x

Realdania på Folkemødet 2025

Vi glæder os endnu en gang til Folkemødet i Allinge i midten af juni måned. I år afholder vi en række arrangementer, alle med fokus på fællesskabernes betydning for livskvaliteten. Derudover tildeler vi scenen til en række eksterne arrangører, der på hver deres vis inviterer til arrangementer om fællesskaber og arkitektur.

Velkommen i teltet.

Gennem 25 års arbejde har vi erfaret, at de fysiske rammer kan gøre en stor forskel for menneskers liv. For vores relationer og for fællesskaber. Og fra forskningen ved vi, at relationer er noget af det vigtigste for vores livskvalitet. Derfor sætter vi, i anledningen af Realdanias jubilæum i 2025, fokus på fællesskaber - med afsæt i det byggede miljø i en lang række af Realdanias aktiviteter i løbet af året. Og Folkemødet er ingen undtagelse. 

Temaet for Realdanias deltagelse på folkemødet er således fællesskaber, og alle vores arrangementet i vores telt vil derfor kredse om fællesskaber, livskvalitet og det byggede miljø.

I år fylder vi teltet med liv og events både torsdag, fredag og lørdag. Som noget særligt har vi tidligere på året åbnet et mini call for samarbejdspartnere, der ønskede at byde ind med egne events i vores telt. Det resulterede i en række stærke ansøgninger, og på baggrund af dem har vi udvalgt en række spændende samarbejdspartnere. Hele fredagen er derfor dedikeret til deres arrangementer – med debatter, samtaler og nye perspektiver på alt fra en arkitekturquiz og unges manifest for fremtidens byer til spørgsmålet om, hvorvidt hjemmearbejde er godt for mennesker, klode og virksomhed.

Alle tre dage kan du møde vores direktør og en række medarbejdere, der arbejder med vores filantropiske dagsordener. Kom forbi vores telt til en snak.

Vi holder til i Realdanias telt/Østersøteltet, F11 lige ved Allinge Røgeri, og afholder derudover arrangementer hos Altinget på Grønbechs Hotel og tre arrangementer på Verdensmålenes Plads, hvor vi igen i år er partnere.

Torsdag den 12. juni

Ensomhed er i vækst, og behovet for stærke fællesskaber er større end nogensinde. Vær med når Svend Brinkmann og Realdanias administrerende direktør Nina Kovsted Helk, diskuterer fællesskabets betydning for os som mennesker og (lokal)samfund. Bliv klogere på de psykologiske mekanismer bag vores behov for at være sammen med andre, og få svar på, hvordan relationer påvirker tryghed, tillid og livskvalitet, samt hvilken rolle de fysiske rammer har i kulturhuset, boligmiljøet, byrummet og alle andre steder, hvor mennesker mødes.

I samtalen, som modereres af journalist og forfatter Mikkel Frey Damgaard, inviteres der også til fælles refleksion: Hvad betyder det, når børnene dropper omklædningsrummet efter fodboldtræning? Hvordan ser fremtidens fællesskaber ud? Og hvordan tager man højde for de mennesker, som har brug for at trække sig fra fællesskabet?

Moderator

  • Mikkel Frey Damgaard, journalist og nyhedsvært, DR

Deltagere: 

  • Nina Kovsted Helk, administrerende direktør, Realdania
  • Svend Brinkmann, professor, Ph.d., Aalborg Universitet

Ensomhed er en voksende udfordring i Danmark. Unge savner nære relationer, og mange ældre oplever, at deres sociale netværk svinder ind. Men hvordan skaber vi stærkere fællesskaber, hvor flere føler sig set, hørt og inkluderet?

Kom med til en samtale om, hvordan vi på tværs af generationer og baggrunde kan styrke de lokale fællesskaber. Vi dykker ned i, hvordan byrum og lokale mødesteder kan danne rammen om nye relationer og stærkere fællesskaber. Og undersøger, hvordan både nye og eksisterende mødesteder kan bruges bedre, og hvordan vi hver især kan bidrage til, at flere oplever at høre til.

Arrangementet henvender sig til alle med interesse for fællesskab og trivsel – frivillige, foreninger, kommuner og virksomheder. Du går forhåbentlig fra samtalen med nye perspektiver og inspiration til selv at tage del i forandringen dér, hvor du er.

Moderator

  • Liva Manghezi, vært, Go'Morgen P3
     

Paneldeltagere

  • Christina Hannine, konsulent, Frivilligcenter Sorø
  • Naima Yasin, sekretariatsleder, SAGA
  • Kristian Ly Serena, arkitekt MAA, dominique+serena
 

Kan vi reparere vores forhold til klimaet ved at reparere vores brødrister? Nytter det overhovedet noget at fikse lampen i stedet for at købe en ny, når vi allerede i marts havde brugt vores andel af jordens ressourcer? Og hvorfor ikke unde os selv en ny, smartere og mere velsmurt støvsuger, når nu den gamle er gået itu?

Ved årsskiftet lød Svend Brinkmanns nytårsforsæt til hele Danmark: Reparér én ting. ”Mit håb er, at vi i det nye år tager et opgør med vores brug-og-smid-væk-kultur i bredest mulige forstand,” skrev han i Politiken.

Hvordan går det med det nytårsforsæt? Har Brinkmann selv repareret noget – et venskab, et hul i vejen eller en gammel cykel?

Vi har sat Svend Brinkmann i stævne til en samtale om ansvarligt forbrug, magtesløshed og gamle dyder – for kan vi overhovedet finde ud af at reparere noget som helst?

Moderator

  • Julie Trolle Boding, journalist og redaktør for indhold om bæredygtighed, Videncentret Bolius

Samtalepartner

  • Svend Brinkmann, professor, Ph.d., Aalborg Universitet

Paneldebatten er arrangeret i samarbejde med vores datterselskab Videncentret Bolius.

Klimaforandringer udfordrer ikke kun vores fysiske omgivelser, men også vores måde at være fællesskab på. I denne debat undersøger vi, hvordan lokale beredskaber og engagerede borgere skaber tryghed, handlekraft og sammenhold, når krisen rammer. Vi ser på konkrete erfaringer fra lokalsamfund og øsamfund, hvor beboerne har grebet udfordringerne og løftet opgaverne i fællesskab. Hvordan styrker relationer beredskabet? Hvordan får vi flere med? Og hvordan kan klimatilpasning blive en motor for nye fællesskaber – ikke kun et værn mod vandet, men en vej til mere robuste lokalsamfund? Vi sætter en forsker, en beredskabschef og en projektchef fra Realdania i stævne – og du er mere end velkommen til at tage del i samtalen.

Moderator

  • Mikkel Frey Damgaard, journalist og nyhedsvært, DR

Paneldeltagere

  • Nina Baron, forsker, Professionshøjskolen København
  • Niels Rasmussen, forebyggelseschef, Roskilde Brandvæsen  
  • Mikkel Suell Henriques, projektchef, Realdania

Er vi egentlig lykkelige – eller bare rige og trætte? Forfatter og samfundsdebattør Knud Romer møder analysechef i Realdania, Henrik Mahncke og Lars AP, som står bag bevægelsen Fucking Flink, til en skarp og indsigtsfuld samtale om livskvalitet, venlighed og det moderne danske paradoks. Vi lever nemlig længere og har flere penge mellem hænderne, men vores livskvalitet er faldende. Hvorfor? Romer mener, vi bliver født lykkelige og mister noget undervejs – en tanke, der genlyder i hans forfatterskab. Kan noget af det genoprettes ved at være ”fucking flinke” ved hinanden? Eller på andre måde styrke relationerne? Sammen undersøger panelet, om succes nødvendigvis er lig med livskvalitet, og hvad vi egentlig skal måle på, hvis vi vil forstå, hvordan danskerne har det. En samtale om at være menneske i en tid, hvor alt kan gå op og ned – også lykken.

Moderator

  •  Line Gertsen, journalist, DR

Paneldeltagere

  • Knud Romer, forfatter, forfatter
  • Lars AP, forfatter og stifter af bevægelsen Fucking Flink
  • Henrik Manchke, analysechef, Realdania
Du kan i løbet af dagen møde både vores administrerende direktør Nina Kovsted Helk og en række medarbejdere, der arbejder med vores filantropiske dagsordener. Kom forbi vores telt til en snak. 

Fredag den 13. juni

Er du klogere end arkitekterne, når det kommer til at gætte fællesskabets arkitektur?

I arkitekturquizzen inviterer Adrian Hughes og DAC fire arkitektur- og designeksperter til at dyste i deres paratviden om arkitekturhistorien med udgangspunkt i fællesskabets bygningsværker. Quizzen veksler mellem runder, hvor vi går i dybden med viden om udvalgte bygningsværker, og de hektiske runder, hvor det gælder om at være først! Kan gæsterne gætte en bygning ud fra en rebus?

Hvor meget afslører et fun fact om arkitekturen? Og kan gæster og publikum følge med, når Adrian kaster sig ud I at mime et bygningsværk! Som publikum skal du også være hurtig på aftrækkeren, for der er også spørgsmål til jer.

Deltagere

  • Jesper Pagh, Stadsarkitekt, Horsens, Horsens Kommune
  • Stine Lea Jacobi, Programchef, Realdania
  • Kristian Ahlmark, Design Director og Partner, Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Kristine Leth Juul, Rektor, Arkitektskolen Aarhus
  • Adrian Hughes, Journalist og podcastvært, Selvstændig

Er du parat til at få udfordret dine forestillinger om hjemmearbejde og bæredygtighed?

Vær med til en tankevækkende debat om et spørgsmål, som måske virker enkelt – men langt fra er det: Er det bæredygtigt at arbejde hjemmefra? Vi har inviteret to skarpe forskere, der sammen med publikum dykker ned i bæredygtighedens tre ben: det miljømæssige, det sociale og det økonomiske. For er mindre pendling når man arbejder hjemmefra egentlig godt for klimaet? Trives vi ved at arbejde hver for sig? Og påvirker hjemmearbejde vores produktivitet? Er der fordele for alle?

Vi vender også blikket mod livet uden for arbejdet. For hvad betyder det for fritiden, familien og fællesskaberne, at vores hjem nu også er vores kontor? Debatten er fyldt med paradokser og overraskelser, for ét er sikkert: Spørgsmålet om hjemmearbejde og bæredygtighed har ikke ét simpelt svar – hverken for forskerne eller for dig.

Deltagere

  • Toke Haunstrup Bach Christensen, Seniorforsker, BUILD, Aalborg Universitet
  • Christine Ipsen, Professor, DTU Engineering Technology
  • Helle Lohmann Rasmussen, Direktør, Dansk Facilities Management

I denne debat stiller vi skarpt på hvordan vi kan skubbe på, og skabe en reel cirkulær byggebranche.

Byggeri er en af de mest ressource- og CO₂-tunge sektorer, og derfor stilles der stigende krav til både bæredygtighed og økonomisk ansvarlighed. Samtidig kasserer vi hvert år tonsvis af byggematerialer, selvom meget af det stadig har mange års levetid tilbage.

I denne debat sætter fokus på, hvordan vi kan genanvende materialer mere systematisk og intelligent. Vi ser på hvilke processer og teknologier der skal på plads og hører også om hvad forbrugerne mener om genbrugsmaterialer.

Panelet består af aktører fra byggebranchen, som ser på udfordringen fra hver deres vinkel. Vi stiller med arkitekten, der arbejder med bæredygtighed, arkitekten, der ser udfordringerne ud fra et forbrugermæssigt perspektiv og to nedrivere, der står med de store mængder materialer, og ved hvilke udfordringer der er med at genanvende.

I Realdania fejrer vi 25-års jubilæum i år med at uddele 150 små mødesteder, Vores Sted, til fællesskaber og foreninger. Disse mødesteder er primært lavet af genbrugsmaterialer.

Moderator

  • Rasmus Rune Nielsen, Sekretariatschef, Realdania

Paneldeltagere

  • Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef, Videncenteret Bolius
  • Jacob Nielsen, enterpriseleder, Søndergaard
  • Stina Rask Jensen, Architect MSc, PhD / Head of Transformation & Conservation, CEBRA arkitekter
  • Thomas Joachim Hornebo, afdelingsleder, Kingo

Store dele af dansk byggeri vil indføre klimakrav, der flugter med Parisaftalen. Hvad skal der til?

Et stærkt fællesskab i byggebranchen viste i maj 2024, at samarbejde kan rykke både holdninger og lovgivning. På tværs af over 630 investorer, producenter, kommuner, partier og organisationer m.fl. tog branchen medansvar for den grønne omstilling – og viste en vej, der virker i praksis og bygger på klimavidenskaben, når lovgivningen endnu ikke slog til. Med et fælles klimakrav, der flugter med Paris-aftalen lagde branchen afgørende pres for at sænke CO₂-loftet for nybyggeri markant fra juli 2025.

Hvordan holder vi fast i den grønne fælles sag? Hvordan styrker vi samarbejdet mellem byggebranchen og Christiansborg? Og hvad skal der til for at få hele branchen med? Vi debatterer, hvordan vi med fællesskabet som drivkraft kan sikre bedre, grønnere rammer i tide – for både mennesker og miljø.

Deltagere

  • Mikkel Schlesinger, Partner i CEBRA og medstifter af Reduction Roadmap

Hvordan får vi boliger, der både respekterer danskernes personlige drømme og de planetære grænser?

Vi kan alle sammen hurtigt blive enige om, at et godt hjem er vigtigt. Gode rammer om vores liv betyder meget for de muligheder, vi har og for vores hverdag. Men ofte står vores idé om en god bolig i modsætning til vores viden om planetens tilstand. I Danmark bor vi generelt både alt for stort og alt for nyt ift. de ressourcer, vi har. I stedet skal vi bo på meget færre kvadratmeter, vi skal bo i eksisterende bygninger, vi skal bo tættere, og vi skal dele meget mere! Det kan forskere og fagfolk indenfor arkitekturen nemt blive enige om – men sådan vil danskerne ikke at bo.

Hvordan får vi flyttet danskernes idé om et godt hjem og fagets idé om fremtidens bæredygtige bolig tættere på hinanden? Kan arkitekturen svare på, hvad der er en god bolig både for personlige drømme og planetære grænser? Det taler forskere, praktikere og borgere sammen om i debatten her – hvor vi også spørger teltet om, hvad der er god arkitektur – for os selv og for fremtiden.

Deltagere

  • Ingeborg Hau, Kurator, Det Kongelige Akademi - Institut for Arkitektur og Teknologi
  • Natalie Mossin, Institutleder, Institut for Arkitektur og Teknologi, Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering

Få eksperternes svar på, hvordan og, hvorfor de fysiske omgivelser påvirker os. På vores vej gennem byen og gennem hele livet.

Nogle områder er mødesteder for mennesker, mens vi andre steder undgår hinanden. En grillaften i gården kan løfte humøret, mens en dårligt designet gade eller bygning kan lægge en dæmper på det. Men hvad sker der egentlig i vores hjerner og i vores relationer til steder og andre mennesker, når vi færdes i og imellem husene? Hvilken rolle spiller byen og dens arkitektur for vores livskvalitet? Med nye indsigter fra Realdanias omfattende undersøgelse Vores Livskvalitet giver panelet deres svar og diskuterer, hvordan vi skaber byer og byrum, som påvirker vores (følels)liv i en positiv retning. Ta’ et eksemplar af Vores Livskvalitet med under armen efter debatten.

Moderator

  • Line Gertsen, journalist, DR


Paneldeltagere

  • Camilla Van Deurs, arkitekt MAA og partner, Nordic Office of Architecture
  • Niels Bjørn, urbanist, Bereauet Niels Bjørn
  • Henrik Mahncke, analysechef, Realdania
  • Nina Kovsted Helk, adminstrerende direktør i Realdania byder velkommen

Kom og bliv klogere på hvordan et kvarterhus kan kombinere fællesskab og sundhed

Kan man designe til mere fællesskab? Hvordan kan det byggede miljø blive den ramme, der binder mennesker sammen i stedet for at adskille dem? Kom og vær med når vi sammen med et stærkt debatpanel dykker ned i samtalen med fokus på fællesskabets arkitektur. I byudviklingsprojektet 'Byens Haver' i Roskilde, afprøver vi, hvordan et nyt kvarter- og sundhedshus kan blive mere end blot et fysisk rum, men et mødested, der inviterer til samvær, styrker naboskab og bliver en social brobygger mellem beboere, frivillige og sundhedsaktører.

Hvordan kan vi bygge bro fra mursten til fællesskab? Og hvordan kan forskning understøtte udviklingen af sundhedsfremmende fælleshuse?

Deltagere

  • Tomas Breddam, Borgmester, Roskilde Kommune
  • Tom Frederiksen, Bestyrelsesformand, Boligselskabet Sjælland
  • Morten Hulvej Rod, Direktør, professor i sundhedsfremme og forebyggelse, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet
  • Ditte Marquard Jessen, Projektchef, Realdania

Debatten er et led i samtaleprocessen med og mellem unge til at forme et manifest for hvordan unge ønsker at udvikle fremtidens byer.

Unge står i dag over for nye og komplekse vilkår. Uddannelsessteder lukker i provinsen, boligmarkedet i storbyen er presset, og klimaforandringer truer netop de områder, hvor mange unge ønsker at bo. Samtidig bliver byudvikling i stigende grad en kampplads for ulighed mellem land og by. Derfor er det tid til at tage samtalen om, hvordan vi skaber attraktive byrum – også for unge.

Derfor inviterer vi netop dem, både på scenen og blandt publikum, til at drøfte hvad vi skal stille op. Og vi inviterer de beslutningstagere i samfundet, der har magten til at ændre på tingene. Debatten har afsæt i konceptet Snak og Æd, hvor den uformelle samtale, over en bid mad, allerede er igangsat og har banet vejen for nogle konkrete spørgsmål til hvordan vi udvikler vores byer i dag og for fremtiden.

Debatpanelet består af 2-3 unge og 1-2 beslutningstagere. Hovedpointer fra debatten tages med videre ud på picnic for de deltagere der har lyst til at fortsætte samtalen i mere uformelle rammer. 

Hvordan påvirker rum børn og unges lyst til kultur? Vi undersøger arkitekturens rolle i fællesskab.

Fra gaden til scenen – sådan former rum vores fællesskab. Hvordan påvirker bygninger og byrum børn og unges lyst til at deltage i kultur? Hvad gør en teatersal, et gadehjørne eller en sportshal til steder, hvor man føler sig velkommen – eller udenfor? Og hvordan skaber vi rammer, der ikke kræver særlige koder, men inviterer til deltagelse på egne præmisser?

Kom med til en levende samtale mellem Det Kongelige Teater og GAME Streetmekka om, hvordan det fysiske miljø former adgang, fællesskab og frihed i kulturen. Vi tager publikum med ind i refleksionerne og inviterer til små samtaleøvelser, hvor vi sammen udfordrer vores forestillinger om, hvor og hvordan kultur “må” foregå. Fra hættetrøjer til habitter – alle er velkomne, når vi sætter scenen for en ny samtale om rum, rammer og reel deltagelse.

Deltagere

  • Simon Prahm, CEO, GAME
  • Rasmus Kyed Jakobsen, Medlems- og Udviklingschef, Dansk Kulturliv
  • Peter Mark Lundberg, Direktør, Dansk Teater
  • Gunna Winterberg, Børnefaglig chef, Det Kongelige Teater
 
Du kan i løbet af dagen møde både vores administrerende direktør Nina Kovsted Helk og en række medarbejdere, der arbejder med vores filantropiske dagsordener. Kom forbi vores telt til en snak. 

Lørdag den 14. juni

Fællesskaber er afgørende for at realisere vores grønne mål og forme fremtidens klimavenlige Danmark. Kommuner, stat, virksomheder og borgere spiller alle en vigtig rolle i at skabe følgeskab og fællesskab omkring grønne løsninger. Lokale fællesskaber kan være den lokale idrætsforening, bogklubben, arbejdspladsen og studiet, eller med naboen hen over hækken eller i opgangen hvor vi bor. Nogle fællesskaber drives af bestyrelser. Andre er organiseret uformelt. Fælles for dem alle er, at de bringer mennesker sammen.

På denne session vil vi diskutere, hvordan fællesskaber bidrager til at accelerere den grønne omstilling, og hvordan kommunerne i Klimaalliancen understøtter dette.

Vi dykker ned i konkrete eksempler, der kan inspirere til, hvordan man kan gå sammen i fællesskaber derhjemme.

Moderator

  • Inge Nilsson, vicedirektør, CONCITO

Paneldeltagere

  • Karen Lumholt, journalist, Valbys Grønne Nabofællesskaber
  • Mads Skau, borgmester, Haderslev Kommune
  • Sebastian Tue Pedersen, netværkskoordinator, Dronning Marys Center

De sociale relationer er det, der betyder allermest for vores livskvalitet. Men kan vi bygge os til bedre fællesskaber, naboskaber og dermed bedre liv – eller er det ønsketænkning? Bland dig i debatten, når sociolog hos ERIK Arkitekter Benedicte Mygind sammen med en af verdens førende eksperter inden for lykkeforskning, Meik Wiking, og administrerende direktør Nina Kovsted Helk tager begrebet fællesskab i byggeriet under kærlig behandling. Mens Mygind mener, at vi nogle gange skal sænke forventningerne til fællesskabet, når vi bygger byer og former vores omgivelser, forklarer Kovsted Helk, fællesskabets helt centrale rolle i Realdanias arbejde med at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø. Med udgangspunkt i den nye undersøgelse Vores Livskvalitet og dugfriske tal om danskernes oplevelse af det gode liv forklarer Wiking koblingen mellem fællesskab og (en høj) livskvalitet.

Moderator

  • Mikael Kamber, journalist og TV-vært, TV2

Paneldeltagere

  • Meik Wiking, medforfatter til 'Vores Livskvalitet' og direktør, Institut for Lykkeforsikring
  • Benedicte Mygind, sociolog, ERIK Arkitekter
  • Nina Kovsted Helk, administrerende direktør, Realdania

 

Ofte mødes vi i fællesskaber og foreninger om en fælles interesse - hvad end det er at strikke, skate, spille håndbold eller noget helt fjerde. Men hvad sker der med fællesskabet, når det er et fælles tredje, dét vi ikke ved særlig meget om, vi bliver nødt til at være fælles om, før vi kan samles om vores reelle interesse? Når vi skaber stedet sammen, før eller mens vi fylder det med liv?

Vi inviterer til en samtale om fællesskaber og om, hvordan dét at opbygge et fælles mødested kan styrke både fællesskabet og lokalsamfundet. Mød Volume Village, hvis fællesskab er vokset i takt med, at deres multifunktionelle spillested er blevet til og hør, hvordan den gamle folkeskole i Vorupør er blevet omdannet til et nyt og velfungerende folkehus.

Arrangementet er for alle med interesse i at skabe lokale mødesteder – hvad end du er del af en forening, en kommune, en virksomhed eller bare nysgerrig på, hvordan man bygger fællesskab fra bunden. Gå hjem med inspiration til, hvordan I selv kan (op-)bygge et mødested og styrke jeres fællesskab.

Moderator 

  • Liva Manghezi, vært, Go'Morgen P3

Paneldeltagere 

  • Sebastian Byrsting, Daglig leder, Volume Village 
  • Kristian Riis, direktør, Volcano
  • Alexandre S. Bengtsen, iværksætter og aktiv i Foreningen Vorupør i Udvikling
  • Frida Serup Nielsson, projektchef, Realdania

Et godt naboskab er guld værd. Gode naboer holder øje med hinandens bolig i ferietiden, deles om at eje en trailer, samles til vej-og gårdfester.

Men hvad så med det dårlige naboskab? Når vi er uenige om hækkens højde, træer, der skygger eller høj musik de sene sommeraftener? Hvorfor går naboskabet nogle gange fra dårligt til værre? Uanset om vi bor i kolonihave, på villavej, i storbyen eller har en gård derude, hvor kragerne vender, så er det dårlige naboskab en af de største trusler imod vores oplevede livskvalitet.

Fra foreningen Realdanias undersøgelse Vores Livskvalitet ved vi, at der er en stærk sammenhæng mellem danskernes oplevelse af deres naborelationer og deres generelle tilfredshed med livet.

Vi har samlet en psykolog, en antropolog og en arkitekt til en samtale om, hvad der får naboskabet til at stikke helt af. Og ikke mindst: hvad skal der til for at få naboskabet på rette spor igen?

Moderator

  • Mikael Kamber, journalist og TV-vært, TV2

Paneldeltagere

  • Julia Lahme, forfatter, foredragsholder og kommunikationsrådgiver, Lahme Kommunikation
  • Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef, Videnscenteret Bolius
  • Malene Eigtved, advokat og mediator, Mediationscenter

Paneldebatten er arrangeret i samarbejde med vores datterselskab Videncentret Bolius.

Ofte mødes vi i fællesskaber og foreninger om en fælles interesse - hvad end det er at strikke, skate, spille håndbold eller noget helt fjerde. Men hvad sker der med fællesskabet, når det er et fælles tredje, dét vi ikke ved særlig meget om, vi bliver nødt til at være fælles om, før vi kan samles om vores reelle interesse? Når vi skaber stedet sammen, før eller mens vi fylder det med liv?

Vi inviterer til en samtale om byggefællesskaber og om, hvordan selve byggeprocessen kan styrke både fællesskabet og lokalsamfundet. Mød Volume Village, hvis fællesskab er vokset i takt med, at deres multifunktionelle spillested er blevet til og hør, hvordan den gamle folkeskole i Vorupør er blevet omdannet til et nyt og velfungerende folkehus.

Arrangementet er for alle med interesse i at skabe lokale mødesteder – hvad end du er del af en forening, en kommune, en virksomhed eller bare nysgerrig på, hvordan man bygger fællesskab fra bunden. Gå hjem med inspiration til, hvordan I selv kan bygge et mødested og styrke jeres fællesskab.

Moderator

  • Liva Manghezi

Paneldeltagere

  • Sebastian Byrsting, daglig leder, Volume Village
  • Kristian Riis, direktør, Volcano 
  • Alexandre S. Bengtsen, iværksætter og ildsjæl i Udkantsdanmark
  • Laura Kristine Bjerre Munch, projektchef, Realdania
     

Kom og være med når vi tager forskud på Realdanias jubilæumsfestival - Festival for Fællesskab.

Mennesket er skabt til fællesskab. Det øger livskvaliteten og giver os en følelse af at høre til. Men der er brug for både rum til at mødes og ny inspiration, hvis lokale fællesskaber skal spire og gro. Derfor sætter vi med tre forskellige formater fokus på fællesskaber, hvad det er og, hvordan de opstår. Vi åbner for nye perspektiver på, hvorfor fællesskab betyder så meget for vores trivsel og livskvalitet – og hvordan vi sammen kan skabe mere af det.

Arrangementet er for alle, der er nysgerrige på fællesskabet – uanset om det handler om byggeri, byliv eller bare lysten til at være sammen.
Mød bl.a. Kristine Virén og Ane Cortzen i en samtale om fællesskaber, Kalas Kimchi til en masterclass og Aksglæde der afrunder Realdanias folkemødeprogram med en hyggelig intimkoncert.

Du kan i løbet af dagen møde både vores administrerende direktør Nina Kovsted Helk og en række medarbejdere, der arbejder med vores filantropiske dagsordener. Kom forbi vores telt til en snak. 

 

Andre arrangementer Realdania deltager i

Både køkkener, gulve, fliser og sågar hele bygninger skrottes længe før de har udtjent deres levetid og det går ud over miljøet. Vi skal derfor vænne os til at leve med mere slid, flere skrammer og noget, som andre har valgt og brugt før os. Men det er svært for os bare at skifte brug-og-smid-væk-kulturen ud, og det skyldes, selvfølgeligt, at andre faktorer end miljø, spiller ind på vores valg. Det betyder f.eks. noget hvad vi opfatter som smukt, eller hvad vi opfatter som trygt, og om vi kan gøre noget til ”vores”. Og, nå ja, så er der også mange penge i brug-og-smid-væk. Et veloplagt panel har indvilget i at advokere for tre synspunkter, der kan være i konflikt, når vi diskuterer brug-og-smid-væk i vores bygninger, både derhjemme, på jobbet og i det offentlige rum: Klimaet, livskvalitet og trivsel, og økonomien. Sammen med publikum undersøger vi dilemmaerne og spørger: Hvor går grænsen: Brug eller smid væk?

Moderator

  • Helle Lohmann Rasmussen, Direktør, Dansk Facilities Management
  • Jette Leth Fejerskov Djælund, Næstformand, Konstruktørforeningen

Deltagere

  • Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef, Videncenteret Bolius

Byggeriet står for knap en tredjedel af Danmarks CO2-udledning og hele 35 % af det samlede affald, derfor er der behov for et kritisk blik på, hvad vi river ned, før vi sender bulldozeren ud og afløser det gamle hus med et nyt. Bølgerne går højt i debatten om bevaring versus nybyg. Nogle ønsker helt byggestop. Andre mener vi skal bevare de eksisterende bygninger medmindre, der er en særlig god forklaring på at rive ned og bygge nyt. Men hvad ligger der egentlig i princippet ”bevar eller forklar” ? Hvad kræver det af os – som borgere, som politikere, virksomheder og arkitekter? Er det i orden at gribe ind i den private ejendomsret i klimaets navn? Og hvad er en god forklaring på at rive ned? Det spørger vi en minister, en arkitekt, en direktør fra arkitekternes brancheorganisation og en direktør for et typehusfirma om. Og så tager vi temperaturen blandt publikum. Hvad mener du?

Deltagere

  • Martin Ravn-Nielsen, Direktør, HusCompagniet
  • Lars Storr-Hansen, Adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder
  • Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef, Videncentret Bolius

Publikum er hovedpersonerne i denne debat: for hvad skal der til for at du vil flytte der hen, hvor boligerne allerede er, og er ledige? Hvad hvis du gerne selv måtte vælge dine naboer? hvad hvis du og 3 andre kunne få adgang til et 4-families hus og I kunne få alle boligerne? Hvordan ville I indrette jer? hvad kunne I drømme om kunne ske? Der er mange boliger ledige, men nogen af dem ligger ikke lige der, hvor vi umiddelbart måske tænker vi vil bo. Men kunne det alligevel være attraktivt, at bosætte sig med nære venner eller familie i hver sin bolig, men med nærvær og fællesskab fra de allernærmeste? I det almene er boligerne lejeboliger og udlejes under ordnede forhold - betyder det noget? Kom og deltag i debatten og gør os klogere på hvad der skal til for at vi kan skabe de bedste rammer om fremtidige fællesskaber - og samtidigt BEVARE MERE af vores alles bygningsmasse

Moderator

  • Mette Mogensen, By- og boligudviklingschef, Domea

Deltagere

  • Allan Aistrup, Formand for Domea Lunderskov-Kolding, Domea Lunderskov-Kolding
  • Kristine Virén, Formidlingschef, Videncentret Bolius
  • Lennie Clausen, Programchef, Realdania
  • Signe Sønderskov, Direktør, Domea.dk

Igen i år afholder BL populære fællesspisninger under Folkemødet. Du kender ikke nødvendigvis din sidemakker, når de første fade bliver sat på langbordene. Men der bliver noget at snakke om. BL dækker op i Folkemødets Forsamlingshus med et koncept med talk, mad og drikke. Maden består bl.a af lokale bornholmske råvarer og anrettes på fade fra det vidunderlige køkken - Glad Mad. Arrangementet foregår inde i BL's Dome og kræver billet.

Deltagere

  • Kristoffer Friis Sørensen, Chefkonsulent, BL - Danmarks Almene Boliger
  • Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef, Videncenteret Bolius

Hvad skaber egentlig livskvalitet – og hvilken rolle spiller økonomien og det lokalsamfund, man lever i? I dette morgen-event dykker vi ned i nye data fra Realdanias store trivselsundersøgelse, som viser stærke sammenhænge mellem livskvalitet, lokal forankring og økonomiske rammevilkår. WEAll DK præsenterer desuden resultaterne af en miniundersøgelse målrettet trivselsøkonomiske temaer, udarbejdet af It’s A Fact. Vi samler et panel, der bringer både forskning, politik og levede erfaringer i spil - med det formål at diskutere, hvordan vi skaber systemiske forandringer, der understøtter trivsel frem for blot materiel vækst. Deltag i en samtale om fremtidens økonomi med fokus på mennesker, fællesskaber og livskvalitet.

Moderator

  • Laust Leth Gregersen, Forperson, WEAll DK

Deltagere

  • Henrik Mahncke, Analysechef, Realdania
  • Michael Birkjær, Analysechef og medstifter, Wellbeing Economy Lab (WELA)
  • Kirsten Sydendal, Formand, Sammenslutningen af Danske Småøer og formand for Lolland-Falster Lovestorm

Byggeri og bygningsmasse står for op mod en tredjedel af Danmarks samlede CO₂-udledning. Trods fremskridt med nye materialer og teknologier er vejen til bæredygtighed lang. En ny bevægelse bestående af arkitekter, ingeniører og lærlinge foreslår et radikalt tiltag: et midlertidigt stop for nybyggeri. Dette forslag har skabt debat om, hvorvidt det er en realistisk løsning, og hvilke alternativer der findes for at reducere byggeriets klimaaftryk. I debatten vil vi diskutere muligheder og udfordringer ved et midlertidigt byggestop samt udforske alternative veje til at mindske byggeriets klimabelastning: Er et byggestop realistisk og effektivt? Hvordan kan renovering af eksisterende bygninger bidrage til bæredygtighed? Hvilken rolle spiller nye materialer og teknologier i at reducere klimaaftrykket? Hvordan kan politiske tiltag understøtte en grøn omstilling i byggebranchen? Fjerner debatten om nybyggeri fokus fra energirenovering af eksisterende bygninger?

Moderator

  • Kirstine Virén, arkitekt og formidlingschef, Videncenteret Bolius

Deltagere

  • Tina Mayn, Senior Vice President, VELUX A/S
  • Lars Autrup, Direktør, Arkitektforeningen

Kom med, når vi smugkigger på kendte danskeres madvaner! Madkulturen har sat livsstilsekspert Anne Glad i stævne og præsenterer hende, en medvært og publikum for en række aftensmåltider, spist af en hemmelig, kendt dansker. Hvad kan man konkludere på baggrund af råvarerne på tallerkenen, og hvem gemmer sig bag? Både scenegæsterne og publikum bliver sat på prøve, når de skal forsøge at gætte rigtigt. Samtidig disker scenens kokke op med smagsprøver på de enkelte retter, så vi kan leve os ind i måltidet og lade smagsløgene guide os tættere på det rigtige svar. Kom med til et underholdende format, hvor vi både quizzer og smager os igennem danskernes madkultur.

Moderator

  • Judith Kyst, Direktør, Madkulturen

Deltagere

  • Anne Glad, Livsstilsekspert, Anne Glad
  • Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef, Videncenteret Bolius

Vi oplever en stigende ulighed i sociale, økonomiske og kulturelle vilkår samt en stigende ensomhed. Denne debat sætter fokus på, hvorfor lokale hverdagsfællesskaber er vigtige, og hvad vi kan gøre for at understøtte og fremme dem. De almene boligområder har stor erfaring med at fremme fællesskaber gennem det fysiske miljø, naturlige mødesteder og sociale arrangementer. Samtidig findes der forskellige bokoncepter, som fx seniorbofællesskaber og AlmenBolig+ afdelinger, der bidrager til at styrke hverdagsfællesskaber. Måske kan vi gøre endnu mere i de almene boligområder og lade os inspirere af andre, ligesom andre kan lade sig inspirere af vores erfaringer. Diskussionen vil berøre spørgsmål som: Hvordan kan vi understøtte lokale fællesskaber? Hvilke initiativer virker bedst? Og hvordan kan vi sikre, at alle har mulighed for at deltage i fællesskaber, der fremmer livskvalitet og bekæmper ensomhed?

Moderator

  • Mike Ameko Lippert, Strategy Director, Associate Partner, SLA

Deltagere

  • Maja Lykketoft, Forfatter/Kulturformidler, Selvstændig
  • Dorte Fænø Mondrup, Medlem af Organisationsbestyrelsen AKB, København, AKB, København
  • Sia Kristina Andersen, Boligsocial leder, Det Boligsociale Fællesskab i HTK
  • Astrid Bruus Thomasen, Projektchef, Realdania
  • Iris Gausbo, Formand, Boligforeningen 3B

Hvordan har vi bygget vores byer de sidste 100 år med intentionen om, at skabe de bedste rammer for det gode liv? Én ting er sikker - opfattelsen af det gode og sammenhængende nabolag har ændret sig markant de seneste år. I dag ved vi, at det ikke nytter noget at lukke et kvarter om sig selv. Men hvad gør vi for at invitere naboer ind i almene boligområder? Vi kigger på nogle af de vellykkede projekter rundt omkring i landet. Vi runder arrangementet af med en kunstperformance, der blandt andet har slået rødder i Lundtoftegade på Nørrebro i København.

Moderator

  • Ane Cortzen, TV-vært og selvstændig, Danmarks Radio

Deltagere

  • Katinka Hauxner, Rådgiver, Selvstændig
  • Maj Horn, Kunstner, Selvstændig
  • Søren-Emil Shütt, Næstformand, Boligselskabet AKB, København
  • Astrid Bruus Thomasen, Projektchef, Realdania
  • Mikkel, Høgholt, Forfatter
  • Mikkel, Høgholt, Forfatter
  • Anita Pedersen, Teamchef i Bystrategisk Team, Landsbyggefonden

Diversitet i design og byggeriet, hvordan sikrer vi inklusion når vi designer byrum, pladser og vores byer.

Deltagere

  • Ditte Marquard Jessen, Projektchef, Realdania
  • Nanna Gyldholm, Associate og arkitekt, BIG - Bjarke Ingels Group
  • Jakob Hjuler Tamsmark, Enhedschef for Politik, Planer og Beredskab hos Københavns kommune, Københavns Kommune
  • Ronni Abergel, Grundlægger, Foreningen Menneskebiblioteket
  • Fruzsina Boutros, Arkitekt, Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering

Det populære talkshow med talk, morgensang og musik med Ane Cortzen er igen live i Folkemødets Forsamlingshus. Vi taler i denne talk om hjemmet. Hjemmet er ikke bare et fysisk sted – det er også en følelse. Det er her, vi folder livet ud, danner relationer og finder ro. Det er her vi skaber minder, griner, skændes, arbejder og sover og finder os selv. Men hjemmets form og funktion er i konstant forandring. Nye boligformer, klimakrav, skiftende familieliv og fællesskabsidealer udfordrer vores forestillinger om, hvordan vi bor – og hvorfor. I denne talk tager vi livtag med spørgsmålet: Hvad betyder hjemmet for os – som mennesker og som samfund? Og hvordan ser hjemmet ud i fremtiden? Dagens samtale kredser om: Minder, identitet og følelsen af hjemlighed, boligen som spejl af samfund og livsformer, ændringer i danskernes boligønsker og -vaner, hvordan arkitektur, fællesskab og bæredygtighed kan spille sammen. Vi glæder os til at se dig i de almene boligers Dome på Folkemødet!

Moderator

  • Ane Cortzen, TV-vært og selvstændig, Danmarks Radio

Deltagere

  • Ester Haslund-Gjerrild, Musiker, Ester
  • Nibras Aziz, Chefkonsulent og vinder af Nybyggerne 2024, Dansk Industri
  • Dy Plambeck, Forfatter, Dy Plambeck
  • Kristine Virén, Formidlingschef, Videncentret Bolius

Hvordan giver vi nyt liv til bygninger og byområder, så de ikke kun er rammer, men levende mødesteder og offentlige rum? Udvikling og transformation af bygninger handler ikke bare om profit eller renovering – det gælder om at skabe sociale fællesskaber og bæredygtige byrum, der gavner hele samfundet. Mød bl.a. adm. direktør René Brandt fra Ikano Bolig, der fortæller om, hvordan han – med tanke på kommende generationer, arbejder med at forvandle gamle bygninger, så intet går til spilde.


Moderator

  • Helle Juhler-Verdoner, Fagchef, DI Ejendomme

Deltagere

  • René Brandt, Adm. direktør, Ikano Bolig
  • Ditte Marquard Jessen, Projektchef, Realdania

Hvad har turisme, fiskebørnehaver og bæredygtighed til fælles? Hvordan kan værnepligten få betydning for fremtidens arbejdskraft i turismeerhvervet? Og hvor mange tyskere træder hvert år ind i vikingernes verden i Bork? Quiz med og få svarene når DI får besøg af politikere og ervervsledere til inspirerende samtaler og fakta om turisme-, kultur- og oplevelseserhvervet anno 2025. Vi har fyldt kufferten med spændende emner, når vi rejser mod en turisme, vi både kan leve af og leve med. Vi glæder os til at se dig!

Deltagere

  • Pernille Mehl, Administrerende direktør, Zoologisk Have, København
  • Nicolaj Holm, Administrerende direktør, Aalborg Kongres & Kultur Center
  • Martin Damm, Formand, KL
  • Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef, Videncentret Bolius
  • Morten Messerschmidt, Formand, Dansk Folkeparti

Om Verdensmålenes Plads

Verdensmålenes Plads, en fysisk scene på Folkemødet, sætter spot på FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling, gør verdensmålene konkrete og inspirerer til handling gennem en lang række events. 2030beyond står bag Verdensmålenes Plads. Vi støtter Verdensmålenes Plads og er en del af værtsgruppen.