x

Købt af lokale ildsjæle

Uldum Mølle er opført i 1895 som en ottekantet hollandsk vindmølle med galleri. Møllen var i drift helt frem til 1957. En kreds af Uldum-borgere købte i 1982 den stærkt medtagne mølle og restaurerede den med nænsom hånd. Møllen blev genindviet i 1992 og er nu omdannet til en selvejende institution.

Møllen fungerer som arbejdende museumsmølle og har hvert år flere tusinde besøgende. Uldum Mølle maler udelukkende på gammeldags stenkværne og fremstiller ca. 13 tons økologisk mel om året. I møllebutikken kan både lokale og turister købe økologiske melprodukter, mjød, postkort m.m. Hvert år afholder møllelauget mange arrangementer i møllen, bl.a. marked, bagekonkurrence, Mølledag og julemesse.

Bevaring af den lokale kulturarv 

Med det nu overståede restaureringsarbejde af Uldum Mølle, har møllen bl.a. fået nye møllevinger og ny spånbeklædning af møllehatten.

Uldum Møllelaug finansierede selv en del af restaureringsarbejdet, ligesom borgere fra Uldum har bidraget til projektet. Desuden er restaureringen af Uldum Mølle blevet muliggjort med støtte fra en lang række virksomheder og fonde.

Projektleder Eske Møller, Realdania, siger: "Uldum Mølle udgør en vigtig del af områdets historiske identitet. Opbakningen i lokalsamfundet, hvor der er blevet ofret mange kræfter på at realisere restaureringsarbejdet, tilfører desuden en stor ekstraværdi til projektet med bevaring af den lokale kulturarv."