x

Nyt digitalt værktøj skal hjælpe boligejerne med at spare på energien

Pressemeddelelse 9. december 2020

Nu lancerer Energistyrelsen, KL, Realdania og tre kommuner det digitale værktøj Boliganalysen. Værktøjet skal gøre det nemmere for landets kommuner at rådgive borgerne om fordelen ved at energirenovere deres bolig. Potentialet er stort – bygninger står for godt 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug.

I Danmark er vi er mange, der gerne vil spare penge på varmeregningen samtidig med, at vi gør en indsats for den grønne omstilling. Desværre kan det være svært at sætte sig ind i, hvorvidt huset trænger til at blive energirenoveret, og hvad gevinsten er. 

Derfor har Energistyrelsen i et stærkt samarbejde været med til at udvikle Boliganalysen. Værktøjet er tiltænkt landets kommuner, og det kan hjælpe kommunerne med at analysere potentialet for energibesparelser i private boliger i kommunen. Boliganalysen gør det blandt andet muligt at udsende informationskampagner direkte til borgernes e-Boks med tips og rådgivning, som er tilpasset den enkelte bolig.

I Danmark står bygninger for 40 procent af det samlede energiforbrug. Et tal som Energistyrelsen håber, at Boliganalysen kan være med til at ændre på.

”Vi har ambitioner om både at anvende energidata aktivt og at gennemføre konkrete aktiviteter i samarbejde med kommunerne. Vi mener, at Boliganalysen kan skabe værdi for alle landets kommuner, og derfor vil vi gerne bidrage til at gøre værktøjet tilgængeligt for så mange kommuner som muligt,” siger Stig Uffe Pedersen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Energistyrelsen skal løfte kommunal ide

En lille gruppe kommuner fik den gode idé til Boliganalysen. Med finansiering fra den filantropiske forening Realdania og en stor arbejdsindsats fra de fem initiativtagende kommuner var det muligt at udvikle og afprøve værktøjet. Energistyrelsen går nu ind og løfter Boliganalysen til et nationalt plan, så alle kommuner kan gøre brug af værktøjet.

”Der er et stort potentiale for at spare på energien i danskernes boliger, men det har vist sig vanskeligt at komme i gang med at gøre noget ved det. Boliganalysen er et værktøj, som giver kommunerne helt nye muligheder for at arbejde strategisk med energidata og bruge indsigterne til at komme i dialog med borgerne. Derfor er det enormt positivt, at Energistyrelsen nu går ind og giver Boliganalysen et vigtigt løft,” siger Pelle Lind Bournonville, projektchef i Realdania. 

En af fordelene ved Boliganalysen er, at kommunen har gode muligheder for at følge med i effekten af deres egen indsats.

Middelfart Kommuner er godt i gang med at hjælpe deres borgere

Middelfart Kommune er en af de kommuner, der allerede har taget værktøjet i brug, og her glæder man sig til at gøre byens energiforbrug lidt grønnere ved hjælp af Boliganalysen.

”Borgerne i Middelfart vil gerne bidrage til at gøre noget ved klimaproblemet, og med det nye værktøj kan vi hjælpe boligejerne med målrettet information om mulighederne for at spare på energien i netop deres hus,” fortæller Middelfarts borgmester Johannes Lundsfryd.

I alt har 11 kommuner taget boliganalysen i brug, men man håber, at samtlige af landets kommuner på sigt vil få øjnene op for de muligheder, som Boliganalysen giver.