x

Månehabitat fra DR-Dokumentar er landet i DAC

Pressemeddelelse 10. februar 2022

I vinterferien åbner Dansk Arkitektur Centers nye udstilling, som viser, hvordan vi i fremtiden ikke blot kan overleve, men også trives i rummet. Fra den 12. februar – 4. september 2022 inviteres alle inden for i udstillingen A Space Saga – fremtidens rumarkitektur. Kom tæt på den unge danske tegnestue, SAGA Space Architects, og få eksklusivt adgang til tegnestuens månehabitat, aka astronautens bolig.

I 2020 testede SAGA Space Architects deres bud på et månehabitat under en spektakulær knap 100-dages mission i Nordgrønland. Undervejs blev de meget klogere på, hvad det kræver at bygge en bolig til et andet sted end Jorden, hvor de mest basale ting som luft, stabile temperaturer, vand og mad ikke er tilgængelige, og derfor må tænkes på helt nye måder. Missionen blev også filmet til en DR-dokumentarserie.  

I udstillingen A Space Saga – fremtidens rumarkitektur er månehabitatet rykket ind i Dansk Arkitektur Centers Guldgalleri, så gæster ved selvsyn kan opleve, hvordan et månehabitat ser ud indefra og få del i de erfaringer SAGA Space Architects har gjort sig med rumarkitektur. Fx kan gæsterne prøvesmage den pulvermad, som astronauter spiser i DAC Cafe og i DAC Design Shop kan man købe det med hjem og overraske vennerne med den ultimative fastfood-menu.  

Uanset om man er kæmpe science-fiction-fan, nørdet rumentusiast eller blot nysgerrig på, hvordan arkitektur og design mon kan se ud på månen, inviterer udstillingen således alle med på en fascinerende rejse ud i rummet. 

Fremtidens rumarkitektur 

Det er næsten 50 år siden, at der sidst har været mennesker på månen. Men med nye fremskridt i raketteknologi samt et voksende politisk fokus på rumrejser planlægger den amerikanske rumfartsorganisation, NASA, at sende astronauter til månen i 2025. Det bliver den første bemandede månelanding siden 1972 - og med den første kvindelige astronaut. Disse månemissioner bliver set som et vigtigt skridt på vejen mod at sende mennesker til Mars længere ude i fremtiden.  

Men hvordan kan man bo på et sted, der er umådeligt mere barskt end selv et af de mest svært beboelige steder på jorden? SAGA Space Architects designer rumhabitater og arkitektur til ekstreme miljøer for at være forberedt til den dag, hvor rummet bliver tilgængeligt for den bredere befolkning. Derudover anvender SAGA løsninger fra rumindustrien til højteknologisk arkitektur på Jorden. 

Vi glæder os til at dele vores begejstring og fascination for arkitektur og give vores gæster et unikt indblik i arkitektens overvejelser om rumarkitekturen, menneskets nysgerrighed og trivsel.

Tanya Lindkvist Programchef i Dansk Arkitektur Center

”I Dansk Arkitektur Center tror vi på, at arkitekturen skaber vores fysiske rammer for et bæredygtigt liv - om det er på jorden eller i det ydre rum. Danmark er ikke en rumnation, men når det gælder arkitekturen, er vi ganske flot repræsenteret, særligt med den unge tegnestue SAGA Space Architects arbejder, som kan opleves i DAC. Vi glæder os til at dele vores begejstring og fascination for arkitektur og give vores gæster et unikt indblik i arkitektens overvejelser om rumarkitekturen, menneskets nysgerrighed og trivsel.” fortæller Tanya Lindkvist, programchef i Dansk Arkitektur Center.  

Oplev månehabitatet fra missionen på Nordgrønland indefra 

Siden 2018 har SAGA Space Architects arbejdet på udviklingen af det højteknologiske månehabitat, LUNARK. Med det kunne tegnestuen for alvor teste mange af deres teser om, hvad der skal til for at bygge sundere rumboliger, hvor fysisk og mentalt velvære er i fokus. Erfaringer, der også kan bruges til at skabe højteknologisk arkitektur på Jorden.  

I 2020 lykkedes det tegnestuen at teste LUNARK på en knap 100-dages mission i Nordgrønland. Her opsatte og boede de to rumarkitekter Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen i habitatet for at undersøge, hvordan arkitekturen fungerede, og hvordan psyken bliver påvirket af at være i isolation i barske omgivelser.  

Selve habitatet er designet, så det kan være i bagagerummet på en rumraket. Inspireret af japansk origami kan LUNARK-habitatet foldes sammen og igen udfolde sig til 750% af sin sammenpakkede størrelse efter landing. Så det er kompakt under transport, men rumligt, når astronauter flytter ind på de 4,5 m2. Her arbejder, spiser, sover og dyrker astronauterne motion, indtil de igen lander på jorden.  

Men hvordan indretter man sig på så lidt plads? Den trange plads i habitatet kræver bl.a., at der tænkes praktisk omkring mad, da det er begrænset, hvor meget lagerplads, der kan være i boligen. Det er ligeledes begrænset, hvor mange genstande man kan tage med sig, så alt skal være nøje overvejet, ligesom den begrænsede plads ikke levner plads til meget privatliv, og en højteknologisk rumdragt, designet til at holde et menneske varmt selv i -45 grader, er eneste mulighed for at komme uden for habitatet og strække ben alene.   

Stimuli af sanserne skal indtænkes i arkitekturen

I samarbejde med forskere har SAGA Space Architects undersøgt de psykologiske effekter forbundet med isolation for at blive klogere på, hvordan vi kan stimulere astronauters sanser gennem den måde, vi bygger rumboliger på.  

Her på jorden får mennesker al den variation, vores sanser har brug for gennem skiftende sæsoner, forskellige vejrtyper og en fast døgnrytme. Disse stimuli - i form af bl.a. skiftende lys, temperatur, lyd og duft - giver os en tidsfornemmelse gennem dagen, og hjælper os med at sove om natten. Alt dette mangler i rummet, hvor hverdagen er monoton, og sanserne er sultne efter variation.  

En naturlig dagslyscyklus er en gave, vi tager for givet her på Jorden. Det påvirker vores søvn og tidsfornemmelse. Det findes ikke i rummet.

Sebastian Aristotelis Rumarkitekt og medstifter af SAGA Space Architects

”En naturlig dagslyscyklus er en gave, vi tager for givet her på Jorden. Det påvirker vores søvn og tidsfornemmelse. Det findes ikke i rummet. Som en løsning har vi udviklet såkaldte circadiske lyspaneler, som simulerer døgnrytmen ved hjælp af LED lys. En løsning som denne kan være med til at forbedre astronauters livskvalitet”, uddyber rumarkitekt og medstifter af SAGA Space Architects, Sebastian Aristotelis. 

Udover LED lyspaneler, arbejder SAGA Space Architects også med andre tiltag fx at medbringe levende organismer såsom alger i rummet. Udover at kunne omdanne kuldioxid til ilt, er alger også en hurtigvoksende kilde til proteiner og vigtige vitaminer og mineraler. Og så har arkitekterne indledt et samarbejde med den franske parfumerist, Francis Kurkdjian, der har hjulpet dem med at udvikle forskellige dufte, der kan give astronauter duftstimuli fra Jorden.  

Tag børnene med til månen 

Månehabitat, pulvermad og livseksistentielle spørgsmål! Der er masser af sjove aktiviteter til hele familien. Udover at drømme sig ud på et spændende rumeventyr, kan de mindste rumrejsende gå på opdagelse i de mange fascinerende modeller af månelandskaber og selvfølgelig opleve månehabitatet LUNARK på egen krop.  

Børnene kan også aktivere de kreative sanser, og blive rumarkitekt for en dag, når der skal bygges arkitektoniske bud på månearkitektur i LEGO. Og så lægger de eksistentielle spørgsmål i udstillingen op til, at vi voksne tager en dialog med børnene om, hvad dagslys, dufte, vind og vejr betyder for vores livskvalitet her på Jorden.  

Udstillingen er udviklet af SAGA Space Architects i samarbejde med Dansk Arkitektur Center, som ligger i BLOX i København. 

Udstillingen er støttet af Beckett Fonden, Statens Kunstfond og den filantropiske forening Realdania.