En interesse for det gode håndværk
Hvordan bygger man et bur til sit kæledyr fra bunden? Hvad er forskellen på en nedstryger og en overfræser? Hvornår bruger man oliebaseret maling? Danmark mangler i høj grad flere håndværkere. Dansk byggeri må ofte sige nej til opgaver, da det ikke er muligt at skaffe arbejdskraft nok. Udviklingsprojektet Håndværk i Folkeskolen handlede om at få børn og unge til at interessere sig for det gode håndværk. Samtidig har projektet inspireret til nye undervisningsmuligheder i det obligatoriske fag håndværk og design.
Pilotprojekter
En håndfuld pilotprojekter har siden november 2017 sat fokus på undervisning i materialer, teknikker og bygningskultur landet rundt. Blandt andet har elever i 7. klasse ved hjælp af matematiske udregninger og traditionelle håndværksmetoder bygget et legehus i bindingsværk på Frilandsmuseet.
Et andet af pilotprojekterne bestod i at 6. klasser fra Kildedamsskolen og Katrinedalsskolen i Holbæk skal tog del i maler- og tømrerfag på EUC Nordvestsjælland og i Andelslandsbyen Nyvang. Her var der fokus på praktiske øvelser, hvor eleverne selv skulle planlægge og bygge kaninbure, sæbekassebiler og kongespil.
Et samarbejdsprojekt
Håndværk i Folkeskolen var et samarbejdsprojekt, der inddrog både virksomheder, erhvervsskoler, folkeskoler, museer og kommuner. Der var tale om et toårigt udviklingsprojekt, som blev fløjtet i gang i november 2017. Foruden projektet i Holbæk, satte projektet yderligere to klyngesamarbejder i gang i Jylland og på Bornholm. Med udgangspunkt i erfaringer fra projektet er der udviklet et insprirationshæfte med koncepter, der kan bruges af alle folkeskoler i deres undervisning på 6. klassetrin.