x

Øhavsakademiet vil styrke formidlingen af det Det Sydfynske Øhav

Pressemeddelelse 20. april 2022

Naturlejrskolen Bittenhus ved Nakkebølle Fjord har fået støtte til udbygning og udvikling af Øhavsakademiet – et formidlingscenter til gavn for blandt andet skoleelever, naturvejledere og Øhavsguider, der ønsker mere indsigt i naturen omkring Det Sydfynske Øhav.

Bittenhus får blandt andet en ny undervisningsbygning med toilet- og badefaciliteter samt kajakhotel og grejdepot. Faciliteterne danner ramme om det nye Øhavsakademi, som skal give uddannelsesinstitutioner, skoleklasser, naturvejledere og Øhavsguider øget indsigt i Øhavet og Geopark Det Sydfynske Øhav. Viden som vil brede sig videre som ringe i vandet.  Øhavsakademiet vil desuden være et vigtigt led i arbejdet med naturterapi. Bittenhus bruges allerede af mennesker, som er ramt af stress eller depression, og Øhavsakademiet vil i fremtiden spille en rolle i arbejdet med at udvikle og afprøve naturterapi til stressramte og andre sårbare grupper.

Bestyrelsesformand for Geoparken og borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager glæder sig over, at finansieringen nu er på plads, og at Øhavsakademiet om et år kan åbne for både beboere og besøgende i Geopark Det Sydfynske Øhav. ”Stedet vil blive et hotspot for viden om Geoparkens geologi, geografi og biologi. Ikke som et traditionelt besøgscenter, men netop ud fra akademi-tanken hvor store og små ambassadører for Øhavet og Geoparken gennem forskellige tilbud kan tilegne sig viden til videreformidling. Med de nye faciliteter kan ambassadørerne lære om Øhavet helt tæt på og få ”jord under neglene”. Fra kajakken, med snorkel, med fiskenet, i vandkanten og i læringsrummet. Det er lærerigt!”

Sekretariatsleder i Geoparken Rasmus Elmquist Casper udtaler: ”Det er fantastisk, at Øhavsakademiet nu bliver en realitet! Vi er alle klar over, at Det Sydfynske Øhav udgør et vidunderligt smukt hjørne af kongeriget. Men lige under overfladen gemmer sig både en dramatisk geologisk skabelseshistorie og en helt unik natur- og kulturhistorie både til lands og til vands. Geopark Det Sydfynske Øhav kan derfor blive et kæmpestort læringsrum inden for stort set alle fag. Øhavsakademiet kommer til at spille en nøglerolle i forhold til at uddanne vores undervisere – professionelle lærere og pædagoger såvel som fritidsguider – i at formidle historien om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra, med udgangspunkt i den natur og det kulturlandskab, som vi har lige uden for døren og langs kysten ikke mindst. Det er helt afgørende i en geopark-sammenhæng.”

På Trente Mølles Naturskole, der har drevet Bittenhus de seneste 10 år, er begejstringen over projektet stor. ”Vi ser frem til at klæde flere ambassadører på. Store som små. For der er god mening i også at lade de yngste beboere i geoparken komme på Øhavsakademiet og lære om barndommens landskaber. Det vil de tage med sig resten af livet, og det giver mening.” udtaler Leif Sørensen daglig leder på Naturskolen Trente Mølle.

Den filantropiske forening Realdania støtter projektet: ”Øhavsakademiet vil i nye rammer formidle historien om et særligt sted til børn og voksne, som i fællesskab kan udforske dyreliv og natur i og omkring det Sydfynske øhav. Vi er glade for at støtte byggeriet, som vil være til gavn for både lokale og besøgende,” siger projektchef Henrik Lund.