x

Tag på smuttur til 50 særlige oplevelser i den danske natur

Pressemeddelelse

10. marts 2018

Trænger du til inspiration til den næste weekendtur eller påskeudflugt? Afveksling til løbeturen? Eller det perfekte spot til en picnic med børnene? Danmark er fuld af skønne naturattraktioner, som mange af os ikke kender. I den nye inspirationsguide Smutturen.dk kan du finde smutture til 50 unikke naturoplevelser i hele landet.

test
Danmark er dækket af ca. 23 procent natur og mere end 7.300 km kyststrækning, der gemmer på en lang række skønne naturattraktioner, som er ganske gratis at besøge. I den nye inspirationsguide Smutturen.dk finder du 50 af disse steder, som alle rummer et særligt oplevelseselement.

Smutturen.dk kan du ved hjælp af et Danmarkskort finde steder i hele landet. Du kan både læse om stederne, se flotte billeder derfra, lave en rejseplan og se en liste-visning over alle de steder, der er i nærheden af dig lige nu. Sitet kan tilgås fra computer, tablet og telefon og kan både bruges som inspiration og praktisk rutevejledning, når du sidder derhjemme, er i sommerhuset eller langt ude i skoven.

Blandt naturattraktionerne i guiden er bl.a. Opalsøen på Bornholm og Grenen i det nordligste Jylland, som begge byder på smuk natur og masser af oplevelser for børn og voksne. Ligesom de øvrige 48 steder er de nøje udvalgt blandt i alt 580 indstillede naturattraktioner. 

Det er landets kommuner og turismeorganisationer, der har stået for at indstille deres lokale naturoplevelser, mens et ekspertpanel med fire fagdommere har udvalgt de endelige 50 steder fordelt over landets fem regioner.


Skal tiltrække flere besøgende

Bag Smutturen står Realdania i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og VisitDenmark. Målet med initiativet er at gøre opmærksom på disse særlige steder og naturoplevelser, så endnu flere danskere og udenlandske turister vil besøge dem og få glæde af dem.

”Vi skal åbne flere menneskers øjne for de fantastiske stedbundne attraktioner, vi har rundt om i landet. Smutturen skal hjælpe besøgende til at finde stederne. Samtidig skal den være med til at vise, hvordan et område kan skabe positiv lokal udvikling ved at dyrke de lokale potentialer,” siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania.

Synliggørelse og styrkelse af steder i den danske natur bidrager til at tiltrække flere besøgende og skabe en stærkere lokal identitet. Det viser erfaringer fra kampagnen Stedet Tæller, som Realdania og Naturstyrelsen har arbejdet på de senere år. Det er f.eks. tilfældet for Kalø Slotsruin i Østjylland og Rubjerg Knude i Nordjylland, hvor besøgstallet er vokset efter indsatsen.

Oplevelser for børn og voksne, lokale og turister

Det har ikke været let at vælge de endelige steder til guiden. Ekspertpanelet har grundigt vurderet de 580 indstillinger fra hele landet og udvalgt 50 steder, der både byder på smuk natur og har en masse gratis oplevelser for både børn og voksne.

Ekspertpanelet udgøres af repræsentanter med kompetencer inden for oplevelse og turisme, miljø- og naturpolitik eller naturhistorie og kulturarv.

Hos Dansk Kyst- og Naturturisme forventer man, at Smutturen bliver et godt værktøj for både danskere og udenlandske turister: 

”Danmark har utrolig meget kyststrækning i forhold til landets størrelse, og kysterne er allerede et stort trækplaster for både danske og udenlandske turister. Vi håber, at Smutturen vil få endnu flere til at udforske vores skønne strandområder”, siger Jens Hausted, Direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme.

Skal generere ny viden

Som en del af indsatsen indsamles besøgsdata fra alle 50 steder. Teledata fra alle stederne kombineret med sensorer på udvalgte steder tæller de besøgende anonymt. Formålet er at få et mere klart billede af, hvor mange mennesker der besøger de gratis, danske attraktioner, og derigennem skabe ny viden og fakta om stedbundne, lokale potentialer rundt om i hele landet. Samtidig kan det være med til at give et billede af, om der er behov for videreudvikling af faciliteter omkring de pågældende steder.

Hos VisitDenmark er man glad for både det markedsføringspotentiale, der ligger i Smutturen, men også den nye viden, som guiden er med til at skabe, siger Jan Olsen, Administrerende Direktør i VisitDenmark.

”Vi får med Smutturen et meget mere præcist billede af, hvor mange besøgende der kommer på de naturbårne steder, ligesom man gør med vores egen attraktionsliste for de steder, hvor der løses billet, f.eks. i Tivoli. Det giver os mere viden om turisternes færden og en bedre indsigt i, hvordan potentialet kan udnyttes og udvikles i den internationale markedsføring.”
 
 • Ørkenen, Anholt
  Ballum Sluse, Nationalpark Vadehavet
  Skjoldungestierne, Skjoldungernes Nationalpark
  Stevns Klint, Stevns
  Råbjerg Mile, Frederikshavn
  Rubjerg Knude Fyr, Hjørring
  Jydelejet og Møns Klint, Vordingborg
  Mandø, Esbjerg
  Kalø Slotsruin, Nationalpark Mols Bjerge
  Faxe Kalkbrud, Faxe
  Feddet, Assens
  Ulvshale Skov, Vordingborg
  De Vilde Heste, Gulvstav
  Dueodde, Bornholm
  Helligdomsklipperne, Bornholm
  Opalsøen, Bornholm
  Bovbjerg Fyr, Lemvig
  Himmelbjerget, Skanderborg
  Trehøje, Nationalpark Mols Bjerge
  Bøllemosen, Jægersborg Hegn
  Grenen, Skagen
  Rold Skov, Rebild
  Stenbjerg Landingsplads, Nationalpark Thy
  Livø, Vesthimmerland
  Gendarmsstien, Aabenraa og Sønderborg
  Svanninge Bakker, Faaborg
  Fyns Hoved, Kerteminde
  Vejrhøj, Geopark Odsherred
  Randbøl Hede, Billund og Vejle
  Store Vildmose, Jammerbugt
  Sletterhage Fyr, Syddjurs
  Tversted Søerne, Hjørring
  Bjergsted Bakker, Kalundborg
  Ekkodalen, Bornholm
  Hammershus, Bornholm
  Harrild Hede, Ikast-Brande
  Jyske Aas, Brønderslev
  Knudeklint, Fur
  Kongenshus Hede, Viborg
  Møgelskår, Samsø
  Naturpark Maribosøerne, Lolland
  Nymindestrømmen, Varde
  Panoramaturen, Brandslev Bakker
  Den Tilsandede Kirke, Skagen Klitplantage
  Skamlingsbanken, Kolding
  Gudenåens og Skjernåens Kilder, Vejle
  Røsnæs, Kalundborg
  Trækstien, Silkeborg
  Alrø, Odder
  Nørreskov, Als
   
 • Ekspertpanelet, som har udvalgt de særlige steder på Smutturen.dk, består af disse fire fagdommere. Der er en bred faglig sammensætning i ekspertpanelet, som understøtter, at de rigtige steder er på listen. 

  Ekspertpanelet består af:  
   
  Udvalgt af VisitDenmark: Eva Thybo, Fundraising & Relationship Manager, Business Development at VisitDenmark
  Udvalgt af Naturstyrelsen: Lars Bendix Poulsen, Specialkonsulent i Naturstyrelsen
  Udvalgt af Dansk Kyst og Naturturisme: Mette Greisen Damsgaard, Udviklingskonsulent i DKNT
  Udvalgt af Realdania: Rikke Juul Gram,Partner/Landsskabsarkitekt MAA Schønherr
   
 • Tallet ca. 23 % natur dækker over procenten af arealerne for hhv. 
  ”skov og andet træbevokset areal”, ”lysåbne naturtyper” og ”søer og vandløb”, som sammenlagt udgør 23,5 % af Danmarks arealdække i 2016 ifølge tal fra Danmarks Statistik. Kilde: www.statistikbanken.dk

  Følgende kilder oplyser, at Danmark er dækket af mere end 7.300 km kyststrækning: 
  Miljø og Fødevareministeriet: www.kysterne.kyst.dk
  VisitDenmark: www.visitdenmark.dk
   

Kontakt

Sekretariatschef I Realdania 
Jens Böhme
M: jeb@realdania.dk  
T: 29 69 52 82 

Pressechef I Realdania
Pia Møller Munksgaard
M: pmm@realdania.dk 
T: 29 69 52 49.

Dansk Kyst- og Naturturisme: Kommunikationschef Sisse Wildt
M: swi@kystognaturturisme.dk 
T: 21 73 19 22