x

COVID-19 og indeklima

Indelimanyhedsbrev 27. oktober 2020

Sundhedsstyrelsen sætter fokus på udluftning og ventilation, og Tyskland investerer i ventilationssystemer i offentlige bygninger. Der er for alvor kommet fokus på, at ventilation er vigtig for at reducere COVID-19-smittespredning. Men hvad med smitterisiko og lav luftfugtighed som følge af ventilation?

Sundhedsstyrelsen anerkender luftbåren smitte  

Nu er efteråret godt i gang, og vi er på den tid af året, hvor vi opholder os mere inden døre. For at undgå smittespredning har det siden starten af oktober måned lydt fra Sundhedsstyrelsen, at det er vigtigt at holde fokus på indeklimaet for at undgå smittespredning med COVID-19. 

I anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen er der ud over afstandskrav og god håndhygiejne nu også et afsnit om udluftning og ventilation. Det skyldes, at det er sværere at holde god afstand og sikre god hygiejne, når flere personer samles indendørs. Det påpeger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse: 

“Vi ser generelt mindre smittespredning i lokaler, hvor der er god plads til alle i rummet, i lokaler med god udluftning eller ventilation, og når aktiviteterne foregår udendørs frem for indendørs”. 

Han fortsætter:

"Når vi i højere grad opholder os indenfor, er det derfor en god idé at sørge for at huske at lufte ud med jævne mellemrum, og at der er god ventilation i lokaler, der har offentlig adgang, som institutioner, kontorer og butikker."

Læs artiklen på TV2 Samfund: 

Sundhedsstyrelsen anbefaler hyppig udluftning for mindre smitte

Tyskland investerer 3,5 mia. kr. i frisk luft 

Den tyske regering vil bruge omkring 3,5 milliarder kroner på at forbedre ventilationssystemerne i offentlige bygninger i et håb om på den måde at kunne bremse spredningen af coronavirus. Det skriver BBC. Den tyske regering vil i første omgang lade offentlige institutioner søge om tilskud til ordningen, men senere vil det også blive muligt for private virksomheder at søge. Med pengene kan ansøgerne også få installeret specielle "virusfiltre" i de ventilationssystemer, de har i forvejen. 

Investeringer kommer, netop som vinteren står for døren, og folk kommer til at tilbringe mere tid indendørs. Mange frygter dermed, at den kolde vintersæson vil få smittetrykket til at stige voldsomt i hele Europa. Ifølge den tyske finansminister, Peter Altmaier, sker tiltaget, fordi coronavirussen er der og vil blive der i de næste måneder. Det skriver det tyske medie Der Spiegel. 

Læs nyheden på TV2 Udland: 

Tyskland investerer massivt i udluftning – håber, at det kan bremse smittespredning

Læs nyheden på BBC: 

Coronavirus: Germany improves ventilation to chase away Covid

Læs nyheden på Der Spiegel: 

500 Millionen Euro für Corona-Nachrüstung von Klimaanlagen

Tiltag der minimerer smitterisiko i skoler og kontorer 

USA Today har bragt en sammenfatning af tiltag, som driftsfolk kan iværksætte for at minimere smitterisiko. Her peger de på tiltag som at  

  • reducere antal af personer i lokale  
  • anvende et særligt MERV-13 filter i ventilationssystemet 
  • anvende en luftrenser 
  • åbne vinduer så ofte som muligt 
  • sikre at indeluften bliver suget ud og ikke recirkuleret i rummet

Læs artiklen i USA today: 

Ventilation and air filtration play a key role in preventing the spread of COVID-19 indoors

Er COVID-19 dødsstødet for åbne kontorlandskaber? 

Det mener flere eksperter. Inden pandemien viste forskning, at jo flere vi sidder sammen på et kontor, desto flere sygedage har vi.Virolog og professor ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen er da heller ikke i tvivl, når vi taler storrum og smitterisiko:

”Storrumskontorer er noget, Fanden har skabt. For jo flere mennesker der deler rum – selv hvis de sidder med en vis afstand – des større er risikoen.”

Ventilationen i rummet har selvfølgelig også noget at sige i forhold til, hvor langt en virus kan sprede sig, siger han:

”Men uanset hvad er der ingen tvivl om, at set fra et smittemæssigt synspunkt er små grupper bedre end store.” 

Hvad med smitterisiko og luftfugtighed? 

Nu er der for alvor kommet fokus på, at ventilation er vigtig for at reducere smittespredning. Men i bygninger med mekanisk ventilation i de kolde vintermåneder, er der stor sandsynlighed for at luftfugtigheden bliver lav. Den lave luftfugtighed kan have indvirkning på smittespredningen.  

Peder Wolkoff fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) skriver i en artikel til forskerzonen på Videnskab.dk, at det kan have mange positive effekter at øge luftfugtigheden, så den når over 40%. Her peger han bl.a. på, at en højere luftfugtighed kan være et værn mod influenzavirusser, fordi virussers overlevelse og transportevne mindskes, samtidig med at selvrenseevnen i luftvejene forbedres. 

Læs Peder Wolkoffs artikel om luftfugtighed på forskerzonen: 

Er 'våd' indeluft godt eller skidt for indeklimaet?