15 danske digitale ideer kan give bedre byer at leve i
De er nystartede, de er innovative og de har udtænkt digitale løsninger, som med den rette hjælp kan gøre vores byer bedre og mere bæredygtige leve i. Nu får de 15 danske startup-virksomheder et rygstød af Realdania og Industriens Fond gennem det nye mentoring-program Urbantech Mentoring.
Det vrimler med nystartede danske virksomheder, som udvikler innovative og digitale løsninger. Løsninger, som har potentiale til at skabe mere bæredygtige byer og bygninger at bo i.
Nu får 15 af dem mulighed for at sætte turbo på udviklingen af deres idé gennem det nye mentoring-program Urbantech Mentoring, som Rainmaking faciliterer.
Det er blandt andet virksomheden Cogo, der via en app gør det nemmere at få overblik over alle grønne og delevenlige transportmidler tilgængelige i en given by. Det er virksomheden SorptionShade, der har udviklet et solpanel, som kan anvende solenergien til at opvarme eller nedkøle bygninger. Og det er Urbanwater, som udvikler en mobil højtvandslukke, der skal hindre oversvømmelse i private hjem og bygninger – og via en app give besked til bygningens ejer, når der er vand på vej.
”Selvom alle 15 startup-virksomheder stadig er i et tidligt stadie med deres idé, indeholder de alle enorme potentialer. Både dansk og international byudvikling skriger efter innovative og bæredygtige løsninger og mange kigger i retning af Danmark, fordi vi har et stærkt ry i forhold til bæredygtig byudvikling. Derfor vil vi gerne fremme, at flere danske startup-virksomheder kan vokse og konkret sætte deres digitale løsninger i spil i udviklingen af fremtidens bæredygtige byer – både i Danmark og i udlandet,” siger Simon Kofod-Svendsen, projektchef i Realdania.
En dansk udgave af det internationale program Urbantech
De 15 udvalgte startups bliver en del af det nye program Urbantech Mentoring – en dansk ’lillebror’ til det internationale accelerationsprogram Urbantech, som Realdania, Industriens Fond samt virksomhederne Cowi, VKR/Velux og EWII står bag. I hovedprogrammet er det primært internationale startup-virksomheder, der kommer til Danmark, mens der i Mentoring-programmet er fokus på danske startups med potentiale til både dansk og international succes.
”Vores indsatser inden for iværksætteri i byggebranchen har vist os, at der findes en spændende underskov af danske iværksættervirksomheder. De kan bringe ny teknologi og bæredygtige forretningsmodeller ind i sektoren, og med den rette hjælp kan de udvikle sig til eksporterende vækstvirksomheder, der bidrager med innovation og unikke kompetencer til det danske økosystem. Den udvikling vil vi gerne støtte op om,” siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.
De udvalgte startup-virksomheder får i løbet af et par måneder et forløb bestående af undervisning, træning og inspiration, målrettet mentorstøtte samt adgang til et stort netværk af aktører inden for bæredygtig byudvikling gennem hovedprogrammet Urbantech. Målet er, at de danske startup-virksomheder med den rette hjælp kan udvikle sig til vækstvirksomheder, der bidrager med innovation og unikke kompetencer til bæredygtig byudvikling i Danmark og i udlandet.
Startup med fokus på træbyggeri ser frem til nye partnerskaber
En af de 15 danske startups, der nu bliver en del af Urbantech Mentoring, er Woodsense, som har udviklet en trådløs sensor, der overvåger trækonstruktioner og sender alarmer, når der opstår eksempelvis fugtskader.
"For at træbyggeri skal vinde ordentligt ind i byggebranchen, så skal vi eliminere skader i fremtidens træbyggeri. Det gør vi kun ved at monitorere træelementerne og følge dem i hele værdikæden ind til drift af bygningen. Det kræver både en dyb forståelse af branchens mest innovative og grønne aktører og af deres processer. Gennem Urbantech Mentoring håber vi derfor at få adgang til branchekendte personer, der kan hjælpe os skabe et tæt partnerskab med Danmarks førende byggevirksomheder", siger Jeppe Rasmussen, founder og CEO i Woodsense.
Læs mere om de 15 udvalgte startup-virksomheder
Vi løser problemerne med lav luftfugtighed og kemiske gasser i moderne bygninger, der påvirker menneskers sundhed og trivsel. Og vi gør dette med IoT og meget lavt energiforbrug.
Vi omdanner planter til indendørs luftbefugtere og renseapparater. Planter ændrer miljøet, hvor de vokser. De optager CO2 og VOC og bruger dem til vækst. Planter øger fugtigheden i tør luft. Vores løsning øger livskvaliteten og arbejdsevnen i hverdagen.
Med software har vi gentænkt arkitekttjenester, der gør det tilgængeligt for private husejere, der ellers normalt bruger præfabrikerede eller andre ikke-arkitekt / standardløsninger.
Vi mener, at adgang til god arkitektur skaber god bygning, gode forstæder og byområder. I sidste ende gode hjem for alle.
SiteMotion giver byggeledere mulighed for at forbinde byggevirkelighed med VDC - og dermed sikre, at projekter bliver leveret til tiden, kvaliteten og økonomien.
Besøg hjemmesiden buildcode.dk
Cogo er en app, der samler alle dele-scootere, cykler, biler og knallerter, så længe de er med rugbrøds eller elektrisk motor. Vi inkluderer over 150 forskellige operatører i 400 byer verden over, hvilket gør det lettere at bevæge sig rundt på den grønne måde ved at give et komplet overblik med prissammenligning.
Vores langsigtede vision er at lette deltagelsen i delt on-demand mobilitet - for at reducere kulstofemissionerne i vores byer og dermed en mere bæredygtig fremtid.
Vi har kortlagt de komplekse arbejdsgange og kommunikationsprocesser i byggebranchen for at skabe en fælles ramme for samarbejde - og genbrug af data på tværs af virksomheder.
Løsningen bygger på branchens bedste praksis. Og det er den første holistiske samarbejdsplatform, der fokuserer på at forbinde hele den økonomiske værdikæde af projekter i det byggede miljø.
Besøg hjemmesiden constructive.io
URBAN TREE er en fritstående betonstruktur lavet af genanvendt affald ved hjælp af geopolymerteknologi med et meget lavt CO2-fodaftryk.
URBAN TREE efterligner et naturligt træ med en baldakin, der opsamler regnvand, der opbevares til senere brug af stedsegrøn vegetation. URBAN TREE kan placeres på steder, hvor et normalt træ ikke ellers kan vokse, trives eller er svært at placere.
Legacy er en digital platform, der hjælper små og mellemstore virksomheder (SMVer) med få styr på måling og rapportering af deres CO2-udledning — digitalt og automatisk. Klimakrav og -lovgivning bliver kun strammere fremover.
At leve op til det ansvar kræver, at man kender virksomhedens baseline for CO2-udledning, og løbende kan følge med i og rapportere på jeres forbrug og forbedringer.
Op til 30% af en vejs samlede levetid går tabt ved suboptimal vedligeholdelse. Gennem AI-overvågning hjælper vi kommuner med at vedligeholde veje sådan at de er sikre, og holder længe.
Procedural arbejder med digitalisering af beregninger og procedurer, hovedsagelig inden for AEC-industrien (Architectural, Engineering and Construction) med det formål at forbedre design og bæredygtighedsresultater. Vi designer og udvikler digitale værktøjer, der giver professionelle brugere mulighed for at styre tekniske arbejdsgange og beregninger - og dermed sænke deres risici og reducere tekniske flaskehalse i arbejdsgangen.
Besøg hjemmesiden procedural.build
REA Analytics konsoliderer data på tværs af flere udbydere af måleenheder på en standardiseret måde, hvorved vi er i stand til at skabe benchmarks og indsigt, som vi bruger til reduceret energiforbrug, forbedret indeklima og korrekte målinger i forhold til FN's bæredygtighedsmål.
Vi bygger et globalt og digitalt "Rejsekort", der giver alle mulighed for at "rejse som en lokal" og gøre det lettere for rejsende og turister at bruge offentlig transport i nogle af verdens største byer
SorptionShade er en udvendig solskærm af aluminium, der også er et solpanel. Den er tilsluttet et kølet ventilationssystem. Systemet kan varme og afkøle en bygning fra solenergi. SorptionShade leverer op til 95% af den nødvendige energi til køling og op til 40% af den nødvendige energi til opvarmning.
Idéen bag virksomheden Urban Water opstod efter skybruddet i København 2. juli 2011, hvor en personlig oplevelse med en kælder fyldt med stinkende kloakvand. Efter en ransagelse af markedet for en nem og robust løsning på problemet, opstod forretningsidéen – der måtte kunne udvikles en løsning, der både var teknisk bedre og til at betale.
WeSolve er en digital platform, der forbinder borgere med deres lokale kommuner, og medlemmer til deres foreninger - for at fremme demokratisk deltagelse og samskabe løsninger til forbedring af livskvalitet og trivsel i samfundet.
Vi arbejder på at integrere IoT i vores platform for at lette adgangen til data og generere datadrevne diskussioner. Når borgere har adgang til data, vil det føre til flere samskabte løsninger.
Vores sensor løsning overvåger trækonstruktioner og sender alarmer, når der opstår skader.
Sensoren måler træfugtighed, temperatur og luftfugtighed. Den monteres på ingen tid med 2 skruer og kan holde i 10 år uden ledninger.
For at træbyggeri skal vinde ordentligt ind i byggebranchen, så skal vi eliminere skader i fremtidens træbyggeri. Det gør vi kun ved at monitorere træelementerne fra fabrikken og følger dem i hele værdikæden indtil drift af bygningen.