x

Se de fantastiske billeder fra en glemt dansk handelsstation

Pressemeddelelse 28. juni 2018

Nationalmuseet tilføjer nu et nyt kapitel til deres faste udstilling om dansk kolonihistorie. Omdrejningspunktet for den nye del af udstillingen er ”Serampore – den glemte koloni”. Museet har netop i samarbejde med Realdania afsluttet restaureringen af den danske bygningsarv i Indien.

Bygningsarven er en tidligere dansk handelsstation, som blev kaldt Frederiksnagore efter Frederik V. I 90 år (1755-1845) bragte den velstand og opblomstring til både Danmark og Indien.

Handelsstationen ved Ganges bifloden, Hooghly, blev bygget med de nødvendige handels- og administrationsbygninger og med guvernørbolig, kirke, et kaffehus og hotel for byens borgere og handelsrejsende. Danmark grundlagde også et universitet, hvilket gav Serampore kulturel styrke og status sammen med rigt handelsliv. 

Genskabt i samarbejde

Tidens tand var hård mod bygningerne, der efterhånden blev til tomme ruiner. Serampore blev glemt og gemt, indtil Nationalmuseet med støtte fra Realdania besluttede at sikre den dansk-indiske bygningsarv. 

Genskabelsen begyndte i 2012, og indvielsen fandt sted i februar 2018. Restaureringen er udført i tæt samarbejde med indiske restaureringsarkitekter og håndværkere samt indiske myndigheder. Restaureringsarbejderne er undervejs hædret med flere faglige priser bl.a. fra Unesco.Og nu er det altså muligt at se de smukke historiske bygninger – hvis ikke ved en rejse til Indien, så ved et kig ind på Nationalmuseet.

Udstilling på Nationalmuseet

Danmarks glemte by i Indien