveret ansøgning, der følges op af dialog. Denne fremgangsmåde har til hensigt at sikre, at alle beboerne er indstillet på at tage del i fællesskabet i hverdagen. Samtidig skal det give en bred beboersammensætning.

- Vi ved fra andre bofællesskaber, at det er vigtigt, at der bliver en god sammensætning af beboere fra starten. Det handler om, at der skal være en vis aldersspredning, jævn fordeling af mænd og kvinder, en blanding af enlige og par, og så tilstræber vi også, at folk kommer med forskellige baggrunde og interesser, som de kan byde ind med. Alle skal kunne være med, siger Jørgen Søndermark.

Størstedelen af de 14 boliger bliver derfor også til at betale med en almindelig folkepension.

Det ventes, at de 14 lejere er fundet i foråret 2020 – og kan flytte ind i sensommeren 2020.

 

Hent ansøgningsskema

Hvis du gerne vil bo i det nye seniorbofællesskab, så skal du hente og udfylde ansøgningsskemaet. Du kan også læse mere om ansøgningsprocessen i skemaet.

Du skal sende din ansøgning til info@realdaniabyogbyg.dk.

Kontakt

Vil du vide mere om seniorbofællesskabet i Naturbydelen og om ansøgningsprocessen, er du velkommen til at kontakte:

FAKTA OM SENIORBOFÆLLESSKABET I RINGKØBING

Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er ét af i alt ni seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler rundt omkring i landet med indsatsen ”Rum og fællesskaber for ældre”. Otte af dem udvikles i samarbejde med pensionskasser og almene boligorganisationer, mens seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som opføres af Realdania med Realdanias datterselskab Realdania By & Byg som bygherre.

Målet med indsatsen er at kickstarte byggeriet af seniorbofællesskaber for at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel på denne boform. Samlet set skal indsatsen afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet og samtidig inspirere andre til at bygge flere boliger af denne type. Målet er i sidste ende at skabe større livskvalitet og bekæmpe ensomhed blandt ældre.

Det kommende seniorbofællesskab i Naturbydelen består af tre bygninger i 2-3 etager med i alt 14 lejeboliger, hvoraf det største antal vil kunne lejes til en pris, der harmonerer med en almindelig folkepension.

Boligerne bliver i ét eller to plan, i varierende størrelse fra 50 til 120 m2. Alle boliger har private rum, såsom bad/toilet, soveværelse, opholdsrum og køkken og afskærmede mindre terrasser eller altaner med tæt kontakt til naturen, men ingen private haver, som skal passes og plejes.

Til gengæld er der masser af attraktive fællesarealer både inde og ude. I bygningerne er der i alt 250 m2 fælles faciliteter, som fx køkken, vaskeri, fællesrum, gæsteværelse, bibliotek og værksted.

Mellem og omkring husene er der lagt op til et aktivt udeliv og hverdagsfællesskaber på den 2.700 m2 store grund, som bl.a. byder på en urtehave og et væksthus, vaskeplads til mountain bikes, grejskur med plads til kite drager og kajakker, et soldæk mod vest og en aktiv fællesplads i hjertet af bofællesskabet, der forbinder alle de indendørs fællesområder og er tæt forbundet med den omkringliggende natur.

  • Bygherre og udlejer: Realdania By & Byg for Realdania
  • Arkitekt: AART architects
  • Totalentreprenør: Jens Jensen Murer og Entreprenør A/S
  • Ingeniør: Tækker
  • Landskabsarkitekt: Gustin Landskab
  • Proceskonsulent: Gemeinschaft
  • Byggestart: September 2019
  • Indflytning: Sensommeren 2020

Mere info