x

En af Danmarks sidste kroggårde 

Jollmands Gaard er en af de sidste tilbageværende såkaldte kroggårde – bygningen har i grundplan som en fiskekrog. Dermed er den et vigtigt udtryk for den karakteristiske, egnsbestemte byggeskik og den ældre landbokultur på Als, og restaureringen skal bevare gården som et særkende for eftertiden. Gården kan føres tilbage til 1700-tallet.

Restaurering drevet af lokale ildsjæle  

I 2001 blev gården fredet af Kulturarvsstyrelsen. Dermed fik de frivillige ildsjæle en professionel sparringspartner med i at gennemføre den omfattende restaurering, der har dækket alt lige fra stuehus og stråtag til staldindretninger, gulve, brolægning, tagværker og meget mere. Samtidig gik vi ind i projektet med mere end 4 mio. kroner til at sikre gårdens fremtid. Kulturarvsstyrelsen, Sonningfonden og Bygningsbevaringsfonden har sammen med en række andre fonde også bidraget økonomisk til restaureringsarbejdet.

I 2011 blev visionen til virkelighed: Jollmands Gaard åbnede officielt den 16. september for publikum. Resultatet var en unik turistattraktion og et samlingspunkt for landsbyen Holm.

Byggeriets ildsjæle

Projektet er støttet gennem vores kampagne Byggeriets ildsjæle, hvor vi ønsker at sætte ekstraordinært fokus på de ildsjæle, der dagligt lægger tusindvis af timer i frivilligt arbejde i det byggede miljø.