x

Klassiske håndværkstraditioner i en nutidig sammenhæng

Et gammelt nedslidt bindingsværkshus på Bornholm er centrum for projektet Lærlingenes Hus. Her står arkitektstuderende og håndværksstuderende fra hele landet for at istandsætte og gentænke det gamle bindingsværkshus i Allinge-Tejn. Istandsættelsen bliver udført i en kombination af gamle håndværkstraditioner, de nyeste byggeformer og den nyeste viden inden for bæredygtighed og genanvendelse. 

Et udstillingsvindue til inspiration

Projektet løber over tre år, hvor studerende fra alle dele af landet har mulighed for at være på Bornholm i en periode for at lære og give deres bidrag til opgaven. Huset skal gennemgå en total istandsættelse fra top til tå, og når Lærlingenes Hus står færdig, skal den blandt andet være inspiration for folkeskoleklasser i forhold til uddannelsesvalg. Desuden håber vi, at projektet kan være med til at styrke interessen for bygningskultur og godt håndværk i alle generationer. 

Mere viden

En ny analyse, gennemført af Det Kongelige Akademi og DTU, tager udgangspunkt i Lærlingenes Hus på Bornholm. Her har forskere arbejdet sammen om at lave en komplet livscyklusanalyse, (LCA), og set på de forskellige efterisoleringsgrader og istandsættelsesmetoder, der kan anvendes, og sammenlignet dem med klimaaftrykket fra helt nye bygninger.  Læs mere

Se med, når lærlinge fra hele landet arbejder på huset og fortæller om deres oplevelser

Det er svært at få unge til at vælge en faglig uddannelse. En af årsagerne er, at de ikke får tilstrækkelig viden og inspiration om, hvordan arbejdet som tømrer, murer, vvs-installatør eller snedker foregår. Det ønsker Dansk Håndværk at lave om på. Derfor har de produceret en række videoer fra Lærlingenes Hus på Bornholm, der viser, hvad lærlinge laver, og hvordan samarbejdet med deres læremester foregår i en ganske almindelig dagligdag.

Filmene er produceret af Byggefilm.dk og Chroma Film ApS. De er deres bidrag til projekt Lærlingenes Hus på Bornholm. Selskaberne følger projektet og tilføjer løbende nye episoder.