x

Fremtidens seniorbofællesskab er klar til beboere

Nyhed 7. januar 2020

Overvejer du at skifte parcelhuset ud med en mindre og mere overkommelig bolig? Og drømmer du om en hverdag med mere fællesskab og et aktivt liv i skøn og fjordnær natur? Så er det nye seniorbofællesskab i Ringkøbing måske noget for dig. Alle over 50 år kan ansøge om én af de 14 lejeboliger i bofællesskabet frem til den 2. februar 2020.

Et anderledes bofællesskab for alle over 50 år tager netop nu form i Ringkøbings nye naturbydel. Det nye seniorbofællesskab bliver opført midt i naturen mellem blomstrende enge, bærhaver, en frugtlund, skov, søer og vandløb. De 14 lejeboliger er op på op til 120 m2 og har eget køkken-alrum, bad/toilet og altan/terrasse. Samtidig har lejerne adgang til en række fælles faciliteter både inde og ude.

Indendørs kommer der fx et hyggeligt fælleskøkken, moderne vaskeri med kaffehjørne, fællesrum med højt til loftet og masser af plads, gæsteværelse, et lunt bibliotek/lounge og et stort, robust værksted. Alle faciliteterne vender ud mod en central plads i hjertet af byggeriet, der smelter sammen med den omkringliggende natur, som fungerer som fælles have, der ikke skal passes og plejes. Mellem og omkring bygningerne har man også adgang til en urtehave og et væksthus, vaskeplads til mountainbikes, et soldæk mod vest, et grejskur med plads til fx kite drager og kajakker. 

Bliv blandt de første beboere

De tre bygninger er allerede oppe i fuld højde, har fået lagt tag og der er indsat vinduer og døre. Bofællesskabet står klar dog først helt klar til indflytning i det tidlige efterår 2020. Men hvis du gerne vil være sikker på at være blandt de første beboere, og hvis du også gerne vil være med til at sætte dit præg på den afsluttende indretning og udviklingen af fællesskabet fra starten, er det nu, du skal ansøge om en bolig. 

Ansøgningsfristen er den 2. februar 2020 og det er både nemt og uforpligtende at søge.

HENT ANSØGNINGSSKEMA

HENT ANSØGNINGSSKEMA

Vil du gerne bo i fremtidens seniorbofællesskab i Naturbydelen i Ringkøbing? Så skal du hente og udfylde vores ansøgningsskema, som skal sendes til Realdania By & Byg senest den 2. februar 2020. Det er nemt og uforpligtende at ansøge.

 

Bred beboersammensætning

Udlejningen sker ikke efter et først-til-mølle-princip, men ved at interesserede lejere i første omgang sender en kort motiveret ansøgning, der følges op af dialog. Denne fremgangsmåde har til hensigt at sikre, at alle beboerne er indstillet på at tage del i fællesskabet i hverdagen. Samtidig skal det give en bred beboersammensætning.

- Vi ved fra andre bofællesskaber, at det er vigtigt, at der bliver en god sammensætning af beboere fra starten. Det handler om, at der skal være en vis aldersspredning, jævn fordeling af mænd og kvinder, en blanding af enlige og par, og så tilstræber vi også, at folk kommer med forskellige baggrunde og interesser, som de kan byde ind med. Samtidig skal du være indstillet på at tage del i fællesskabet i hverdagen. Alle interesserede kan søge. Det eneste krav er, at du skal være fyldt 50 år, siger Jørgen Søndermark, projektleder hos Realdania By & Byg, som opfører og udlejer seniorbofællesskabet for Realdania.

Huslejen bliver 5.250 – 11.000 kr./md. og de fleste af lejlighederne koster 7.000 – 7.500 kr./md. Størstedelen af de 14 boliger bliver dermed til at betale med en almindelig folkepension og det er muligt at søge om boligsikring til flere af lejlighederne.

Det ventes, at de 14 lejere er fundet i foråret 2020 og kan flytte ind i det tidlige efterår 2020.

> Læs mere om seniorbofællesskabet og udlejningsprocessen (se menupunktet ”udlejning”)

Om seniorbofællesskabet i Ringkøbing

Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er ét af i alt ni seniorbofællesskaber, som Realdania udvikler rundt omkring i landet med indsatsen ”Rum og fællesskaber for ældre”. Otte af dem udvikles i samarbejde med pensionskasser og almene boligorganisationer, mens seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som opføres af Realdania med Realdanias datterselskab Realdania By & Byg som bygherre. 

Målet med indsatsen er at kickstarte byggeriet af seniorbofællesskaber for at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel på denne boform. Samlet set skal indsatsen afprøve nye løsninger og tilgange til at udvikle bofællesskaber over hele landet og samtidig inspirere andre til at bygge flere boliger af denne type. Målet er i sidste ende at skabe større livskvalitet og bekæmpe ensomhed blandt ældre.

Byggeriet vender op og ned på det klassiske bofællesskab, som ofte består af private boliger i en cirkel omkring et fælleshus. I stedet blandes 14 lejeboliger og en lang række fællesfaciliteter sammen i tre bygninger i 2-3 etager omkring en åben plads i hjertet af byggeriet. En indretning, der skal fremme fællesskabet mellem beboerne i hverdagen.

Boligerne bliver i ét eller to plan, i varierende størrelse fra 50 til 120 m2. Alle boliger har private rum, såsom bad/toilet, soveværelse, opholdsrum og køkken og afskærmede mindre terrasser eller altaner med tæt kontakt til naturen, men ingen private haver, som skal passes og plejes.

Til gengæld er der masser af attraktive fællesarealer både inde og ude. I bygningerne er der i alt 250 m2 fælles faciliteter, som fx køkken, vaskeri, fællesrum, gæsteværelse, bibliotek og værksted.

Mellem og omkring husene er der lagt op til et aktivt udeliv og hverdagsfællesskaber på den 2.700 m2 store grund, som bl.a. byder på en urtehave og et væksthus, vaskeplads til mountain bikes, grejskur med plads til kite drager og kajakker, et soldæk mod vest og en aktiv fællesplads i hjertet af bofællesskabet, der forbinder alle de indendørs fællesområder og er tæt forbundet med den omkringliggende natur. 

Størstedelen af de 14 boliger bliver til at betale med en almindelig folkepension og det er muligt at søge om boligsikring til flere af lejlighederne.

Fakta

  • Bygherre og udlejer: Realdania By & Byg for Realdania
  • Arkitekt: AART architects
  • Totalentreprenør: Jens Jensen Murer og Entreprenør A/S
  • Ingeniør: Tækker
  • Landskabsarkitekt: Gustin Landskab
  • Proceskonsulent: Gemeinschaft
  • Byggestart: September 2019
  • Ansøgningsfrist for interesserede lejere: 2. februar 2020
  • Indflytning: Sensommeren 2020

Mere info

> Læs mere om Realdanias indsats ”Rum og fællesskaber for ældre”
> Læs mere om Realdania By & Byg
> Læs mere om Naturbydelen i Ringkøbing