x

Storslået natur på Fur

Fur dækker 22 km² og har 850 indbyggere. Om sommeren vokser beboerantallet drastisk, når mellem 150.000 og 200.000 besøger hvert år Fur som turister. Øen er præget af uberørt natur; klinter, bakkede landskaber og smukke udsigter over Limfjorden, og særligt molerklinterne tiltrækker de besøgene.

På øens nordkyst knejser de molerklinter, der blev skabt for 25.000 år siden, hvor gletsjere fra nordøst skubbede havbunden op i folder og overlejringer og dermed blotlagde de hvide lag af moler gennemskåret af de cirka 200 sorte askelag, der stammer fra gentagne vulkanudbrud. I moleret er der et stort indhold af fossiler i form af fisk, fugle, insekter, krybdyr og planter. Man kan støde på hen ved 55 mio. år gamle forsteninger, og det er populært blandt turisterne at gå på jagt efter disse gratis, historiske ferieminder i molergravene og langs kysten.

Særlig markante er molerklinterne på Knudeklinten i øens nordvestlige hjørne, der er ejet af Fur Bryghus. Knudeklinten er derfor et oplagt sted at arbejde med en samlet fortælling om moler i lyset af menneskets indgriben og havets påvirkning.

Tre arkitektoniske nedslag

Projektets omdrejningspunkt er en spektakulær kløft, der er opstået som resultat af udgravningen af moler og gør de forskellige lag i jorden meget synlige. Helt konkret består projektet af tre små arkitektoniske nedslag, og hvert udsigtspunkt bringer de besøgende tættere på det spektakulære landskab.

De tre nedslag kaldes diatomeer. Diatomé 1 bringer den besøgende ud på kanten af molergraven og giver mulighed for at opleve moleret på gravens nordlige langside. Diatomé 2 skaber adgang til den vestlige side af molergraven og ud over kanten af graven, hvor moleret kan opleves på tætteste hold. Og Diatomé 3 inviterer den besøgende til at træde et par trin op og opleve de spektakulære molerskrænter og panoramaudsigten over Fur og Limfjorden.

En del af kampagnen Stedet Tæller

Projektet blev udvalgt til realisering i kampagnen Stedet Tæller, fordi det viser, hvordan man kan aktivere et fiskersamfunds kulturhistoriske miljø gennem renovering og udvikling. 

Kampagnen Stedet Tæller