I autentiske rammer
Bornholm er kendt for en række mindre, men velanskrevne fødevareproducenter, hvis varer kan købes over internettet, på markeder og i specialbutikker over hele landet. På øen finder man også et utal af spisesteder og en række organisationer, som alle har fokus på den lokale og regionale madkultur - blandt andet eksportorganisationen Gourmet Bornholm, foreningen Regional Madkultur Bornholm og kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem.
Øen rummer dog muligheder for yderligere produktudvikling, produktion og salg, og naturlige ressourcer - fx fisk, vildt og dyrkede urter.
Mal med RealdaniaVi har samlet 12 af vores projekter Tryk på billedet, og download billedet af |
|
Et regionalt madkulturhus
Med projektet har visionen været at udvikle et regionalt og traditionsbaseret centrum for madkultur og fødevareproduktion på Bornholm. Gaarden er således blevet Danmarks første regionale madkulturhus: Et kulinarisk mødested for øens beboere og gæster, der møder madkulturen gennem smag, leg og produktion. Og et samlingspunkt for bl.a. producenter, restauratører og uddannelsesinstitutioner.
Konkret har projektet ført til opførelsen af et nyt madkulturhus med køkken, servicefaciliteter, pejsestue, spisesal og udgang til terrasse med udekøkken og rygeovn. De produkter som udvikles her sælges i det fredede nabomuseum Melstedgård, hvor besøgstallet, i takt med udviklingen af Gaarden, er steget med 60%.
Faciliteterne danner rammen om en lang række aktiviteter med fokus på madkultur.
Potentialerne i yderområdet
Projektet har været en del af kampagnen Stedet Tæller, fordi det er eksempel på udvikling af et centrum for regional madkultur, i rammer, som allerede fungerer som besøgssted. Samtidig er der blevet bygget videre på en allerede stærk bevidsthed om potentialerne i Bornholms råvarer og madkultur - bl.a. via projektet "Det nye autentiske, bornholmske køkken" og gennem opbakning fra centrale interessenter i branchen.
Bogen "Stedet tæller"
- om proces og erfaringer med stedbunden, lokal udvikling i yderområder.
Podcast
I vores serie påTUR zoomer vi ind på steder i Danmark, der er en omvej værd. I denne episode er vi taget til Melsted lidt uden for Gudhjem, hvor du kan få smagen af Bornholm helt ind under huden.
Hør vores andre podcasts:
Podcasts