x

Landsbyen Junget oplever, som mange andre yderområder, fraflytning. Landsbyen har mistet sin andelsbrugs, som man i sin tid byggede og ejede i fællesskab. Byens landskab blev præget af bygninger, som stod forladte hen og skabte en negativ atmosfære. 

Landsbyens borgere ønskede at få fjernet de tomme huse og skabt et at nyt og kønnere fællesområde i landsbyens midte. Henover sommeren 2017 blev ønsket til virkelighed. Der blev bygget et nyt bytorv af mursten fra nedrevne huse på stedet: Huse som tidligere rummede bager, købmand, vognmandsfirma, træskohandel og bordel.

Det nye bytorv og mødested er skabt af billedkunstner Birgitte Ejdrup Kristensen i samarbejde med CUBO Arkitekter og med hjælp fra borgerne. Torvet indeholder en læplads, et overdække, et udsigtspunkt og en bålplads. Elementerne bærer en fortælling, som binder landsbyens fortid, nutid og fremtid sammen. 

Projektet har desuden undersøgt, om man kan bidrage til en øget livskvalitet og fællesskabsfølelse i et lille landsbysamfund ved i fællesskab at investere tid og kræfter i at transformere tomme huse til noget nyt af værdi i lokalsamfundet.

Bytorvet i Junget er blevet realiseret med støtte fra Realdania, Statens Kunstfond, Skive Kommune og Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. 

Bytorvet er en del af projekt GRASSLANDS

Bytorvet er en del af projekt GRASSLANDS, som indgik  Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017’s officielle program under Gentænk Landsbyen/Coast to Coast. GRASSLANDS havde fokus på realiseringen af en række stedsspecifikke kunstværker- og projekter i landsbyerne Åsted, Thorum, Selde og Junget, som alle befinder sig på Fursundegnen i det nordøstlige Salling. 

GRASSLANDS stillede skarpt på de danske landdistrikter og søger med kunsten som omdrejningspunkt at bidrage til et mere nuanceret og kvalificeret grundlag for debatten om udviklingen i landdistrikter og yderområder.