Harteværket

Et besøg på Harteværket vil fremover byde på bedre muligheder for at opleve det imponerende vandkraftværk indefra. De bevaringsværdige kraftværksbygninger bliver renoveret og udviklet til et demonstrationssted for vandkraft.

Harteprojektet vil være med til at fremtidssikre Danmarks bygningsarv og kulturmiljø. Harteværket er nemlig et tidstypisk eksempel på industriel bygningskulturarv. Det er Danmarks første større vandkraftværk og er bygget i 1918-1920.

Dengang og nu

Værket blev bygget for at dække det voksende behov for energi til belysning og industri omkring 1. verdenskrig. I 2008 blev vandtilførslen til Harteværket reduceret, da et stort naturgenopretningsprojekt af Vester Nebel Å ved Ferupdæmningen blev udført.

I dag arbejdes der på at få Harteværket etableret som et publikumsvenligt besøgscenter, hvor man på en nyskabende og kreativ måde involverer og inspirerer de besøgende motionister, skoleelever, borgere og turister til at udfolde sig inden for områderne energiomsætning, sundhed, kulturhistorie og natur. Disse temaer skal formidles gennem aktive og kreative oplevelser - i et arbejdende museum (i selve elværksbygningen), udstillinger og eksperimentarie-lignende tilbud med aktiv læring (i de øvrige eksisterende bygninger) samt sundhedsfremmende tilbud på den store elværksgrund, der skal omdannes til landets sjoveste motions- og sundhedslegeplads for børn og voksne.

Naturen bliver genoprettet

Idéen til projekt ’Harteværket – portal til energi-, sundheds- og naturoplevelser’ udspringer af et stort naturgenopretningsprojekt i Kolding ådale, som blev påbegyndt i 2007.

Naturgenopretningsprojektet omfatter blandt andet en omlægning af Vester Nebel Å, så vandet ikke længere løber til Harteværket, men derimod tilbage i sit oprindelig løb. Det betyder, at Harteværket producerer mindre strøm end tidligere, idet værket nu kun får tilført ca. en tredjedel af den tidligere vandmængde. Harteværket fungerer allerede i dag som et arbejdende museum, der udover el-produktion også varetager undervisning og formidling af kulturarv. Formidlingsaktiviteten er dog begrænset til nogle få årlige Åbent Husdage og forhåndsarrangerede gruppebesøg. Formidlingsfunktionen og aktivitetstilbuddene i og omkring kraftværksbygningerne bliver væsentligt styrket og udviklet med gennemførelsen af det nye projekt. 

Projektfakta

  • Kort

  • Nyheder

  • Relaterede projekter

Kort

Alpedalsvej 107A, 6000 Kolding

Relaterede projekter Se alle projekter

Ryomgaard

Makvärket

Performers House

Mariager Havnekran

{{ title }}

{{ description }}