x

Husene føres tilbage til som de så ud i 1930’erne

Adelers karakteristiske tvillingehuse der blev opført i 1931, har fungeret som asylhuse, hvor ældre, mindre bemidlede med tilknytning til Lammefjorden kunne bo gratis. I 1967 blev husene renoveret til deres nuværende udseende, men nu skal de føres tilbage til som de så ud i 1930’erne. Foreningen Adelers Huse har været i kontakt med nogle af de håndværkere, som var med til restaureringen af husene, og de beretter om lofter isoleret med østersskaller fra Lammefjorden og gruekedel og ’das’ i baghusene.

Formidlingssted, medborgerhus og traditionel landhave

I det første hus skal der indrettes en lejlighed, som den oprindeligt så ud med autentisk inventar, kakkelovne og brændekomfur. Den anden lejlighed omdannes til formidlingssted, hvor man kan studere, hvordan det har været at bo på og opdyrke Lammefjorden efter tørlægningen.

I det andet hus kommer der et medborgerhus, som kan benyttes af byens borgere og foreninger, samtidig med at formidlingsstedets café også vil være at finde her. Sidst men ikke mindst vil den store have bag husene blive anlagt som en traditionel landhave fra 1930’erne.

Bygningsarven i landdistrikterne

Projektet er støttet gennem vores initiativ Bygningsarven i landdistrikterne, hvor vores mål er at skabe forståelse for bygningsarvens mange værdier – ikke mindst det samfundsøkonomiske potentiale – og derigennem skabe incitament til at benytte og beskytte historiske bygninger og kulturmiljøer i landdistrikterne.