x

Festival fejrer Genforeningen og åbner sønderjysk ambassade midt i København

Nyhed 7. maj 2021

Den 10. maj 2021 åbner Den Sønderjyske Ambassade på Bertel Thorvaldsens Plads midt i København. Ambassaden fungerer som centrum for en festival spækket med talks, film, musik, kunst, standup, byvandringer, motionsløb og mange andre arrangementer. Der er både noget for store og for små. Alt sammen i Genforeningens tegn.

Normalt er der langt fra Hovedstaden til Sønderjylland. Men fra den 10. til 16. maj er der bygget bro mellem de to ender af landet med en kulturfestival og en sønderjysk pop-up-ambassade midt i København. Det sker for at markere Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Festivalen byder bl.a. på Den Kongelige Livgardes Musikkorps, hvide heste, gratis øl og vand fra Fuglsang Bryggeri samt naturfænomenet sort sol. 

”Mange af os tager Sønderjylland for givet, men vi skal huske, at det slet ikke var sikkert, at Sønderjylland nogensinde ville blive genforenet med Danmark. Med ambassaden hylder vi derfor Sønderjylland og de mange usynlige sønderjyder, der går rundt iblandt os og beriger Danmark med kunst, kultur og erhvervsliv,” fortæller Svante Lindeburg, direktør for Golden Days Sekretariatet. Sekretariatet er blevet udvalgt til at stå for den københavnske del af den landsdækkende markering af Genforeningen. 

Gennem ugen skifter ambassadørposten mellem en række markante danskere med rødder i Sønderjylland - politiker og iværksætter Tommy Ahlers, rapperen Per Vers, succesforfatteren Anna Elisabeth Jessen, den prisbelønnede filminstruktør Frelle Petersen og den verdenskendte fotograf Søren Solkær. Ambassadørerne har været ansvarlige for at programlægge en dag hver og har skabt et program fyldt med talks, kunst, musikalske indslag og sønderjysk standup. 

På ambassadepladsen kan man ansøge om et sønderjysk pas, hvis man består den sønderjyske indfødsretsprøve. Man kan også dykke ned i den dramatiske historie om Genforeningen og se livestream fra det naturskønne Tøndermarsken på storskærm:

"Genforeningen er et godt afsæt for at udvikle og udbrede kendskabet til Tøndermarsken. Golden Days bringer Sønderjylland ind midt i København, og forhåbentlig vil flere storbydanskere få øjnene op for de særlige kvaliteter, der findes i Grænselandet i form af f.eks. marsklandskab, madkultur og arkitektur. Lokale potentialer som vi også understøtter i Realdania," siger programchef Stine Lea Jacobi.

Også uden for Den Sønderjyske Ambassade bliver Genforeningen markeret med et bredt festivalprogram fra den 10. til 16. maj. Hele festivalen afvikles i overensstemmelse med myndighedernes gældende retningslinjer for afstand, forsamlingsforbud mm. 

Se det fulde program på goldendays.dk 

Om Genforeningen2020

100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark markeres i hele landet gennem 2020 og 2021. Den københavnske markering af Genforeningen 2020 arrangeres af Golden Days Sekretariat med en festival og åbningen af Den Sønderjyske Ambassade på Bertel Thorvaldsens Plads. Golden Days markerer Genforeningen i samarbejde med en række andre københavnske aktører og institutioner, og markeringen er støttet af den filantropiske forening Realdania, Augustinusfonden, Kulturministeriet og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020, Ellen og Ove Arkils fond samt BHJ Fonden

Om Golden Days Sekretariat

Golden Days Sekretariat er en erhvervsdrivende fond og et af landets førende huse inden for konceptudvikling og formidling af kultur, historie og videnskab. Sekretariatet har mere end 25 års erfaring med kulturformidling og udviklingen af festivaler/events, hvor svært tilgængelige stofområder åbnes op og gøres relevante for et bredt publikum. Hovedaktiviteterne er Golden Days Festival og natur- og videnskabsfestivalen Bloom. Til september ser Golden Days tilbage på dengang grundstenene for vores moderne verden blev lagt med temaet ’Antikken’. For skønt antikken ligger mere en 2000 år tilbage, er den allestedsnærværende i dag – i kunsten, arkitekturen, videnskaberne, populærkulturen, kropsidealer og samfundsstrukturer