x

Drevet af frivillige ildsjæle

Foreningen den Selvejende Institution Bindeballe Købmandsgård ejer Købmandsgården, som de fik foræret i 2003. Foreningen består af frivillige ildsjæle, der udover at drive den levende museumsbutik desuden hvert år fortæller de ca. 80.000-100.000 gæster om købmandsgårdens og købmandsfagets historie. 

Gårdens isolering var så dårlig, at det var svært at opholde sig indenfor om vinteren, til gene for både gæster og personale. Derfor fik ildsjælene støtte til et energibesparende renoveringsprojekt. Projektet viser en mønsterværdig vedligeholdelse af bygningernes originale håndværksmæssige kvaliteter. Blandt andet blev hovedhuset renoveret med respekt for husets historie. Der blev lagt nyt tag og opsat nye kviste, ligesom staldbygninger fik et nyt tag.

De blå forklæder

Til at hjælpe i butikken har den selvejende institution hyret ’de blå forklæder'. Det drejer sig om tidligere købmænd, som alle har rundet de 60 år. De synes, at det er sjovt at holde længst erhvervede færdigheder ved lige, som frivillige i den gamle købmandsgård. Her sælges spegesild, klipfisk og byggryn i løs vægt. Herudover fortæller de om faget i gamle dage – samt naturligvis om Bindeballe Købmandsgård og dens samlinger af købmandsvarer fra de sidste godt 100 år.

En samling som Reinholdt og Maja Jensen siden 1974 har etableret gennem mange ture rundt i det danske land.

Byggeriets ildsjæle

Projektet blev støttet gennem vores kampagne 'Byggeriets Ildsjæle', der har fokus på de ildsjæle, der dagligt lægger tusindvis af timer i frivilligt arbejde i det byggede miljø. For ildsjæle er det lysten frem for pligten, der driver engagementet, og de er villige til at investere masser af kræfter og hjerteblod i lokalsamfundets tjeneste.