x

Sammentænkning af kunst og arkitektur 

Your rainbow panorama, som himmelrummet hedder, tjener som et bidrag til forståelsen af, hvordan man i det 21. århundrede sammentænkte arkitektur og kunst for at gøre de fysiske omgivelser mere oplevelsesrige og aktiverende for vores sanseapparat. Samtidigt skaber værket et stærkt identitetsskabende vartegn for ARoS og Aarhus by.

Mal med Realdania

Vi har samlet 12 af vores projekter
i en malebog. Hvilket projekt vil du male?

Tryk på billedet, og download billedet af
ARoS. Eller download hele malebogen her: 
Mal med Realdania

 

 

 

 

 

Det permanente kunstværk Your rainbow panorama er en cirkelformet 150 meter lang og tre meter bred rundgang udført i glas i alle spektrets farver. Det spektakulære kunstværk har en diameter på 52 meter og er monteret på slanke søjler 3,5 meter over ARoS' tagflade. På afstand er kunstværket en vandret, svævende regnbue, der ser ud til at have lagt sig hvilende på taget af ARoS.

for kunsten
for oplevelsen
for byen

Offentlig adgang til værket

Der er adgang til værket via trapper og elevator, og der er mulighed for at gå på sansevandring gennem det cirkulære panoramiske forløb med udsyn til den omkringliggende by og bugt. Under Your rainbow panorama er museets 1500 kvadratmeter tagflade blevet beklædt med træ, så tagfladen udgør et enestående rekreativt område og en udsigtsplatform.

Your rainbow panorama er synlig fra lang afstand, og da man ser forskellige farver, alt efter hvor i byen man befinder sig, fungerer værket som et kompas. Om natten er Your rainbow panorama oplyst indefra af spots i gulvet.

Your rainbow panorama er skabt af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson, der i 2007 vandt en international arkitektkonkurrence om projektet.

Regnbuen er et af tre elementer i det oprindelige projekt. De øvrige elementer er et kugleformet rum med prismer, der giver en brydning af lysets farvespektrum i en projektion, der afspejler Aarhus' beliggenhed på kloden - samt et multifunktionelt rum med cafe og mødefaciliteter. Disse elementer kan tilføjes i en senere fase.

Baggrund

Ønsket om at udnytte tagarealet til en sammensmeltning af kunst og arkitektur opstod allerede, mens museumsbygningen var på tegnebrættet. Tagkonstruktion er derfor på forhånd blevet forstærket for at fremtidssikre en senere realisering af et egentligt tagbyrum.

Den oprindelige arkitektoniske ide med ARoS er bygget op omkring Dantes værk ’Guddommelige Komedie’, der beskriver en rejse mellem himmel og helvede. Med det ny tagbyrum er forbindelsen fuldendt.

ARoS’ ni rum i den sortmalede kælder symboliserer helvede i form af udstillingskonceptet ”De 9 rum” med kunstnere som Bill Viola og, James Turrell, Tony Oursler og senest Pipilotti Rist.