x

54 ambassadører diskuterede byudvikling i BLOX

Pressemeddelelse 18. januar 2019

En lang række udenlandske ambassadører i Danmark så det bedste af Danmark og talte om udfordringerne for fremtidens byer, da Udenrigsministeriet den 17. januar afholdt sin årlige nytårskur. Det foregik i BLOX, der rummer et unikt miljø inden for arkitektur, design og bæredygtig byudvikling.

Lidt før kl. 14 lagde ambassadørerne og repræsentanter for Udenrigsministeriet til kaj foran BLOX efter en sejltur i Københavns Havn. Gennem snevejret blev alle ledt sikkert ind i bygningen via DAC Passage, under Christians Brygge og herefter på rundvisning i huset. For selvom arrangementet er højtideligt, har det også et fagligt indhold, der skal være med til at sætte Danmark på det internationale landkort.

Årets tema for nytårskuren var ”Global udvikling omkring bymæssige udfordringer”. Direktørerne for Dansk Arkitektur Center (DAC), Dansk Design Center (DDC) og BLOXHUB – nogle af de omkring 300 virksomheder, der er en del af BLOX – viste rundt. Og ved et efterfølgende arrangement blev det diskuteret, hvad der skal til for at gøre fremtidens byer mere bæredygtige. 

Fyrtårn for bæredygtig byudvikling

Jesper Nygård, Realdanias administrerende direktør og Lene Espersen, administrerende direktør i Danske Arkitektvirksomheder, blev interviewet fra scenen om de globale udfordringer og de visioner, der ligger til grund for arbejdet i og omkring BLOX. Her sagde Jesper Nygård blandt andet: 

”I 2050 bor to tredjedele af verdens befolkning i byerne, hvilket er dobbelt så mange som i dag. Det er en urban udfordring, som kan blive en global katastrofe. Men vi tror på, at hvis vi gør det rigtigt, kan det ende med at løse mange forskellige problemer. BLOX er en del af svaret, fordi vi her har samlet virksomheder og eksperter på tværs af arkitektur, design, byggeri og tech. De skal udvikle nye, bæredygtige løsninger for fremtidens byer, som kan blive virkeliggjort i hele verden. Derfor er det også fantastisk, at hele verden kommer til BLOX, så vi kan diskutere opgaven. Sammen.”

De temaer, som ambassadørerne pegede på som de vigtigste at arbejde med, er: 
Urban resiliens, som handler om at sikre langsigtede løsninger til håndtering af klimaforandringer i stadigt mere tætbefolkede byer. 
Urban mobilitet, som handler om at udvikle transportformer og -systemer, der effektivt bringer mennesker rundt i byerne. 
Ledelse af fremtidens byer, som blandt andet handler om at inddrage både borgere, virksomheder og kunder i nye partnerskaber, så byerne både bliver effektive, har høj livskvalitet og social sammenhængskraft.

Et nyt mødested i byen

BLOX bygningen er tegnet af den internationalt anerkendte tegnestue OMA som en ”by i byen” og er opført og finansieret af Realdania. Ud over at huse arkitekturudstillinger og en lang række virksomheder, der arbejder med udvikling af fremtidens byer, skal BLOX også være en magnet for byliv. Et sted, hvor man kan mødes, diskutere, spise, lege, dyrke motion, arbejde og bo. En stor del af projektet, der har bundet den sidste sløjfe på udviklingen af Københavns inderhavn, består af nye, offentlige pladser, en havnepromenade og den kommende Lille Langebro. Når broen åbner senere i år, giver den fodgængere og cyklister en ny og mere rolig genvej over havnen. BLOX har som ambition af styrke bylivet og tilgængeligheden på langs og på tværs af Københavns Havn. 

Allerede nu, et halvt år efter åbningen af BLOX, er der stor aktivitet i området, der tidligere var en lidt forladt del af havnen. Til Realdanias arrangement i forbindelse med Kulturnatten i oktober måned, kom flere end 10.000 mennesker forbi. Og over 6.000 var på rundvisning i Dansk Arkitektur Centers lokaler i bygningen. 

Samlet set har der været 200.000 besøgende i huset og til de mange arrangementer, som BLOX afholder, siden åbningen i maj måned sidste år.

I oktober inviterer BLOX igen hele verden indenfor til at tale om udviklingen af fremtidens byer, når borgmestre fra nogle af verdens største byer mødes i København til C40-topmøde.

 Læs mere om BLOX