x

Vores grundlag

Vi er en filantropisk forening, der fokuserer på at løse samfundets udfordringer i samarbejde med ildsjæle og lokale og nationale partnere.

Om Realdania

I Danmark bor godt 6 mio. mennesker. Omkring 1.400 byer og flere end 4 mio. bygninger udgør rammerne om vores hverdag. Det er her, vi bor, arbejder, går i skole, dyrker vores fritid og lever vores liv. Og det er her, Realdania gør en forskel. 

Vi er en uafhængig filantropisk forening med omkring 190.000 medlemmer fra hele landet. De penge, vi bruger på at støtte store og små projekter inden for det byggede miljø, kommer fra afkastet af vores investeringsformue. 

Forening og demokrati i Realdania

Derfor er vi her

Realdania arbejder for at øge livskvaliteten for alle gennem det byggede miljø. Vores arbejde skal samlet set komme alle i Danmark til gavn. Vi støtter projekter og indsatser, hvor udviklingen af det byggede miljø kan gøre en positiv forskel i forhold menneskers hverdag, relationer, trivsel og sundhed.

Projekter, vi har støttet

Det byggede miljø er de menneskeskabte fysiske rammer for livet i Danmark. Det er bl.a. nye bygninger, historiske bygninger, parker og byrum. Det er også de processer og aktiviteter, der er knyttet til det byggede miljø som f.eks. byggeri, arkitektur, restaurering og byudvikling. Og det er gennem udviklingen af de rammer og processer, at den positive effekt og livskvaliteten skal skabes. 

Tre fælles foreningsmål

I Realdania har vi tre overordnede og strategiske mål for den samlede forenings arbejde:

  • Vi arbejder sammen – med andre og i vores forening
  • Vi er her for de nuværende og kommende generationer
  • Vi fremmer ny viden og innovation
Vi ønsker at sætte vores samlede ressourcer i spil for at nå vores mål. Det gælder vores foreningsaktiviteter, afkastet af vores investeringsformue, vores faglige viden og vores filantropiske aktiviteter. Vi arbejder med et langsigtet perspektiv i alle vores aktiviteter, og engagerer os derfor også i svære problemstillinger, hvor løsningen ikke nødvendigvis ligger lige for.
 
Ved at udnytte vores uafhængighed og vores langsigtede perspektiv arbejder vi problemorienteret, og vi ønsker i partnerskab med andre at bidrage til at løse samfundsudfordringer ved at udvikle og forandre det byggede miljø i en positiv retning. Gennem medlemsdemokratiet og de dagsordener, vi arbejder med, vil vi engagere vores medlemmer i det byggede miljø. 
 
Vi har en helhedsorienteret tilgang til samfundsansvar og bæredygtighed. Det betyder, at vi integrerer økonomiske, sociale, klima- og miljømæssige og kulturelle hensyn i vores virke. Realdania lægger i alle aktiviteter vægt på åbenhed, dialog og transparens i forhold til vores omverden. Vi arbejder ambitiøst for at nå vores mål, og vi ønsker, at vores samarbejdspartnere og omverdenen i øvrigt opfatter os som kompetente, troværdige, respektfulde og imødekommende. 
Tre strategier sætter mere konkret retning for vores investeringer, vores foreningsaktiviteter og vores filantropiske arbejde.
 
Strategierne bygger på vores vedtægter og det grundlag for Realdanias virke, som er fastlagt af vores bestyrelse. Tilsammen udgør det Realdanias samlede strategi og gælder for Realdania og Realdanias helejede selskaber. 

Filantropistrategien

Foreningsstrategien

Investeringsstrategien

Evalueringer af Realdanias strategier

Vores filantropiske tilgang

Vores filantropiske indsatser har som mål at skabe øget livskvalitet og forbedre rammerne for hverdagen i Danmark. Vi ønsker at gøre en forskel over hele landet. Det kan være med initiativer, der udspringer af en større satsning fra vores side, eller større og mindre projekter, der udspringer af et lokalt engagement. 

De filantropiske uddelinger omfatter derfor både økonomisk støtte til små, lokale og ildsjælebårne projekter samt til markante, fysiske demonstrationsprojekter og større initiativer, som f.eks. en indsats i de udsatte boligområder. Endvidere dækker de filantropiske uddelinger over brug af forskellige redskaber som udredninger, kampagner, netværk, forskning og formidling.

Fælles for de projekter og indsatser, vi støtter, er, at de skal bidrage til et eller flere af Realdanias tre udvalgte filantropiske dagsordner og underliggende indsatsområder. Desuden skal der være en klar filantropisk opgave. Det er en opgave, som andre aktører i samfundet, f.eks. markedet eller den offentlige sektor, ikke løfter – eller ikke løfter i tilstrækkelig grad.

Sammen om at skabe forandring

Samarbejde og partnerskaber er en central del af Realdanias måde at arbejde filantropisk på. Vores erfaring er, at det giver de bedste, mest forankrede og effektfulde løsninger. Vi tror på styrken i mangfoldighed og inklusion i både de projekter, vi støtter, og i vores måde at arbejde på. Vores samarbejdspartnere er bl.a. lokale frivillige ildsjæle, staten, kommuner, fonde, foreninger, forskningsinstitutioner og det private erhvervsliv. 

Realdanias to helejede datterselskaber, Videncentret Bolius og Realdania By & Byg, bidrager også til at nå foreningens mål. Videncentret Bolius deler uafhængig viden og inspiration om danskernes bolig på bolius.dk og i magasinet Bolius. Realdania By & Byg udvikler nyskabende byggeri og bydele, der skal inspirere f.eks. bygherrer og kommuner. Selskabet ejer og bevarer også en lang række historiske ejendomme, der tilsammen repræsenterer 500 års dansk bygningskultur, og som lejes ud til privatpersoner og virksomheder. 

Viden og innovation

Realdania arbejder altid med udgangspunkt i viden og faglighed, og de projekter, vi støtter, skal være nytænkende og nyskabende. De skal i sidste ende skabe en viden, nye løsninger eller gode eksempler, som andre kan lade sig inspirere af. På den måde bliver effekten af Realdanias bidrag større end det enkelte projekt.

Vi ser det som en vigtig opgave at dele den viden og de erfaringer, vi opnår gennem vores arbejde. Videndeling i både faglige miljøer og i bredere kredse til f.eks. offentligheden og til vores medlemmer en central del af vores strategi og derfor er de interne udgifter hertil også en del af vores filantropiske uddelinger. Vi mener, at det er med til at skabe større effekt af vores filantropiske indsats, fordi vi på den måde både har mulighed for at bidrage direkte i projekterne og at dele viden og erfaringer til inspiration og nytte for andre. Bestyrelsen beslutter løbende bevillinger til Realdanias interne filantropiske aktiviteter og tilhørende formidlingsaktiviteter, og der er bevilget midler til hele Filantropistrategiperioden (2025-2031).

Samfundsansvar

I Realdania ønsker vi at gøre en forskel i samfundet – både nu og i fremtiden. Vi engagerer os også i svære problemstillinger, hvor løsningen ikke ligger lige for, og tidshorisonten kan være lang. Det mener vi er en del af det at tage samfundsansvar som filantropisk forening.

Vi har en helhedsorienteret tilgang til samfundsansvar og bæredygtighed. Vi integrerer økonomiske, sociale, miljømæssige og kulturelle hensyn i vores virke, understøtter menneskerettigheder og modvirker korruption. Realdanias arbejde med samfundsansvar er inspireret af FN’s 17 Verdensmål og FN’s 10 Global Compact-principper, som vi tiltrådte som civilsamfundsaktør i 2011. 

Vi arbejder med samfundsansvar tæt på kerneaktiviteterne. Det gælder, når vi bidrager filantropisk til projekter, når vi selv er byg- eller driftsherre, når vi er investor og i det daglige arbejde gennem vores interne adfærd. På tværs af alle Realdanias aktiviteter lægger vi vægt på åbenhed, dialog og transparens i forhold til vores omverden.

Vi tager ansvar - samfundsansvar

Hvor kommer pengene fra?

Foreningen Realdania har rødder i realkreditvirksomhed. Grundlaget for Realdania er skabt gennem mere end 150 år af danske boligejere og virksomheder, baseret på finansiering af fast ejendom. 

Vi overgik den 2. oktober 2000 fra at være en finansiel forening til at være en filantropisk forening, da den daværende forening RealDanmark solgte sine realkredit- og bankaktiviteter til Danske Bank. Før salget havde foreningen en basiskapital på 10,5 mia. kr., som i følge loven ikke måtte udbetales til medlemmerne. I stedet skulle midlerne bruges til almenvellets gode, og foreningen skiftede navn til Realdania og fik udelukkende et filantropisk formål - nemlig at skabe livskvalitet for alle gennem det byggede miljø. 

Egenkapitalen udgør 26.375 mio. kr. ved udgang af 2023. Det er afkastet fra investeringen af vores formue, der danner grundlag for, at der hvert år uddeles penge til store og små indsatser inden for det byggede miljø.