x

Den gamle badeby

Marielysts historie som badeby strækker sig tilbage til 1906, hvor det første sommerpensionat åbnede i en af de gamle strandgårde. I dag er Marielyst Guldborgsund Kommunes absolut største turistby med godt 6.000 feriehuse langs den 10 kilometer lange sandstrand.

Nutidens Marielyst har et centrum dér, hvor de første badehoteller opstod for mere end 100 år siden, og hvor hovedvejen fra Nykøbing Falster når stranden. Byen lever i kraft af vrimlen af gæster på gode sommerdage, og den besidder en særlig rodet charme. Men byens udvikling har også været præget af tilfældigheder, selvgroede miljøer og bilisme. Byen trængte til en kærlig hånd, der kunne hæve kvalitets - og serviceniveauet.

Torvet som samlingspunkt

Ved hjælp af vores støtte er byens torv blevet omdannet og forskønnet. Et elegant nyt ’gulv’, skabt i egetræsplanker, pryder nu det gamle torv. Plankerne er lagt som et gulv, der samler byen visuelt, og her kan man nu bevæge sig rundt med bare fødder eller slå sig løs i glade dansetrin, og ligeledes kan torvet nu huse markeder, koncerter eller andre events. Midt i det hele er der opført et sømærke som pejlingsmål, og torvet emmer nu af elegance og den stemning, man kender fra fortidens badehoteller.

Også stiforbindelsen mellem by og strand, Strandstrøget, er blevet opgraderet gennem en videreførelse af torvets egetræsplanker og ny strandbeplantning, bænke samt en naturlegeplads er blevet etableret sideløbende, og byder til aktivitet inden vandet.

En genrejsning

Projektet har genrejst den klassiske badeby som et familievenligt, sikkert, kønt og naturskønt feriested, og det bygger videre på en helhedsorienteret udvikling. I dag bruger turisterne torvet mere end før, sæsonen er forlænget, og de lokale erhvervsdrivende har ladet sig inspirere til selv at sætte egne facader i stand.

Helhedsorienteret udvikling

Projektet er gennemført som en del af kampagnen Stedet Tæller, der finder og dyrker udvalgte steders lokale potentiale. Her en nedslidt badeby som er blevet opgraderet gennem et kvalitetsløft af det fysiske miljø.

Podcast

Hør historien om forvandlingen af Marielyst i første episode af Realdania Podcast

Hør også vores andre podcasts:
Podcasts

Bogen "Stedet tæller"

- om proces og erfaringer med stedbunden, lokal udvikling i yderområder.