x

Den vestjyske natur danner rammen om nyåbnet seniorbofælleskab i Ringkøbing

Pressemeddelelse 1. oktober 2020

I dag flytter de første beboere ind i et helt nyt seniorbofællesskab i Naturbydelen i Ringkøbing. Seniorbofællesskabet er opført af Realdania By og Byg mellem enge og frugtlunde og med udsigt til Ringkøbing Fjord. Byggeriet er en del af Realdanias indsats mod ensomhed blandt ældre og et af de 11 seniorbofællesskaber, som foreningen er med til at opføre.

Seniorbofællesskaber er blevet en efterspurgt boform blandt mange ældre. Hele 80.000 overvejer at skifte deres nuværende bolig ud med en i et seniorbofællesskab – hvor antallet af egne kvadratmeter er lidt mindre, men hvor fællesskabet med andre seniorer til gengæld er stort. 

Nu kan Realdania By og Byg byde velkommen til de første beboere i et helt nyt seniorbofælleskab placeret midt i den smukke, vestjyske natur ved Ringkøbing Fjord. 14 boliger og en række fællesarealer står klar til beboerne, som nu, med naturen og det aktive udeliv som ramme, skal skabe et nyt hverdagsfællesskab sammen. 

Det nye byggeri er en del af Realdanias store indsats for at øge antallet af de eftertragtede seniorbofællesskaber i Danmark. Gennem en række eksempelprojekter har Realdania siden 2016 sammen med den almene og private boligsektor forsøgt at inspirere markedet til selv at bygge flere moderne seniorbofælleskaber. Siden er antallet af nye seniorbofællesskaber i Danmark steget markant. 

Ensomhed påvirker i dag over 100.000 ældre. En del af løsningen er at skabe boliger målrettet seniorer, som sikrer gode rammer for et godt fællesskab og for fælles aktiviteter.

Jesper Nygård, adm. direktør Realdania

”Ensomhed påvirker i dag over 100.000 ældre. En del af løsningen er at skabe boliger målrettet seniorer, som sikrer gode rammer for et godt fællesskab og for fælles aktiviteter. Heldigvis har branchen fået øjnene op for boformen, og når vi i dag byder velkommen til de nye beboere i seniorbofællesskabet i Ringkøbing, er de blandt mange ældre, der i år kan flytte i et seniorbofællesskab. Nu er det vores opgave at følge og lære af, hvordan byggeriet i Ringkøbing kan danne rammen om et godt seniorfællesskab – til inspiration for andre,” siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania. 

Fokus på hverdagsfællesskaber

Det nye seniorbofællesskab i Ringkøbing, der er døbt Havtorn, adskiller sig fra traditionelle bofællesskaber, som typisk er indrettet som etplansboliger med private haver omkring et fælleshus i midten. En indretning, der primært inviterer til ”festfællesskaber”. 

For at fremme fællesskabet i hverdagen er de 14 private lejeboliger i Havtorn i stedet fordelt på tre bygninger i 2-3 etager og blandet med fællesfaciliteter, som fx et værksted, et grejskur til mountainbikes eller vandsports-udstyr samt et orangeri.

Alle fællesfaciliteterne vender ud med en fællesplads i hjertet af bofællesskabet, som dermed bliver et centralt mødested i hverdagen – med direkte adgang til den omkringliggende natur med enge, søer, bærhaver, frugtlunde og stisystemer. Naturen fungerer på den måde som en stor, fælles have, og netop naturen har fra starten spillet en aktiv rolle i indretningen af seniorbofællesskabet og valget af fællesfaciliteter.

Placeringen i naturen skal tjene til inspiration 

Seniorbofælleskabet i Ringkøbing er ét af i alt 11 seniorbofællesskaber, som Realdania er med til at opføre rundt omkring i landet. Til gengæld er det det eneste, som Realdania selv opfører med Realdania By & Byg som bygherre, ejer og udlejer. 

Det eksperimenterende eksempelbyggeri er opført inden for en almindelig anlægsøkonomi, og Peter Cederfeld, der er adm. direktør i Realdania By & Byg, håber, at byggeriet og valget om at gøre naturen til omdrejningspunkt for fællesskabet i hverdagen, kan inspirere udviklingen af seniorbofælleskaber i andre naturskønne områder af landet:

Nærhed til naturen og vandet står højt på manges ønskeliste, når de skal vælge, hvor de skal bo.

Peter Cederfeld, adm. direktør Realdania By & Byg

”Nærhed til naturen og vandet står højt på manges ønskeliste, når de skal vælge, hvor de skal bo. Og naturens positive betydning for både sundhed og trivsel har fået øget fokus i de senere år. Naturbydelen i Ringkøbing tilbyder både natur, udsigt til Ringkøbing Fjord og nærhed til byen, og har derfor været et helt oplagt sted at afprøve nye løsninger til fremtidens seniorbofællesskaber. Alle bebyggelser i Naturbydelen bliver i 2-3 etager med naturen som en stor fælles have. Det har været et stærkt afsæt for den åbne indretning af seniorbofællesskabet med tre bygninger, der blander boliger og fællesfaciliteter, og som trækker naturen helt tæt på og ind mellem bygningerne,” siger Peter Cederfeld.

Nye boligformer skal tiltrække nye beboere

I Ringkøbing-Skjern Kommune håber borgmester Hans Østergaard, at de nye, attraktive boligtyper og boligformer kan være med til at fastholde og tiltrække beboere til kommunen:

”Flere og flere begynder at overveje, hvordan de vil bo, når børnene flytter hjemmefra og man kommer ind i den tredje alder. Det nye seniorbofællesskab i Naturbydelen i Ringkøbing er et interessant alternativ til at blive boende i sit parcelhus langt ind i alderdommen. I Havtorn slipper man for at holde et stort hus og en stor have, som kan ende med at blive mere træls end sjov at vedligeholde. Samtidig er man tæt på sine naboer i hverdagen og kan bruge den tid man sparer på at holde hus til at engagere sig i forskellige aktiviteter og mere eller mindre forpligtende fællesskaber. Det er jeg sikker på vil være attraktivt for mange i årene fremover.” siger Hans Østergaard.

Fakta om seniorbofællesskabet

Seniorbofællesskabet i Ringkøbing er et eksperimenterende eksempelbyggeri, som er opført og ejet af Realdania By & Byg, som en del af Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre”.

Udviklingen af seniorbofællesskabet i Ringkøbing afprøver nye løsninger, der skaber attraktive rammer for hverdagsfællesskaber, en sjovere og lettere hverdag og øget livskvalitet blandt seniorer.

Seniorbofællesskabet Havtorn består af tre bygninger i 2-3 etager med i alt 14 lejeboliger, hvoraf det største antal kan lejes til en pris, der harmonerer med en almindelig folkepension.

11 af boligerne er toværelses lejligheder i ét plan på 50 – 67 m2, og så er der tre fireværelses lejligheder i to plan på 120 – 127 m2. 

Til seniorbofællesskabet hører i alt 250 m2 fælles faciliteter: Fælleshus med køkken, multirum med plads til 30-40 mennesker, lounge/bibliotek, gæstebolig, drivhus/orangeri, værksted, fælles vaskeri og grejskur med plads til fx kitesurfingudstyr.

Mellem og omkring husene er der lagt op til et aktivt udeliv og hverdagsfællesskaber på den 2.700 m2 store grund, som bl.a. byder på en urtehave, vaskeplads til mountain bikes, et soldæk mod vest og en aktiv fællesplads i hjertet af bofællesskabet, der forbinder alle de indendørs fællesområder og er tæt forbundet med den omkringliggende natur. 

I de kommende år vil Realdania By & Byg og Realdania evaluere, hvordan fællesskabet kommer til at udfolde sig i seniorbofællesskabet – også i forhold til arkitekturen, indretningen, selve byggeriet og organiseringen af den forening, som beboerne lejer sig ind i. Resultaterne af evalueringerne vil løbende blive formidlet af både Realdania By & Byg og Realdania.

Udlejning

Realdania By & Byg står for udlejningen af de 14 lejeboliger. Alle interesserede ansøgere kan læse mere og hente ansøgningsskema på realdania.dk/seniorbo-naturbydelen eller på naturbydelen.dk/senior. Ansøgninger sendes til info@realdaniabyogbyg.dk.

Hent ansøgningsskema Realdania: Seniorbofællesskab i Naturbydelen Ringkøbing K

Hent ansøgningsskema Naturbydelen: Seniorbofællesskab i Naturbydelen Ringkøbing K

Mere info

Læs mere som seniorbofællesskaber og Realdanias indsats.

Om seniorbofællesskabet ’Havtorn’ i Naturbydelen Ringkøbing K

Om Realdanias indsats ”Rum og Fællesskab for ældre"

Om Naturbydelen Ringkøbing K