x

Foreningen Historiske Huse udskriver skønhedskonkurrence: Vil kåre Danmarks smukkeste havneområde

Nyhed 26. oktober 2021

Fra ren idyl til gamle industribygninger, pakhuse og siloer - havneområderne i Danmark er vidt forskellige. Nu har foreningen Historiske Huse udskrevet konkurrencen Danmarks Smukkeste Havneområde, der ved at sætte fokus på havneområderne i Danmarks byer skal motivere kommuner, lokalpolitikere, borgere og bygherrer til at beskytte havneområdernes historiske miljøer og kvaliteter.

I Danmark har vi godt 400 såkaldte funktionshavne, dvs. færge-, industri-, og fiskerihavne, og hertil kommer et stort antal lystbådehavne. Havnene rummer – hvad enten der er tale om et lille fiskerleje, en lystbådehavn eller en større industrihavn – spor af historier fra krig, handel, industri, søfart, fiskeri, fritidsliv og – i nyere tid – historien om moderne byudvikling. 

Foreningen Historiske Huse sætter fokus på havneområderne historiske kvaliteter i danske byer ved kåringen af Danmarks Smukkeste Havneområde – en skønhedskonkurrence for danske havneområder, som løber fra tirsdag den 26. oktober – søndag den 7. november. Konkurrencen er støttet af den filantropiske forening Realdania, og vinderen offentliggøres tirsdag den 9. november kl. 10.  

Alle danskere kan afgive deres stemme på Historiske Huses hjemmeside, hvor man også kan se film og billeder af de 15 nominerede havne.

Porten til eventyr og erhverv

I konkurrencen har Historiske Huses uvildige ekspertpanel nomineret et bredt udsnit af havneområder over hele landet. Og der er ikke nødvendigvis tale om skønheder i klassisk forstand, fordi havnene først og fremmest har skullet tjene et formål og være funktionelle på en måde, hvor de har skabt en rig kulturhistorie, som kan mærkes på havnen. Derfor vil den potentielle vinder af konkurrencen kunne rumme alt fra ren, romantisk lysthavne-idyl til gamle industribygninger, pakhuse og siloer.

Vi vil med konkurrencen gerne vække den lokale stolthed og åbne folks øjne for de historiske og kulturelle perler i byens havn.

Birthe Iuel direktør i Historiske Huse

”Vi vil med konkurrencen gerne vække den lokale stolthed og åbne folks øjne for de historiske og kulturelle perler i byens havn, som risikerer at forsvinde eller blive udvandet, hvis ikke de bliver beskyttet,” siger Birthe Iuel, direktør i Historiske Huse, og fortsætter:

”Måske vil man som borger i en by med havn pludselig kunne se et bestemt område på havnen i et nyt og smukkere lys, hvis man kender historien bag. Vores havne var i gamle dage adgangen til eventyr, til at opleve og erobre verden – på godt og ondt. Senere blev havnene erhvervsmæssige knudepunkter, og disse historier har i dag fået endnu flere lag. Men når først de er ødelagt, er det desværre for bestandigt, så det kan godt betale sig at tænke de historiske havneområder ind i lokalplanerne.” 

Forskelligheder er værd at bevare

Havneområderne ofte er vidt forskellige, og det er netop de forskelligheder, der ifølge Historiske Huse er værd at bevare, og som vil have stor gavn af en bevarende lokalplan.

Det er vigtigt, at udviklingen sker med omtanke for områdernes originale arkitektur og historie. Historiske huse og miljøer er i høj kurs, og respekt for de oprindelige spor og fortællinger er med til at skabe et levende og blandet miljø, der kan spille op mod nyere byggeri, der er tilpasset omgivelserne.

Birthe Iuel direktør i Historiske Huse

"Havne og havnemiljøer er fyldt med fortællinger og historiske spor, samtidigt med, at beliggenheden ved vandet har gjort havnene til eftertragtede bolig- og erhvervsområder. Det er vigtigt, at udviklingen sker med omtanke for områdernes originale arkitektur og historie. Historiske huse og miljøer er i høj kurs, og respekt for de oprindelige spor og fortællinger er med til at skabe et levende og blandet miljø, der kan spille op mod nyere byggeri, der er tilpasset omgivelserne,” fortæller Birthe Iuel og fortsætter: 

”I disse år er der en kamp om pladsen i mange havne. Blandt kandidaterne i vores konkurrence er fx smukke havneområder i både Næstved Havn, Odense Havn og Århus Havn. Havne hvor stærke kræfter samtidigt gerne vil nedrive historiske bygninger og anlæg og bygge nyt. Med rettidig planlægning kan man dog sagtens udvikle et havneområde på en måde, der både tilgodeser alle aktører og respekterer stedets arkitektur og historie. Det vil vi gerne sætte fokus på med konkurrencen,” siger Birthe Iuel.