x

Indvielse af Det Nye Folkemødehus

Nyhed 13. juni 2019

Dagen før Folkemødets officielle åbning fejrede Foreningen Folkemødet indvielsen af deres nye hovedkvarter i hjertet af Folkemødets festivalplads.

I dag er det otte år siden Foreningen Folkemødet første gang inviterede til demokratifest på Bornholm. Siden dengang er antallet af deltagere vokset og vokset, og i 2018 besøgte hele 113.000 mennesker Bornholm i løbet af Folkemødet. Derfor har der været behov for et centralt sted, hvorfra Folkemødets sekretariat kunne planlægge og arrangere demokratifesten. Foreningen Realdania har støttet restaurering og indretning af det historiske hus med 4,9 millioner kroner.

Den smukke, røde murstensejendom har tidligere været hjemsted for Bornholms tekniske skole og Allinges bibliotek. I Realdania er det et mål at være med til at udvikle bygningsarven, så den får et nutidigt indhold. Folkemødehuset giver nyt liv til en vigtig og central bygning i Allinge, og det gamle bibliotek danner en unik historisk ramme om det rige foreningsliv, der er særligt for stedet.

Selve restaureringen er primært har fundet sted indenfor murerne. Både stueetagen og første sal er nænsomt blevet sat i stand, så der nu både er plads til kontor og plads til de mange små og store aktiviteter, der fremover kommer til at foregå i huset. 

Et samlingssted for demokrati året rundt 

Bygningen ligger i hjertet af Folkemødet, og bevæger man sig rundt på pladsen, kan man ikke undgå at svinge forbi den gamle, røde bygning, der nu byder folk velkomne med glasdøre og et stort velkomstlokale. 

Folkemødehuset skal først og fremmest agere centrum for Folkemødet. Men målet er også, at Folkemødehuset kan gøre Allinge til et samlingssted for demokrati, meninger og mangfoldighed resten af året – uden for de fire junidage. 

Det skal være et levende sted med aktiviteter og events, der kan tiltrække markante debattører og politikere uden for sæsonen. Et samlingssted for både lokale og de mange tilrejsende gæster, som besøger Allinge hele året rundt – og forhåbentligt kan livet i huset bidrage til, at endnu flere vil besøge Bornholm.

Folkemødehuset indgår desuden som en del af en større helhedsplan  for Allinge, der skal sikre en bæredygtig udvikling af byen hele året rundt. Folkemødets store succes er et rigtig godt eksempel på, hvordan nye aktiviteter kan være med til styrke et yderområde. Men med et stigende antal deltagere år efter år, har det været en udfordring at sikre udviklingen af de fysiske rammer omkring den årlige demokratifest. Det kan helhedsplanen for Allinge – og Folkemødehuset som samlingssted og knudepunkt – være med til at afhjælpe.