x

Landsbyen Junget har fået nyt mødested

Pressemeddelelse 6. september 2017

Fredag den 1. september kunne den midtjyske landsby Junget indvie deres nye bytorv. Bytorvet er skabt af den danske billedkunstner Birgitte Ejdrup Kristensen i samarbejde med CUBO Arkitekter, og det er bygget op af mursten fra nedrevne huse i byen.

Det er de tidligere mødesteder som for eksempel byens bager, købmand, vognmandsfirma og træskohandel, der nu ligger mursten til Jungets nye mødested. Bytorvet er en del af et projekt, der undersøger, om man kan transformere tomme huse til noget værdifuldt for et lokalsamfund, der kan øge livskvaliteten og fællesskabsfølelsen i et lille landsbysamfund, som er under pres fra årtiers stigende urbanisering.

På den måde vil det nye bytorv ikke blot danne rammen om et nyt centralt mødested men også bære en fortælling, der binder landsbyens fortid, nutid og fremtid sammen. Borgerne i Junget har selv været med til at komme med forslag til funktioner på bytorvet. Torvet rummer en læplads, et overdække, et udsigtspunkt og et bålsted.

Bytorvet realiseres som en del af projekt GRASSLANDS, hvor danske og internationale kunstnere sammen med forskere, politikere, lokale erhvervsdrivende og borgere vil vise, hvordan kunsten kan spille en aktiv rolle i udviklingen af landdistrikterne. 

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Spar Vest Fonden, Skive Kommune, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Realdania.