x

H.M. Dronningen på besøg i Grønlands nye isfjordscenter

Pressemeddelelse 9. oktober 2021

Hendes Majestæt Dronningen besøgte i går Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter som en del af det officielle besøg i Grønland. Isfjordscentret er et besøgscenter, der skal formidle den unikke natur- og kulturhistorie ved den UNESCO-beskyttede Ilulissat Isfjord.

Omgivet af storslået natur besøgte Hendes Majestæt Dronningen i går den 8. oktober Ilulissats nye verdensklasseattraktion Ilulissat Isfjordscenter, tegnet af den prisvindende danske arkitekt Dorte Mandrup.

Hendes Majestæt Dronningen fik en rundvisning i isfjordscentret og kunne opleve både centrets udstilling "Fortællingen om is“ og den betagende udsigt over landskabet og isfjorden. Efter rundvisningen var der en kaffemik i cafeen, hvor nogle af byens borgere mødte Hendes Majestæt Dronningen.

Palle Jerimiassen, Borgmester i Avannaata Kommunia, siger om besøget:

”Det er en stor ære, at Hendes Majestæt Dronningen kom til byen for at opleve isfjordscentret. Åbningen af centret har været en vigtig milepæl for os i Avannaata Kommunia i forhold til den positive udvikling af Ilulissat som by og som destination for besøgende.”

Isfjordscentret har været åbent for besøgende siden starten af juli i år. Ifølge centerleder Elisabeth Momme har især lokalbefolkningen haft stor glæde af den nye attraktion i de første måneder, hvor COVID-19 har præget sæsonen: 

”Det er dejligt at opleve, at centret allerede er et samlingspunkt for borgerne i Ilulissat. Vi har haft ca. 5000 mennesker forbi på få måneder, og der er stor interesse for både at gå på opdagelse i udstillingens fortællinger om is, natur og kultur og i at gå den fantastiske tur henover bygningens tag. Nu ser vi frem til, at vi fra næste år igen får udenlandske besøgende til Grønland, som også vil få glæde af isfjordscentrets arkitektur, udstilling og udsigt.” 

Ved dagens festligheder deltog repræsentanter fra det dansk-grønlandske partnerskab bag centret: Grønlands Selvstyre, kommunen Avannaata Kommunia og den filantropiske forening Realdania. 

Administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård, siger:

”Hendes Majestæt Dronningens besøg i isfjordscentret sætter prikken over i'et på et vellykket projekt og er kulminationen på sommerens åbning af det nye samlingspunkt ved Isfjorden. Ilulissat er et helt særligt sted med unikke potentialer, og med isfjordscentret har stedet nu fået en attraktion i verdensklasse.”

Med formidlingen af områdets natur- og kulturhistorie skal Ilulissat Isfjordscenter understøtte Grønlands stigende turisme. Isfjordscentret er det første af i alt seks regionale besøgscentre, som Grønlands Selvstyre planlægger at etablere de kommende år. 

Det samlede budget for opførelsen af Ilulissat Isfjordscenter er cirka152 mio. kr. Valget af arkitekt Dorte Mandrups tegnestue som arkitekt på projektet blev truffet efter en international arkitektkonkurrence i 2016. Inde i centret kan besøgende tage på en rejse gennem tiden i centrets 400 m2 store udstilling ”Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”, som er skabt af det prisvindende JAC studios. 

Udstillingen er finansieret af Nordea-fonden, Augustinus Fonden, Bloomberg Philanthropies  og OAK Foundation. En del af Nordea-fondens støtte er øremærket til en fysisk og online læringsplatform for skoler og skolebørn, som bliver tilgængelig i løbet af efteråret 2021, men vil udvikle sig med tiden og nå ud til byer og bygdeskoler i Grønland og resten af verden. 

Fotos og yderligere baggrundsmateriale